Постанова
від 12.12.2006 по справі 9/388-ап-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/388-АП-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

12.12.2006                                                           Справа № 9/388-АП-06

м.Херсон, зал судового засідання № 322, 9 год. 55 хв.

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Ребристої С. В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м.Нова Каховка, м.Нова Каховка Херсонської області

до Акціонерного товариства відкритого типу "Новокаховський меблевий комбінат", м.Нова Каховка Херсонської області  

про  стягнення 3398 грн. 88 коп.

За участю представників сторін:

від позивача –Польська А.О. –головний спеціаліст-юрисконсульт, дор. №23/08 від 11.01.206р.

від відповідача –не прибув

Суть спору: Позивач  звернувся до суду з позовною заявою в якій просить стягнути з відповідача (АТВТ “Новокаховський меблевий комбінат”) витрати на виплату та доставку пенсій в сумі 3398 грн. 88 коп.

          Представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

          Відповідач відзиву на позовну заяву не надав, у судові засідання 30.11.2006р. та 12.12.2006р. по справі не прибув, про причини своєї неявки суд жодним чином не інформував, не зважаючи на ті обставини, що він був належним чином повідомлений про дату, час і місце проведення судового засідання ухвалами господарського суду.

     За таких обставин розгляд справи здійснюється за наявними в ній доказами відповідно до  п. 6 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України.  

         Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд

        В С Т А Н О В И В:

            Предметом позову є стягнення  з відповідача заборгованості зі сплати  витрат на виплату та доставку пенсій в сумі 3398 грн. 88 коп.

           Відповідно до п.”б”-“з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991р. № 1788-ХІІ на пільгових умовах мають право на пенсію за віком,незалежно від місця останньої роботи:

б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

          Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам;

в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі;

г) жінки, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів, - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі;

д) жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

Норми обслуговування для цих цілей встановлюються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України;

е) жінки, зайняті протягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та післязбиральній обробці тютюну, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років;

є) робітниці текстильного виробництва, зайняті на верстатах і машинах, - за списком виробництв і професій, затверджуваним у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років;

ж) жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України;

з) водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи 25 років, в тому числі на зазначеній роботі не менше 12 років 6 місяців;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи 20 років, в тому числі на зазначеній роботі не менше 10 років.

       Відповідно до ч. 2. Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003р. відшкодуванню підприємствами підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

      Згідно п.п. 6.2-6.3 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах, здійснюється тими підприємствами, на яких стаж, що дає право на таку пенсію, було вироблено пропорційно стажу роботи. У разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники.   

        Відповідно до положень п.6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок  сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 “Прикінцевих положень” Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

         Підприємствам щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання  обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин (п.6.8 Інструкції).

         Не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці другому пункту 6.1 цієї Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” (п.6.9 Інструкції).

        Частиною 8 пункту 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу  державної виконавчої служби. У зазначних випадках орган пенсійного фонду також має право  звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

               Як свідчать матеріали справи, Штапура Є.П. працювала обробником із застосуванням  лакофарбових матеріалів, що містять шкідливі речовини не менше 3-го класу небезпеки на Новокаховській меблевій фабриці з 01.11.1997р. по 13.02.1976р. та з 12.01.1987 р. по 30.05.1999р., що підтверджується довідкою № 79/01 від 25.03.2002р., яка видана відповідачем (арк. справи №11). Робота обробника передбачена списком №2, що дає право на пільгову пенсію згідно п. “б” ст. 13 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

           Романіченко З.М. працювала обробницею на Новокаховський меблевій фабриці з 28.06.1983р. по 12.09.1994р., що підтверджується довідкою № 216 від 04.09.2003р., яка видана відповідачем (арк. справи № 8). Робота обробника передбачена списком №2, що дає право на пільгову пенсію згідно п. “б” ст. 13 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

      Отже, професія “обробник виробів з деревини, які працюють з лакофарбовими матеріалами, що містять шкідливі речовини не менше 3-го класу небезпеки” відноситься до списку № 2 тільки з січня 1991р. (Постанова Кабінету Міністрів СРСР № 10 від 26.01.1991р.), але в листі № 02-03-6/437з/21-16 від 05.09.2001р. Міністерства праці та соціальної політики України зазначено, що до пільгового стажу зараховується весь період роботи на посадах, передбачених списками №1 та 2, незалежно від дати, коли  вони були включені до вказаних списків.

          Штапурі Є.П. та Романіченко З.М. позивач призначив пенсію на пільгових умовах (протокол 17195 від 10.07.2002р. та 22107 від 16.09.2003р.).

    Згідно ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків -25, а у жінок-20 років страхового стажу встановлюється розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Пенсійний фонд України надає для відшкодування фактично виплачену мінімальну пенсію.

         За період з 01.06.2006р. по 27.10.2006р. позивачем було витрачено на виплату та доставку пільгової пенсії Штапура Є.П. -1874 грн. 81 коп. За період з 01.06.2006р. по 01.10.2006р. позивачем було витрачено на виплату і доставку пільгової пенсії Романіченко З.М. -1524 грн. 07 коп.

     Таким чином, загальна сума  виплаченої пенсії працівникам підприємства відповідача становить 3398 грн. 88 коп.

      Враховуючи відсутність доказів відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, в сумі –3398 грн. 88 коп.

      Доводи відповідача спростовуються вищенаведеними положеннями чинного пенсійного законодавства.

      Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення.

   У судовому засіданні  проголошено  вступну та резолютивну частини постанови та повідомлено представника позивача про час і місце виготовлення постанови суду в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 94, 98, 158, 160-163, 167, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                   ПОСТАНОВИВ :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з акціонерного товариства відкритого типу “Новокаховський меблевий комбінат”, Херсонська область м.Нова Каховка, вул. Південна, 1 (р/рахунок 26001459999 Кредитпромбанк, МФО 352264, код 05482895) на користь Управління Пенсійного фонду України в м.Нова Каховка,  Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. К.Маркса, 14 (п/рахунок 25600301546 у відділені Ощадбанку № 7789 м.Нова Каховка, МФО 342241, код 21294951)  витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 3398 грн. 88 коп.

Постанова набирає  законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України постанова або ухвала суду  першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після апеляційного розгляду справи.

Заява про  апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України –з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про  апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                                            С.В. Ребриста

         Постанову складено у повному обсязі  15.12.2006р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.12.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу312535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/388-ап-06

Постанова від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні