Рішення
від 04.12.2012 по справі 1109/5011/12
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 1109/5011/12

Номер провадження 2/1109/2508/12

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2012 року м. Кіровоград

Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді - Іванова Д.Л.,

при секретарі - Логвинюк О.В.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Майстренко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « про визнання протиправною відмову голови ліквідаційної комісії про включення грошових вимог до реєстру кредиторів, визнання кредитором та стягнення заборгованості по заробітній платі,

ВСТАНОВИВ:

В травні 2012 року ОСОБА_3 звернулась до Кіровського районного суду м. Кіровограда з позовом в якому просить визнати протиправною відмову голови ліквідаційної комісії обслуговуючого кооперативу ЖБК « Фіаніт « ОСОБА_4 у не включенні її грошових вимог в розмірі 14460, 92 грн. до реєстру вимог кредиторів вказаного підприємства, крім того просить визнати вказані грошові вимоги та включити їх до реєстру кредиторів ЖБК « Фіаніт «.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що ОСОБА_3 з 21 квітня 2009 року по 03 жовтня 2011 року працювала бухгалтером обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт «, балансоутримувачем багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1.

За період роботи ОСОБА_3 в ЖБК « Фіаніт « в результаті несвоєчасної оплати мешканцями будинку вартості наданих їм житлово - комунальних послуг, в тому числі за утримання прибудинкової території, утворилась заборгованість по заробітній платі в розмірі 14460, 92 грн.

Зазначає, що на підставі рішення загальних зборів членів кооперативу ЖБК « Фіаніт « було вирішено передати вищевказаний житловий будинок на баланс новоствореного об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ( ОСББ ), створена ліквідаційна комісія в особі голови ОСОБА_4.

16 березня 2012 року ОСОБА_3 звернулась до голови ліквідаційної комісії ОСОБА_4 із заявою про включення її до реєстру кредиторів ЖБК « Фіаніт «, однак відповіді не отримала, у зв'язку з чим змушена звернутись до суду з даним позовом.

Як на підставу для задоволення позовних вимог посилається на ст. ст. 14, 25, 31 Закону України « Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом « та ч.2 ст. 112 ЦК України.

В ході судового розгляду представником ОСОБА_3 по довіреності ОСОБА_1 позовні вимоги неодноразово уточнювались та збільшувались ( а.с. 69, 115 ), з урахуванням яких представник ОСОБА_1 просить суд остаточно визнати протиправною відмову голови ліквідаційної комісії обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « ОСОБА_4 щодо не включення грошових вимог ОСОБА_3 до реєстру вимог кредиторів, визнати грошові вимоги ОСОБА_3 в сумі 14460, 92 грн. до ліквідаційної комісії ЖБК « Фіаніт «, зобов'язати ліквідаційну комісію ЖБК « Фіаніт « створити комітет кредиторів, включити грошові вимоги ОСОБА_3 до його реєстру, стягнути з обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « 14460, 92 грн. - заборгованості по заробітній платі та судові витрати.

В подальшому представник ОСОБА_3 - ОСОБА_1 відмовилась від позовних вимог в частині зобов'язання ліквідаційної комісії ЖБК « Фіаніт « створити комітет кредиторів, а також включення грошових вимог ОСОБА_3 до реєстру вимог кредиторів, про що зазначила в заяві, яка долучена до матеріалів справи ( а.с. 121 ).

В запереченнях представник обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « по довіреності ОСОБА_2 просить суд відмовити ОСОБА_3 в задоволенні позову, мотивуючи тим, що голова ліквідаційної комісії ОСОБА_4 не може бути відповідачем в даній справі, оскільки являється лише представником органу управління юридичної особи в розумінні положень ст.2 ЦК України, що загальним зборами ЖБК « Фіаніт « прийнято рішення про його ліквідацію з призначенням голови ліквідаційної комісії та з внесенням до Єдиного державного реєстру підприємств відповідних відомостей, що ОСОБА_3 у встановлений термін, а саме до 16 жовтня 2011 року із заявою про кредиторські вимоги не зверталась, таким чином пропустила двох місячний строк з моменту публікації оголошення про ліквідацію кооперативу, що голова правління кооперативу ОСОБА_1 не заважаючи на рішення загальних зборів від 28 липня 2011 року ухиляється від передачі установчих документів та бухгалтерської документації, що позбавляє можливості голову ліквідаційної комісії ОСОБА_4 перевірити наявність кредиторської заборгованості перед ОСОБА_3, що нині діючим цивільним законодавством не передбачено при здійсненні самоліквідації підприємства створення комітету боржників ( а.с. 97 - 98 ).

В судовому засіданні представник ОСОБА_3 - ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю, просила суд їх задовольнити з урахуванням останніх змін, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві, уточненнях, доповненнях та спростування заперечень представника ОСОБА_2 ( а.с. 2-4, 69, 112, 115 ).

Представник відповідача ЖБК « Фіаніт « ОСОБА_2 в судовому засіданні позов ОСОБА_3 не визнав, просив відмовити в його задоволенні, посилаючись на обставини викладені в запереченнях.

З'ясувавши обставини справи в межах заявлених позовних вимог, заслухавши пояснення сторін, зваживши їх доводи, дослідивши письмові докази та матеріали справи, суд дійшов до висновку про те, що позов ОСОБА_3 підлягає задоволенню за таких підстав.

За змістом положень статей 3, 4 та 11 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні інтереси у спосіб, визначений законам України. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч.2 та 3 ст. 13 ЦК України при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватись від дій, які б могли порушити права інших осіб, не допускається зловживання право в інших формах.

Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Під захистом розуміються дії уповноваженої особи, діяльність юрисдикційних органів та осіб, які у передбаченому законом порядку зобов'язані вжити заходів до поновлення порушеного, оспорюваного чи невизнаного цивільного права.

Способами захисту цивільних прав та інтересів, згідно ст.16 цього Кодексу, може бути, в тому числі визнання права, припинення дії, яка порушує право та відновлення становища, яке існувало до його порушення, примусове виконання обов'язку в натурі тощо.

Як правило, власник порушеного або невизнаного права може скористатися не любим, а цілком конкретним способом захисту свого права. Частіше за все спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

Відповідно до ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Суд встановив і матеріалами справи підтверджується, що ОСОБА_3 з 21 квітня 2009 року по 03 жовтня 2011 року працювала на посаді бухгалтера обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « за сумісництвом з місячним окладом 625, 00 грн., згідно штатного розпису, що підтверджується наказами № 7 від 21 квітня 2009 року голови правління ОСОБА_1 про її прийняття на роботу та № 8 від 03 жовтня 2011 року про її звільнення за власним бажанням ( а.с. 5 ).

Як вбачається з актів звірки та довідки про заробітну плату, заборгованість ЖБК « Фіаніт « на момент звільнення ОСОБА_3 з роботи становить всього - 14 460, 92 грн. ( а.с. 6, 68, 93 ).

Як пояснила в судовому засіданні голова правління ЖБК « Фіаніт « та представник ОСОБА_3 - ОСОБА_1 дана заборгованість по заробітній платі виникла внаслідок несплати мешканцями будинку, балансоутримувачем якого являється кооператив, вартості наданих їм житлово - комунальних послуг, крім того зазначила, що голова новоствореного ОСББ та ліквідаційної комісії ОСОБА_4, незаконно виготовив печатку з реквізитами ЖБК « Фіаніт «, відкликав з державної виконавчої служби виконавчі листи про стягнення з боржників ЖБК « Фіаніт « заборгованості за житлово - комунальні послуги і віддав їх боржникам, таким чином кошти за рішеннями судів, за рахунок яких можливо було б погасити борги кооперативу по заробітній платі, на розрахунковий рахунок ЖБК « Фіаніт « не надійшли, а рішення судів про стягнення боргу не виконані.

З цього приводу представник ЖБК « Фіаніт « ОСОБА_2 зазначив, що заробітна плата ОСОБА_3 нараховувалась, однак не здійснювались відповідні платежі до державних цільових фондів, установчі та фінансові документи, а також печатка кооперативу знаходяться у ОСОБА_1, яка відмовляється передати їх голові ліквідаційної комісії ОСОБА_4

Разом з цим, з представлених в ході судового розгляду ОСОБА_1 даних бухгалтерського обліку, а саме виписок з розрахункового рахунку ЖБК « Фіаніт « з « Ощадбанку « ( а.с. 37 - 51 ) вбачається, що за весь період роботи ОСОБА_3 нараховувалась заробітна плата та здійснювались відповідні відрахування до Пенсійного фонду, сплачувався прибутковий податок, таким чином доводи представника ОСОБА_2 з приводу незаконності нарахування ОСОБА_3 заробітної плати та відсутність заборгованості суд вважає безпідставними, констатуються формально і по суті спростовуються письмовими доказами.

З витребуваного в ході розгляду справи судом протоколу № 1\11 від 28 липня 2011 року вбачається, що загальними зборами обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « вирішено припинити діяльність даного підприємства - юридичної особи шляхом його ліквідації, призначено голову ліквідаційної комісії ОСОБА_4, встановлений наступний порядок ліквідації ЖБК « Фіаніт «: здійснення державної реєстрації рішення про ліквідацію підприємства; прийняття вимог кредиторів протягом 2 місяців з дня публікації повідомлення про ліквідацію в друкованих засобах масової інформації, звільнення працівників, відповідно до норм Кодексу законів про працю; складання ліквідаційного балансу та затвердження його загальними зборами; подання документів державному реєстратору для державної реєстрації ліквідації ЖБК « Фіаніт «

Здійснення державної реєстрації припинення юридичної особи - ЖБК « Фіаніт « шляхом ліквідації протягом терміну встановленого чинним законодавством доручено ліквідаційній комісії на чолі з ОСОБА_4, голову правління ОСОБА_1 рішенням загальних зборів зобов'язано передати ліквідаційній комісії по акту прийому - передачі печатку, установчі документи, бухгалтерську та господарську документацію ЖБК « Фіаніт « за час його існування ( а.с. 52, 78 - 79, 99 - 100 ).

Згідно наказу № 1\11 ОСОБА_4 приступив до виконання повноважень голови ліквідаційної комісії обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « з правом діяти від імені та в інтересах підприємства з правом підпису всіх документів, які стосуються його діяльності 21 листопада 2011 року ( а.с. 80 ).

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 15 серпня 2011 року та 10 лютого 2012 року обслуговуючий кооператив « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « як юридична особа заходиться в стані припинення підприємницької діяльності, голова ліквідаційної комісії ОСОБА_4 ( а.с. 56, 104 ).

Повідомлення про ліквідацію ЖБК « Фіаніт « опубліковано у Бюлетені державної реєстрації відомостей з Єдиного державного реєстру № 187 ( 22 ) від 16 серпня 2011 року, строк пред'явлення вимог кредиторів визначений до 16 жовтня 2011 року, при тому, що ОСОБА_4 приступив до виконання обов'язків голови ліквідаційної комісії лише 21 листопада 2011 року ( а.с. 101 - 103 ).

Як пояснила представник ОСОБА_1 її довірителька ОСОБА_3 не знала і не могла знати про те, що вимоги кредиторів ЖБК « Фіаніт « приймаються до 16 жовтня 2011 року, оскільки Бюлетень державної реєстрації відомостей з Єдиного державного реєстру являється фаховим виданням з обмеженим тиражем, а тому змушена була звернутись до голови ліквідаційної комісії ОСОБА_4 із заявою про включення її до реєстру кредиторів ЖБК « Фіаніт « у зв'язку із заборгованістю по заробітній платі 16 березня 2012 року.

Як вбачається з поштового повідомлення заяву ОСОБА_3 - голова ліквідаційної комісії ОСОБА_4 отримав особисто 19 березня 2012 року, даних про прийняття вимог ОСОБА_3 та включення її до реєстру кредиторів матеріали справи не містять, не надано їх і представником ЖБК « Фіаніт « ОСОБА_2 і в ході судового розгляду.

Як пояснив в судовому засіданні ОСОБА_2 на даний час вимоги кредиторів ЖБК « Фіаніт « відсутні, ліквідаційного балансу немає із-за відсутності фінансової та бухгалтерської документації, яка зберігається у ОСОБА_1, разом з тим не заперечує, що по заяві ОСОБА_4 до Кіровського РВ УМВС в області про втрату установчих документів, печатки, бухгалтерської та податкової документації, була виготовлена інша печатка ЖБК « Фіаніт «, державна реєстрація ліквідації ЖБК « Фіаніт « не проведена із - за ОСОБА_1, кооператив знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, кредиторські вимоги ОСОБА_3 вважає погашеними, оскільки вона у встановлений в оголошенні про реєстрацію ліквідації кооперативу термін, тобто 16 жовтня 2011 року до голови ліквідаційної комісії ОСОБА_4 з відповідною заявою не зверталась.

В статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону від 21 квітня 2011 року N 3265-VI визначено поняття ліквідації але лише стосовно процедури банкрутства, згідно з яким ліквідація при банкрутстві - це припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

При ліквідації юридична особа припиняє свою діяльність без правонаступництва. Майно ліквідованої юридичної особи не переходить до інших суб'єктів як цілісний комплекс.

Ліквідація юридичної особи може бути добровільною і примусовою. Підставами добровільної ліквідації юридичної особи можуть бути: рішення учасників або уповноважених на це органів; закінчення строку, на який створено юридичну особу, або досягнення цілей, заради яких вона створена (на цій підставі можуть ліквідуватися споживчі кооперативи); досягнення мети за для якої була вона створена.

Юридичні особи можуть бути добровільно ліквідовані й на інших, передбачених законом, підставах.

Ліквідація повинна забезпечувати захист інтересів як кредиторів, так і учасників юридичної особи. Тобто майна, яке наявне у юридичної особи, що ліквідується, повинно вистачити на задоволення вимог кредиторів.

У іншому випадку юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 2 ст. 105 ЦК учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) та встановлюють порядок і строки припинення юридичної особи відповідно до цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 цієї статті з моменту призначення комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи.

Отже, з моменту призначення ліквідаційна комісія набуває повноваження щодо управління справами юридичної особи, які пов'язані з припиненням юридичної особи.

З дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять усі повноваження щодо управління справами юридичної особи, крім тих, які залишаються згідно з законодавством України за учасниками, наприклад затвердження ліквідаційного балансу.

Ліквідаційна комісія не має статусу юридичної особи, а підприємство, що ліквідується, в період її роботи статусу юридичної особи не втрачає. Отже, дієздатність юридичної особи здійснюється через ліквідаційну комісію. Дії комісії розглядаються як дії самої юридичної особи. Комісія здійснює дії, у тому числі виступає в суді від імені юридичної особи і набуває безпосередньо для неї права і обов'язки.

Після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами ліквідаційна комісія складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

На підставі складеного проміжного балансу ліквідатор (ліквідаційна комісія) визначає, за якою процедурою буде здійснюватися ліквідація юридичної особи - у загальному порядку або, у разі недостатності у неї майна, у порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Майнові претензії кредиторів юридичної особи, що ліквідується, задовольняються з її майна. При цьому законодавець припускає, що майна для задоволення претензій всіх кредиторів може не вистачити.

Тому для виплати грошових сум кредиторів встановлена спеціальна черговість, яка визначена статтею 112 Цивільного кодексу України.

Вимоги однієї черги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належать кожному кредитору цієї черги. Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред'явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор не звертався до суду з позовом, а також вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, вважаються погашеними.

Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс, що затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації є датою державної реєстрації припинення юридичної особи.

Строк державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації не повинен перевищувати три робочі дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Оскільки ліквідаційна комісія може відхилити вимоги кредиторів або зволікати з їх розглядом, кредиторам надано право у таких випадках звертатися з позовом до суду про затвердження ліквідаційного балансу.

Відповідно до положень ст. 112 ЦК України такий позов пред'являється до ліквідаційної комісії, відповідачем у такій справі є юридична особа, оскільки ліквідаційна комісія лише має право вести справи від імені юридичної особи і не може самостійно бути відповідачем та позивачем, оскільки не є юридичної особою. Крім того, повноваження ліквідаційної комісії може бути покладено на органи управління юридичної особи.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитором визнається юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Грошовим зобов'язанням, як визначено в цій самій статті Закону, є зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються, зокрема, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі.

Відповідно до ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заявлені вимоги фізичних осіб, які є членами трудового колективу боржника, підлягають визнанню та включенню до реєстру кредиторських вимог.

В даному випадку, фактичні обставини справи свідчать про те, що на момент прийняття загальними зборами обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « рішення про його ліквідацію та призначення ліквідаційної комісії, а саме 28 липня 2011 року, ОСОБА_3 працювала бухгалтером даного кооперативу і при її звільненні з роботи за власним бажанням 03 жовтня 2011 року заборгованість по заробітній платі в розмірі 14460, 92 грн. - залишилась не погашеною.

Не зважаючи на її звернення до голови ліквідаційної комісії ОСОБА_4, рішення ліквідаційною комісією щодо її грошових вимог не прийнято, до реєстру кредиторських вимог не включені, а по суті як вбачається з пояснень представника ЖБК « Фіаніт « ОСОБА_2 в судовому засіданні, ОСОБА_3 у визнанні її кредитором кооперативу було відмолено з підстав відсутності бухгалтерської документації та ліквідаційного балансу, при тому, що ліквідаційна комісія, яку очолює ОСОБА_4 по Закону ( ст. ст. 105, 111, 112 ЦК України ) та відповідно до п. 19.5 Статуту ЖБК « Фіаніт « зобов'язана провести роботу по стягненню дебіторської заборгованості кооперативу і виявити претензії кредиторів, дотримуватись порядку та строків проведення його ліквідації.

Однак, рішенням загальних зборів від 28 липня 2011 року вся заборгованість мешканців будинку по АДРЕСА_1 за надані житлово - комунальні послуги списана, як зазначено в протоколі зборів підлягає « прощенню «, рішення судів про стягнення боргів не виконані, виконавчі листи та судові накази відкликані, при тому, що згідно ст. 124 Конституції України, судові рішення є обов'язковими для виконання на всій території України.

Відповідно до ст. 27 ЦПК доказами в цивільній справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких у визначеному законом порядку суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги і заперечення сторін та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Докази повинні бути належними та допустимими, як того вимагають ст. ст. 58, 59 ЦПК України.

В силу статті ч.1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, а суд, згідно ст. 212 цього Кодексу, оцінює докази, які є в справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відповідно до ч. 4 ст. 10 ЦПК України до початку розгляду справи по суті сторонам роз'яснено їх процесуальні права, а також про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій.

Доводи представника ОСОБА_3 - ОСОБА_1 про порушення прав та законних інтересів її довірительки, які виразились у неприйнятті рішення, а по суті у відмові у прийнятті грошових вимог та включення їх до реєстру кредиторів, як то передбачено Законом, на принципах диспозитивності та змагальності цивільного судочинства залишились представником ЖБК « Фіаніт « ОСОБА_2 нічим не спростованими, об'єктивних даних та достовірних доказів, які б свідчили про протилежне в ході судового розгляду не представлено.

Правила ст. 238 КЗпП, надають право органу, який розглядає трудовий спір, винести рішення про оплату працівникові належних сум (крім передбачених ст. 235 КЗпП виплат середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці у заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи) без обмеження будь-яким строком, не виключають дії ст. 233 КЗпП про строки звернення за вирішенням трудових спорів.

Встановлені ст. 238 КЗпП правила про можливість задоволення вимог про стягнення належних працівникові сум (наприклад при затримці розрахунку), застосовуються у випадках дотримання строків звернення за вирішенням трудових спорів або коли пропущений строк звернення за вирішенням трудових спорів було поновлено.

Стаття 238 КЗпП так само, як і ч. 2 ст. 235 цього Кодексу, регулює строки виплати сум, належних працівникові, а не строки звернення за вирішенням трудових спорів, які поширюються на всі трудові спори без будь-яких виключень.

Оскільки на момент вирішення спору обслуговуючий кооператив « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, його ліквідація триває, даних про ліквідаційний баланс та реєстр кредиторів відсутні, то суд вважає можливим та правильним, для забезпечення реального захисту прав та законних інтересів ОСОБА_3, в межах пред'явленого позову вирішити також питання про стягнення на її користь заборгованості по заробітній платі в розмірі 14460, 92 грн., який об'єктивно підтверджується даними бухгалтерського обліку ( актами звірок та довідками ), оголошеними та дослідженими в судовому засіданні, які не викликають сумнівів в їх достовірності.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що порушені права та законні інтереси ОСОБА_3 на отримання заробітної плати від ЖБК « Фіаніт «, яке ліквідується за рішенням загальних зборів повинно бути захищеним, її позовні вимоги відповідають способам захисту цивільних прав, характеру та змісту цивільно-правових відносин, не суперечать закону і не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб і підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 11- 16, 80 - 83, 85, 97, 98, 104, 105, 107, 110 - 112 ЦК України, ст. ст. 21, 23, 36, 38, 94, 115, 116, 232, 233, 238 КЗпП України, ст. ст. 10, 11,15, 57, 60, 88, 208-218, 292, 294 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « про визнання протиправною відмову голови ліквідаційної комісії про включення грошових вимог до реєстру кредиторів, визнання кредитором та стягнення заборгованості по заробітній платі - задовольнити.

Визнати протиправною відмову голови ліквідаційної комісії обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « ОСОБА_4 про включення грошових вимог ОСОБА_3 про стягнення 14460, 92 грн. - заборгованості по заробітній платі до реєстру кредиторів.

Визнати ОСОБА_3 кредитором обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт «.

Стягнути з обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « на користь ОСОБА_3 - 14460, 92 грн. заборгованості по заробітній платі, а також 107, 30 грн. судового збору.

Стягнути з обслуговуючого кооперативу « Житлово - будівельний кооператив « Фіаніт « на користь держави 107, 30 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через Кіровський районний суд м. Кіровограда шляхом подачі в десятиденний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання цього рішення.

Суддя Кіровського Д. Л. Іванов

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення04.12.2012
Оприлюднено23.05.2013
Номер документу31265951
СудочинствоЦивільне
Сутьвключення грошових вимог до реєстру кредиторів, визнання кредитором та стягнення заборгованості по заробітній платі

Судовий реєстр по справі —1109/5011/12

Рішення від 04.12.2012

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванов Д. Л.

Ухвала від 05.09.2012

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванов Д. Л.

Ухвала від 05.09.2012

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванов Д. Л.

Ухвала від 14.09.2016

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Рішення від 04.12.2012

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванов Д. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні