Рішення
від 13.05.2013 по справі 923/272/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2013 р. Справа № 923/272/13

Господарський суд Херсонської області у складі судді Людоговської В.В. при секретарі Черковій О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Херсонської обласної державної телерадіокомпанії "Скіфія", м.Херсон

до: Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1, м.Херсон

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача : Регіональне відділення Фонду державного майна України по Херсонській області, м.Херсон

про стягнення 7059,94 грн.

за участю представників сторін:

від позивача : Вєтров А.І. юрисконсульт;

від відповідача : не прибув;

від третьої особи : Гладкова Н.В.

Херсонська обласна державна телерадіокомпанія «Скіфія» (позивач) звернулась до господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (відповідач), в якому просить стягнути 7059,94 грн. заборгованості за договором оренди.

Позивач наполягає на задоволенні позовних вимог.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Херсонській області просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не прибув, причини неявки не повідомив, хоч був належним чином повідомлений про час та місце його проведення, про що свідчить відповідний штамп суду з відміткою про відправку документу на звороті примірника ухвал суду, який містить вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників ухвали, дату відправки, підпис працівника суду, яким вона здійснена.

Ухвала про порушення провадження у справі від 15.03.2013р., направлена відповідачеві за адресою, вказаною в позовній заяві, повернулась до суду з відміткою поштового відділення "За закінченням терміну зберігання".

Статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Як слідує з матеріалів справи, а саме з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 18.04.2013р., місцем реєстрації відповідача є АДРЕСА_1. Така ж адреса вказана позивачем і у позовній заяві.

У пункті 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.06р. (з відповідними змінами) № 01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році" вказано, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Тому відповідні процесуальні документи надсилались згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи, а також згідно відомостей, що містяться у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, станом на час розгляду справи.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає, що відповідача було належним чином повідомлено про місце, дату та час проведення судового засідання, проте, своїм правом приймати участь у судовому засіданні останній не скористався. Про поважні причини неявки в судове засідання відповідача суд не повідомлений. Клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

З огляду на вищевказане, відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, суд -

в с т а н о в и в:

1 червня 2012 року між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Херсонській області та відповідачем був укладений договір оренди державного майна №100-12-064 (далі - Договір), предметом якого є оренда нежитлового приміщення підвалу будинку радіо загальною площею 14,0 кв.м., що знаходиться на балансі позивача та розташований за адресою: АДРЕСА_3

Відповідно до ч. 1 статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ст..19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Відповідно до п.3.5. Договору оренди орендна плата перераховується орендарем до державного бюджету та балансоутримувачу у співвідношенні 50% до 50% щомісячно не пізніше 15 числа місяця, наступаючого за звітним з урахуванням щомісячного індексу інфляції відповідно до пропорцій розподілу, встановлених законодавством та чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж.

Матеріалами справи також підтверджується, що відповідно до п.5.13 договору між балансоутримувачем (позивачем) та відповідачем 01.06.2012 року було укладено договір про відшкодування витрат балансоутримувачу на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг.

Як свідчать матеріали справи 20.02.2013 року орендар повідомила орендодавця про дострокове припинення дії договору оренди з 22.02.2013 р.

Відповідно до акту повернення державного майна 29.04.2013 року орендар повернув нежитлове приміщення підвалу будинку радіо загальною площею 14,0 кв.м., що знаходиться на балансі позивача та розташований за адресою: АДРЕСА_3.

Втім, звільнивши приміщення, відповідач не розрахувався з позивачем (балансоутримувачем); станом на 23.02.2013 року заборгованість складає 7059,94 грн.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до п.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Позивач нарахував та просить стягнути з відповідача заборгованість в сумі 7059,94 грн.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку щодо задоволення позову в повному обсязі.

Згідно ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до положень ст.32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

В силу ст.34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ст..43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

З огляду на викладене, суд вважає, що наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду справи та ухвалення законного рішення.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Позивачу на підставі ст..49 ГПК України відшкодовуються судові витрати за рахунок відповідача.

Суд оголошує вступну та резолютивну частини рішення.

На підставі вищезазначених норм права та керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ НОМЕР_1) на користь Херсонської обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія» (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 10, р/р 35221001000011 в ГУДКУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 02841554) 7059,94 грн. боргу, в рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору в сумі 1720,50 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 17.05.20132 р.

Суддя В.В.Людоговська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення13.05.2013
Оприлюднено21.05.2013
Номер документу31268629
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/272/13

Рішення від 13.05.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні