Постанова
від 10.04.2013 по справі 804/3632/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

10 квітня 2013 р. Справа № 804/3632/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Потолової Г.В.

при секретарі - Покусай С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Товариства з обмеженою відповідальністю Варіант-Меблі про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

ВСТАНОВИВ:

Дніпропетровське обласне відділення ФСС з ТВП звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовними вимогами про стягнення з ТОВ Варіант-Меблі заборгованості зі сплати страхових внесків за 2012р. в сумі 273грн.18коп.

Позивач підтримує позовні вимоги в повному обсязі, просить суд розглянути справу в порядку письмового провадження (а.с.21).

Відповідач у судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце його проведення, що підтверджується поштовим конвертом-поверненням з позначкою: вибула (а.с.20).

Враховуючи, що адреса відповідача зазначена у позовній заяві, співпадає зі зазначеною у витязі з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с.11-12), відповідач вважається належним чином повідомлений про розгляд справи у судовому засіданні, відповідно до ст.35 КАС України.

Заперечення проти позову до суду не надходили.

За викладених обставин, з урахуванням приписів ст.128 КАС України, судом на місці ухвалено щодо здійснення подальшого розгляду адміністративної справи за даної явки сторін та на підставі наявних у ній доказів, в порядку письмового провадження.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, вивчивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов висновку про наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю Варіант-Меблі зареєстроване виконавчим комітетом Нікопольської міської ради Дніпропетровської області 12.04.2005р.

19.04.2005р., згідно заяви, копія якої наявна в матеріалах справи, ТОВ Варіант-Меблі зареєстроване як страхувальник за №120310003024 в Нікопольській міжрайонній виконавчій дирекції Дніпропетровського обласного відділення ФСС з ТВП (а.с.5).

Так, ТОВ Варіант-Меблі подало до позивача звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2012 рік, в якому самостійно зазначило до сплати страхові внески у сумі 273грн.18коп, яке мало місце станом на 01.01.2011р., про що вказано у рядку 24 Таблиці 1 (а.с.10). Але у зв'язку з тим, що відповідачем визначена сума не сплачена, у останнього виникла прострочена заборгованість зі сплати страхових внесків, тобто недоїмка, у сумі 273грн.18коп., яка на час розгляду справи непогашена.

Дослідивши матеріали справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням (у редакції, чинній на момент виникнення заборгованості, далі - Закон), Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків.

Відповідно до ч.2 ст.27 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням , страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Вирішення спорів, що виникають з правовідносин за цим Законом, відповідно до ст.8 вирішуються зокрема в судовому порядку.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.30 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне Згідно ч.1 ст.30 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням страхувальники та інші отримувачі страхових коштів у разі порушення порядку використання страхових коштів відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми. За несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Згідно ч.2 ст.30 Закону за порушення порядку використання страхових коштів, несвоєчасне або не в повному обсязі повернення страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону, несвоєчасне подання або неподання звітності про використання коштів Фонду, інших відомостей, передбачених цим Законом, страхувальник, інший отримувач страхових коштів несе відповідальність відповідно до закону.

Інструкцією Про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001р. №16, зі змінами та доповненнями встановлено, що суми штрафних та фінансових санкцій, які не перераховані на рахунок Фонду у визначений строк, вважаються недоїмкою.

На підставі звіту по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2012 рік підприємством нараховані, але не сплачені страхові внески, чим допущено порушення чинного законодавства щодо його сплати, внаслідок чого утворилася недоїмка у розмірі 273грн.18коп.

За змістом частин 4, 5 ст.11 КАС суд повинен визначити характер спірних правовідносин та зміст правової вимоги, матеріальний закон, який їх регулює, а також факти, що підлягають встановленню і лежать в основі вимог та заперечень; з'ясувати, які є докази на підтвердження зазначених фактів.

Таким чином, суд дійшов висновку, що поданих позивачем доказів достатньо для встановлення обставин справи та для ухвалення судового рішення.

Одним з принципів адміністративного судочинства, передбачених ст.7 КАС України, є принцип законності, який відповідно до ст.9 КАС України, полягає в наступному: суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати по справі з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.86, 94, 158-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Товариства з обмеженою відповідальністю Варіант-Меблі про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Варіант-Меблі (53210, м.Нікополь, вул.Станіславського,40, код ЄДРПОУ 33333080) на користь Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (49000, м.Дніпропетровськ, пр.К.Маркса,93; р/р 25605232344002 в ПАТ КБ Надра , м.Київ, Центр, МФО 380764, одержувач - Нікопольська міжрайонна виконавча дирекція Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, код ЄДРПОУ 26049699) заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 273грн.18коп. (двісті сімдесят три грн.18коп.).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Суддя Г.В. Потолова

Дата ухвалення рішення10.04.2013
Оприлюднено21.05.2013
Номер документу31289133
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3632/13-а

Постанова від 10.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Потолова Ганна Володимирівна

Ухвала від 15.03.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Потолова Ганна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні