Постанова
від 20.05.2013 по справі 905/3049/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.05.2013р. Справа № 905/3049/13

за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100», м. Донецьк (код ЄДРПОУ 35456630)

про визнання банкрутом

Суддя М.О. Лейба

Представники:

від боржника: не з'явився

Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100», м. Донецьк звернулося до господарського суду Донецької області із заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яка передбачає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 29.04.2013р. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100», м. Донецьк про порушення справи про банкрутство прийнято до розгляду та підготовче засідання суду призначено на 13.05.2013р.

Враховуючи наявність клопотання боржника про покладення обов'язку ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» у порядку ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд при прийнятті заяви не здійснює заходи щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Ухвалою від 13.05.2013р. за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100», м. Донецьк господарським судом Донецької області відносно нього порушена справа про банкрутство за приписами ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; введений мораторій на задоволення вимог кредиторів. Розгляд справи призначений в судовому засіданні на 20.05.2013р.

В судове засідання 20.05.2013р. представник боржника не з'явився; про час та дату судового засідання боржник був повідомлений належним чином.

У випадку не з'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Крім того, у разі неподання учасником судового процесу з неповажних причин або без повідомлення причин матеріалів та інших доказів, витребуваних господарським судом, останній може здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами та доказами.

Зазначений висновок збігається з правовою позицією Вищого господарського суду України викладеній у інформаційному листі від 15.03.2010р. №01-08/140 «Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві».

У ході розгляду справи господарський суд встановив:

Згідно з ч.1 ст.110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

В силу ч.3 ст.110 Цивільного кодексу України, якщо вартості майна юридичної особи недостатнього для задоволення вимог кредиторів, вона ліквідується відповідно до закону про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Відповідно до поданих матеріалів протоколом №1/10 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100», м. Донецьк від 31.10.2012р. прийнято рішення про припинення діяльності Товариства шляхом ліквідації та призначення головою ліквідаційної комісії Макаренка Петра Геннадійовича.

В силу ч.5 ст.11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності); під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

Із матеріалів справи вбачається, що в підтвердження заходів, спрямованих на ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» за рішенням власника, при зверненні до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство надано відповідні докази такої ліквідації, яка здійснювалась на підставі рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» (протокол №1/10 від 31.10.2012р.). Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців (надалі реєстр), виданої державним реєстратором виконавчого комітету Донецької міської ради станом на 05.02.2013р., до державного реєстру внесений запис №11 від 05.11.2012р. про внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

Відповідно до п.4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» дані про перебування юридичної особи в процесі припинення повинні міститись в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Згідно п.1 ст.18 вказаного закону якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Таким чином надані боржником відомості з реєстру є належним та достатнім доказом обставин щодо припинення боржником підприємницької діяльності.

Відповідно до вимог п.5 ст.60 Господарського кодексу України боржник повідомив орган державної податкової служби про прийняття загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» 31.10.2012р. рішення про ліквідацію товариства та створення ліквідаційної комісії, оформлене протоколом №1/10.

Крім того, згідно вимог ч.4 ст.105 Цивільного кодексу України боржник у Спеціалізованому друкованому засобі масової інформації спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації - «Бюлетені державної реєстрації» №230 (30) від 09.11.2012р. розмістив оголошення про припинення юридичної особи.

В передбачений законом строк із заявою з вимогами до боржника звернувся наступний кредитор: Фізична особа - підприємець Патерилов Віталій Вікторович, м. Харків.

За результатами розгляду поданої після публікації оголошення заяви кредитора боржником визнані вимоги на загальну суму 10500,00грн.

У ході роботи ліквідаційної комісії виявлена недостатність активів боржника для погашення вимог перед кредиторами.

Відповідно до вимог ч.1 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Так, на виконання вимог ч.1 ст.111 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційною комісією складений проміжний ліквідаційний баланс, який затверджений загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100», м. Донецьк (рішення №1/11 від 01.02.2013р.).

Повнота та достовірність даних проміжного ліквідаційного балансу підтверджена аналізом фінансового стану підприємства Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» від 01.02.2013р.

Згідно з відомостями наданими боржником та доданими до заяви документами, а саме: аналізом фінансового стану підприємства від 01.02.2013р., інвентаризаційним описом товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів станом на 12.11.2012р., актом інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами та кредиторами станом на 12.11.2012р., актом про результати інвентаризації засобів станом на 12.11.2012р., проміжним ліквідаційним балансом станом на 31.12.2012р. - фінансовий стан характеризується неплатоспроможністю, кредиторська заборгованість, що неоспорюється складає 11,0тис.грн.

За матеріалами справи активи боржника складаються грошових коштів у сумі 500,00грн.

Таким чином, кредиторська заборгованість не може бути погашена внаслідок недостатності майнових активів боржника.

Відповідно ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом підлягає встановленню наявність ознаки неоплатності боржника, тобто перевищення боргових зобов'язань над вартістю майна боржника.

Зазначена ознака має місце по даній справі.

Частиною 1 ст.37 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч.4 ст.205 Господарського кодексу України підставою для визнання суб'єкта господарської діяльності банкрутом, є його неспроможність через недостатність майна задовольнити вимоги кредиторів.

Дослідивши матеріали справи, в сукупності відповідно до ст.43 Господарського процесуального кодексу України та на предмет їх відповідності вимогам Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд дійшов висновку, що майновий та фінансовий стан боржника підтверджує той факт, що останній не може самостійно ліквідувати борг перед своїми кредиторами, а тому погашення заборгованості має відбуватися не інакше, як через процедуру ліквідації відповідно до норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

В заяві про порушення справи про банкрутство боржник просить покласти обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії - Макаренка Петра Геннадійовича.

В силу ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього статусу арбітражного керуючого.

Враховуючи викладене, господарський суд на підставі поданих матеріалів справи та приписів чинного законодавства, дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, дійшов висновку про наявність достатніх підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та відповідно до вказаних приписів закону визнає за можливе покласти обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії - Макаренка Петра Геннадійовича.

Відповідно до ч.1 ст.38 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

Керуючись ст.1, ч.1 ст.2, ч. 5 ст.11, ст.ст. 37-41, ст.95, 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 22.12.2011р. №4212-VI (в редакції, що діє з 19.01.2013р.), ст.ст.4 -1 , 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

П О С Т А Н О В И В :

Визнати банкрутом боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» (код ЄДРПОУ 35456630), що зареєстровано за адресою: 83056, Донецька область, м. Донецьк, Київський район, вул. Молодих шахтарів, буд. 37.

Відкрити ліквідаційну процедуру та покласти обов'язки ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «АРТКОМСТРОЙ-100» на голову ліквідаційної комісії Макаренка Петра Геннадійовича (ідентифікаційний номер 2714700432, адреса: 83076, Донецька область, м. Донецьк, проспект Червоногвардійський, буд. 40, кв. 84).

Ліквідатору відповідно до вимог ч.ч.3, 4 ст.38 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», в редакції Закону України від 22.12.2011р. № 4212-VI (зі змінами; чинний з 19.01.2013р.), з урахуванням ч. 1 Прикінцевих та перехідних положень здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах; докази публікації оголошення представити суду.

Ліквідатору до закінчення ліквідаційної процедури представити до суду звіт та ліквідаційний баланс с доданими документами, передбаченими ст.46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення20.05.2013
Оприлюднено22.05.2013
Номер документу31314652
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/3049/13

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 13.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Постанова від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 13.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні