Постанова
від 21.05.2013 по справі 819/1268/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1268/13-a

"21" травня 2013 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Осташа А.В. при секретарі Костецькій Н.Т.

за участю:

представника позивача: - Катюк У.Т.;

представник відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Тернополі адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Підволочиському районі Тернопільської області Державної податкової служби

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа Хімгруп Україна»

про стягнення податкового боргу з податку на прибуток в сумі 1360 грн.,-

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у Підволочиському районі Тернопільської області Державної податкової служби (надалі по тексту - позивач, ДПІ в Підволочиському районі) звернулася до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа Хімгруп Україна» (надалі по тексту ТзОВ «Альфа Хімгруп Україна» або відповідач) податкового боргу з податку на прибуток в сумі 1360 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю з мотивів викладених у позовній заяві та пояснила, що в порушення норм Податкового кодексу України відповідачем неподано декларації з податку на прибуток за І, ІІ квартал 2012 року та за 9 місяців 2012 року, що призвело до виникнення податкового боргу з податку на прибуток в сумі 1360 грн.

Відповідач явку повноважного представника по справі не забезпечив, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином - у відповідності до вимог ст. ст. 33, 35 КАС України.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, представника відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Крім пояснення представника позивача, судом досліджені письмові докази, наявні у матеріалах справи.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, з наступних міркувань.

Судом встановлено, що ТзОВ «Альфа Хімгруп Україна» зареєстроване як юридична особа Підволочиською районною державною адміністрацією 09.09.2008 року та перебуває на обліку в ДПІ в Підволочиському районі як платник податків і відповідно до ст. 67 Конституції України, ст. 36 ПК України на нього покладений обов'язок сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

У відповідності до пп. 41.1.1. п. 41.1. ст. 41 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VІ (надалі по тексту - ПК України), органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк. (п.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України).

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України).

Грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (п.14.1.39 п.14.1 ст.14 ПК України).

Строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно (ст.31 ПК України).

В порушення вказаних вище норм відповідачем вчасно не виконане податкове зобов'язання, що призвело до виникнення заборгованості перед бюджетом.

Як вбачається з матеріалів справи ДПІ в Підволочиському районі проводилися камеральні перевірки, в яких встановлено неподання декларацій з податку на прибуток за І, ІІ квартал 2012 року та за 9 місяців 2012 року на підставі яких виносилися податкові повідомлення-рішення по податку на прибуток, а саме: на підставі акту перевірки від 26.09.2012 р. №768/15/35969916 винесено податкове повідомлення-рішення №0000401502 по податку на прибуток на суму 340 грн. за неподання декларацій з податку на прибуток за І-ІІ квартал 2012 року; на підставі акту перевірки від 21.12.2012 р. №1172/15/35969916 винесено податкове повідомлення-рішення №000001502 по податку на прибуток на суму 1020 грн. за неподання декларацій з податку на прибуток за 9 місяців 2012 року.

Судом встановлено, що станом на 18.04.2013 р. податковий борг відповідача становить 1360 грн.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1. ст. 59 ПК України). Відповідно податковим органом вживались заходи щодо погашення податкового боргу платника податків, зокрема надіслано податкову вимогу №4 від 08.02.2013 року.

Судом встановлено, що податкова вимога №4 не знаходиться в процесі оскарження, не скасована та не визнана недійсною повноважними органами, отже є чинною та підлягає виконанню.

Органи державної податкової служби мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп.20.1.18. п.20.1. ст.20 ПК України). Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п.95.3. ст.95 ПК України).

Джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів (п.87.1. ст.87 ПК України).

Пунктом 95.4. статті 95 ПК України визначено, що орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010р. № 1244 (деякі питання реалізації статті 95 ПК України) затверджено Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу.

Пунктом 102.4 статті 102 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Керуючись ст. 67 Конституції України, ст.ст.14, 16, 20, 41, 49, 95, 102 Податкового кодексу України, ст.ст. 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити.

Стягнути з рахунків в банках та за рахунок готівки з Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа Хімгруп Україна» (вул. Садова, 1, смт. Підволочиськ, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 35969916) податковий борг з податку на прибуток в сумі 1360 грн., які зарахувати до Державного бюджету на рахунок №31110009700408, МФО 838012, УК у Підволочиському районі Тернопільської області ОКПО 37863778, код платежу 11021000.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив постанову. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подасться протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу (оголошення вступної та резолютивної частини постанови), а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подасться протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

Дата ухвалення рішення21.05.2013
Оприлюднено22.05.2013
Номер документу31317217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1268/13-а

Постанова від 21.05.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Ухвала від 13.05.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні