Рішення
від 08.05.2013 по справі 907/353/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08.05.2013р. Справа № 907/353/13

За позовом публічного акціонерного товариства „Закарпаттяобленерго", с. Оноківці Ужгородського району

ДО Кальницької сільської ради, с. Кальник Мукачівського району

ПРО стягнення суми 3758,62грн. вартості не облікованої електроенергії

Суддя О.Ф. Ремецькі

Представники сторін:

від позивача - Чижмар П.О. - представник за довіреністю №197 від 17.10.2012р.

від відповідача - не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство „Закарпаттяобленерго", с. Оноківці Ужгородського району звернулось до Господарського суду Закарпатської області з позовом до Кальницької сільської ради, с. Кальник Мукачівського району про стягнення суми 3758,62грн. вартості не облікованої електроенергії.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 05.04.2013р. порушено провадження у справі №907/353/13 та призначено справу до розгляду на 12.04.2013р.

У зв'язку з неявкою представника відповідача та невиконання ним вимог суду, ухвалою від 12.04.2013р. розгляд справи було відкладено на 08.05.2013р.

Представник позивача просить заявлені позовні вимоги задовольнити в повному обсязі з мотивів, викладених у позовній заяві, посилаючись на їх обґрунтованість наявними у справі матеріалами. В обґрунтування своїх доводів вказує на те, що за результатами проведеної перевірки працівниками позивача було встановлено, що в порушення ст. ст. 26, 27 Закону України „Про електроенергетику" та ПКЕЕ у відповідача виявлено наступне порушення - пошкодження електричного лічильника. При включені навантаження електричний лічильник спожиту електроенергію не обліковує.

При виявленні даного порушення, працівниками Мукачівського РЕМ у відповідності до п. 6.41 ПКЕЕ було складено Акт „Про порушення Правил користування електричною енергією" від 05.12.2012 року №101554, (далі Акт ПКЕЕ).

На підставі складеного Акту ПКЕЕ комісією Мукачівського РЕМ по розгляду актів про порушення ПКЕЕ у відповідності до „Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією" (п. 2.1) та ПКЕЕ було проведено нарахування вартості необлікованої електричної енергії, спожитої внаслідок порушення ПКЕЕ, виявленого у відповідача та встановлено, що така вартість становить 3758,62 грн.

Відповідач у судове засідання, яке відбулося 12.04.2013р., повноважного представника не направив не зважаючи на те, що був повідомлений про час та місце розгляду позовної заяви належним чином, про що свідчить відповідний штамп господарського суду з відміткою про відправку документа, зроблений на звороті у лівому нижньому куті ухвали господарського суду у справі від 05.04.2013 року, що відповідає вимогам Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Голови Вищого господарського суду України від 10.12.2002 № 75.

Крім того, про належне повідомлення відповідача у справі про порушення провадження у справі свідчить також повідомлення про вручення поштового відправлення №00159011, з якого вбачається про своєчасне отримання представниками відповідача ухвали суду від 05.04.2013 року.

Враховуючи те, що мають місце докази належного повідомлення сторони про час та місце проведення судового засідання по розгляду позовної заяви, неявка представника відповідача не тягне перенесення розгляду справи на інші строки, в зв'язку з чим суд вважає можливим відповідно до ст. 75 ГПК України розглянути справу за наявними матеріалами та без участі представника відповідача.

Відповідно до вимог ст. 81-1 Господарського процесуального кодексу України в судових засіданнях складені протоколи, які долучено до матеріалів справи.

У судовому засіданні 08.05.2013 судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані позивачами та прокурором документи і матеріали, заслухавши повноважних представників позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

05.12.2012 року позивачем проведена перевірка дотримання на об'єкті електроустановок споживача, Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року № 28.

За результатами проведеної перевірки позивачем складено Акт №101554 від 05.12.2012 року порушення відповідачем Правил користування електричною енергією, в якому зафіксовано порушення пункту 2.1 Правил користування електричною енергією: пошкодження електричного лічильника. При включені навантаження електричний лічильник спожиту електроенергію не обліковує..

Акт порушень ПКЕЕ №101554 від 05.12.2012 року відповідачем у встановленому порядку не оскаржено.

Відповідно до статті 27 Закону «Про електроенергетику» правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Згідно з частиною 2 вказаної статті правопорушеннями в електроенергетиці, зокрема, є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Згідно з підпунктами 15 та 16 пункту 8.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року № 28 постачальник електричної енергії має право контролювати додержання споживачами та субспоживачами вимог цих Правил відповідно до умов укладених договорів, а також складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору про постачання електричної енергії та порушення вимог законодавства України в електроенергетиці.

Оскільки перевіркою встановлено, що відповідач при пошкодженому електричному лічильнику споживає електроенергію без її обліку, комісія постачальника, розглянувши вказаний акт на своєму засіданні, на підставі пункту 2.6 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 4 травня 2006 року № 562, прийняла рішення, оформлене протоколом №1 від 02.01.2013 року, про нарахування по акту згідно п. 2.5. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ України від 04.05.2006 року № 562 за 12 місяців, у зв'язку з чим останньому до сплати виставлено рахунок на суму 3758,62грн.

Рішення комісії, оформлене протоколом №1 від 02.01.2013 року, у встановленому порядку відповідачем не оскаржено.

Копія розрахунку вартості електроенергії, спожитої без обліку (договору) за актом порушень ПКЕЕ та рахунок на суму 3758,62грн. отримані відповідачем, про що свідчить підпис відповідача вказаних документах.

Зі змісту пункту 1.1 Методики вбачається, що даний нормативно-правовий акт встановлює порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31.07.96 № 28, або Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 № 135.

Методика застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом (електропередавальною організацією) при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об'єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку (пункт 1.2 Методики).

Підпунктом 5 пункту 2.1 Методики встановлено, що даний нормативний документ застосовується на підставі акта порушень, складеного з урахуванням вимог Правил, зокрема, у разі виявлення самовільного підключення елетроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника.

Крім того, пунктом 2.5 Методики прямо встановлено порядок визначення обсягу та вартості самовільно спожитої електричної енергії в разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 5 пункту 2.1 Методики.

Враховуючи вищенаведені вимоги Правил і Методики, положення вказаних нормативно-правових актів підлягають застосуванню для визначення обсягу та обрахування вартості електричної енергії, яку відповідач споживав при пошкодженні приладів обліку.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про електроенергетику» споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.

Матеріалами справи підтверджується та відповідачем не заперечується факт споживання електроенергії при пошкоджених приладах обліку.

Таким чином, враховуючи, що матеріалами справи підтверджується факт споживання електроенергії при пошкоджених приладах обліку, доказів оплати відповідачем вартості спожитої електричної енергії енергопостачальній організації матеріали справи не містять, споживання електричної енергії з відповідними порушеннями відповідачем не заперечується та підтверджується матеріалами справи, саме відповідач є особою, відповідальною за пошкодження електричного лічильника, який при включені навантаження спожиту електроенергію не обліковує.

Відповідно до п. 6.43 Правил користування електричною енергією, кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунку.

Відповідно до статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої, правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість (частина 2 статті 1213 ЦК України).

Згідно з частиною 3 статті 1212 Цивільного кодексу України положення цієї глави застосовуються, зокрема, до вимог про відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 32-34, 43, 44, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України,

СУД ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Кальницької сільської ради, 89633, с. Кальник, вул. Радянська, 2 Мукачівського району, код ЄДРПОУ 04350493 на користь публічного акціонерного товариства „Закарпаттяобленерго", 89412, с. Оноківці, вул. Головна, 57 Ужгородського району, код ЄДРПОУ 00131529 суму 3758,62грн. вартості не облікованої електроенергії, а також суму 1720грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення виготовлено 21.05.2013р.

Суддя О.Ф. Ремецькі

Дата ухвалення рішення08.05.2013
Оприлюднено22.05.2013
Номер документу31321485
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення суми 3758,62грн. вартості не облікованої електроенергії

Судовий реєстр по справі —907/353/13

Рішення від 08.05.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.04.2013

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні