Рішення
від 01.04.2013 по справі 0107/4583/2012
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. СІМФЕРОПОЛЯ

Справа № 0107/4583/2012

Провадження по справі 2/122/31/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2013 року Залізничний районний суд м. Сімферополя Автономної Республіки Крим у складі:

Головуючого судді - Гоцкалюка В.Д.,

при секретарі - Рассомакіні А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Залізничного районного суду м. Сімферополя цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» до ОСОБА_2, Публічного акціонерного товариства «Всеукраїнський акціонерний банк», Приватного підприємства «Метагросервіс 2015», третьої особи Залізничний відділ Державної виконавчої служби Сімферопольського МУЮ АР Крим, про визнання права власності на майно, зняття арешту, -

ВСТАНОВИВ:

ПАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» звернулось до суду з позовом до ОСОБА_2, ПАТ «Всеукраїнський акціонерний банк», ПП «Метагросервіс 2015», третьої особи Залізничний ВДВС Сімферопольського МУЮ АР Крим, про визнання права власності на кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2 та зняття з нього арешту, мотивуючи свої вимоги тим, що 11 вересня 2009 року був складений акт опису та арешту майна серії АА № 136838, яким був описаний та арештований кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2. Кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2 був переданий на баланс підприємства Фондом майна АРК та належить позивачу на підставі права власності, у звязку із чим просить заявлені позовні вимоги задовльнити у повному обсязі.

У судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідачі у судове засідання не з'явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не відомі.

Представник третьої особи у судове засідання не зявився, повідломлявся належним чином, причин неявки суду не повідомив.

Заслухавши пояснення осіб, що зявились в судове засідання, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази в їх сукупності, суд вважає, що позовє обгрунтованим у зявзку із чим підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 5 ст. 55 Конституції України кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень та протиправних посягань.

За загальним правилом (ч.1 ст.11 ЦПК України) суд розглядає справу в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін, кожна з яких відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК України повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Частиною 3 ст. 10, ст. 60 ЦПК передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності. Сторони мають рівні права щодо надання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи.

Стаття 213 ЦПК України вимагає від суду повно та всебічно з'ясувати обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, дослідити всі докази в їх сукупності.

Судом встановлено, що рішенням Залізничного районного суду м. Сімферополя від 04 лютого 2009 року задоволені позовні вимоги ВАТ «Всеукраїнський акціонерний банк» до ОСОБА_2, Приватного підприємства «Метагросервіс 2015» про стягнення заборгованості (а.с. 6-8).

11 вересня 2009 року державним виконавцем Залізничного відділу ДВС СМУЮ АР

Крим на виконання рішення Залізничного районного суду м. Сімферополя від 04 лютого 2009 року був складений акт опису й арешту, відповідно до якого було описано і накладено арешт на майно, а саме кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2 (а.с.10-12).

Пленум Верховного Суду України в п.16 постанови «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження» №14 від 26.12.2003 року роз'яснив, що вимоги осіб щодо належності їм, а не боржнику майна, на яке накладено арешт, вирішуються шляхом пред'явлення ними відповідно до правил підвідомчості позову до боржника та особи, в інтересах якої накладено арешт, про визнання права власності на майно і звільнення його з - під арешту.

Відповідно до вимог ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження», особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту.

Згідно зазначеної норми, підставою для звільнення майна з-під арешту є встановлення факту, що право власності на майно, що є предметом арешту, має інша особа (не боржник).

Статтями 316, 317 ЦК України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч.І ст.321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Під час проведення виконавчих дій щодо опису та арешту майна боржника, держаним виконавцем роз'яснювалися боржнику положення ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження», від ОСОБА_2 та понятих, які були залучені при проведенні виконавчих дій, будь-яких зауважень, заперечень та пропозицій не надійшло, акт опису та арешту підписаний боржником та понятими.

Згідно Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00

№433723 Відкрите акціонерне товариство «Кримське республіканське підприємство

матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» зареєстроване рішенням виконавчого

комітету Сімферопольської міської ради Автономної Республіки Крим від 31.07.1996р.,

запис про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР №1 882 120 0000 002935.

Рішенням чергових річних загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» від 20 квітня 2011 року з метою приведення діяльності Товариства у відповідність до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» назву ВАТ «Агроснаб» змінено на Публічне акціонерне товариство «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» що підтверджене копією виписки з протоколу №1 від 20.04.2011р., випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців серії ААВ №856013, довідкою Головного управління статистики в Автономній Республіці Крим серії АА №526982 від 18.05.2012р.

Відповідно до п.1.1 статуту Публічного акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб», код ЄДРПОУ 00914042, у новій редакції 2011 року, затвердженого протоколом №1 рішення загальних зборів акціонерів від 20.04.2011 року, Товариство є правонаступником усіх майнових прав та обов'язків Відкритого акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» у зв'язку зі зміною назви.

Згідно акту прийому - передачі державного майна у власність ВАТ «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» станом на 01.06.1996р. Фондом майна Автономної Республіки Крим, як Продавцем, передано, а покупцем - ВАТ «Агроснаб» прийняте у власність майно цілісного майнового комплексу, находжене на балансі Відкритого акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, Московське шосе, 11-й км. Вартість цілісного майнового комплексу, згідно акту оцінці вартості майна, затвердженого Фондом майна Автономної Республіки Крим від 30.06.1996р. у кількості 1297 одиниць, складає 1629880 грн. Статутний фонд ВАТ «Агроснаб» усього складає 1702320 грн.

До складу вартості майна цілісного майнового комплексу, переданого до статутного фонду ВАТ «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» Фондом майна АР Крим входить, зокрема, козловий кран, який значиться в акті під п/н 454, інвентарний №194, вартістю, за якою об'єкт включений до статутного фонду, 0 гривен.

Козловий кран, який значиться в акі прийому - передачі державного майна у власність ВАТ «Кримське республіканські підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» станом на 01.06.1996г. під п/н 454, інвентарний №194, включений до статутного капіталу Товариства вартістю 0 гривен і обліковується за балансовим субрахунком 10.4 «Основні засоби. Машини та обладнання». У вказаному акті якісні характеристики переданого Фондом майна АРК власність ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» козлового крану під п/н 454, інвентарний №194, не відображені. За змістом копії довідки Фонду майна Автономної Республіки Крим №08-10/4728 від 06.06.2011р. згідно інвентаризаційним відомостям основних засобів, яі зберігаються в архіві Фонду майна у приватизаційній справі ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» станом на 01.06.1996 року на балансі КРП МТЗ «Агроснаб» обліковувалися крани з приведеним у таблиці переліком у кількості чотирьох штук, у тому числі козловий крак шифр 41704, інвентарний №194, дата вводу в експлуатацію 01.01.65, балансової вартістю станом на 01.06.1996 року 374493000,00 млн. крб. При створенні ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» крани увійшли до статутного фонду Товариства і були передані йому власність по акту прийому - передачі. Додатково повідомлене, що інформація пр заводські і реєстраційні номери вказаних кранів у матеріалах інвентаризації станом н 01.06.1996 року, наданих керівником КРП МТЗ «Агроснаб», відсутня.

Згідно даних акту прийому - передачі державного майна у власніст ВАТ «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпеченн «Агроснаб» станом на 01.06.1996р. та даних інвентарної картки обліку основних засобі ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» типової форми №О3-6, яка затверджена наказом Мінстату України від 29.12.1995р. №352, кран, яки значиться в акті під п/н 454 і має інвентарний №194, це кран консольно-козловий виготовлений у січні 1965 року 216 ремонтно-механічним заводом Міністерства оборон СРСР, заводський НОМЕР_1, паспорт НОМЕР_2, оприбуткований у складі основних засобі 10.09.1965 року за актом про введення в експлуатацію №109.

Згідно висновку судово-економічної експертизи № 229 від 28 січня 2013 року, встановлено, що документально наявність козлового крану, який обліковується на балансі ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» та ПАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» у складі 4 групи основних засобів по рахунку 10.4 «Машини та обладнання» під інвентарним №194 у кількості однієї штуки первісною вартістю 32580,89 грн., сумою бухгалтерського зносу 32580,89 грн. і залишковою вартістю 0 грн., підтверджене інвентарними відомостями обліку поза оборотних активів ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» та ПАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» станом на 30.11.2012, 31.12.2011, 31.12.2010, 31.12.2009, 31.12.08, 31.12.2007, 31.12.2006, 30.06.2006, інвентаризаційними описами і зведеними відомостями з інвентаризації основних засобів ВАТ «КРП МТЗ «Агроснаб» за 2003р. (станом на 12.01.2004р., стор.2), за 2004р. (станом на 10.01.2005р., стор.2), за 2005р. (станом на 03.01.2006р., стор.2), за 2006р. (станом на 01.12.2006р., п/п №83), за 2007р. (станом на 01.11.2007р., п/п №318). Кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2 дійсно належить позивачу у справі та не відчужувався ним, був переданий позивачем в оренду.

Згідно вироку Залізничного районного суду м. Сімферополя АР Крим від 01 лютого 2012 року ОСОБА_2 засудженно за те, що під час оформлення договору залогу № 17/МК/S/-1 в забезпечення кредитного договору № 17/МК від 18 липня 2007 року між ВАТ «ВіЕйБіБанком» та ПП Метагросервіс 2015», ОСОБА_2 були надані фіктивні документи - довідку № 5 та відповідної балансової довідки про находження на балансі підприємства крана консольно-козлового ККУ 10-32 заводський № 41/1. Рег. № 253.

На підставі наведенного, суд прходить до висновку, що заявлені позовні вимоги є цілком обгрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 16, 316, 317, 319, 328, 392 ЦК України, ст.ст. 3, 10, 11, 60, 61, 213, 214, 215, 218, 294, 296 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» - задоволити.

Визнати за Публічного акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб» право власності на Кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2, що знаходиться на території Публічного акціонерного товариства «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб».

Виключити з акту опису й арешту майна серії АА № 196838 від 11 вересня 2009 року складеного державним виконавцем Залізничного відділу Державної виконавчої служби Сімферопольського МУЮ АР Крим Сафоновим В.В. під час виконання виконавчого листа № 2-1173/2009, кран консольно-козловий ККУ 10-32 заводський НОМЕР_1, реєстр. НОМЕР_2, що належить Публічному акціонерному товариству «Кримське республіканське підприємство матеріально-технічного забезпечення «Агроснаб».

На рішення суду може бути подана апеляція до Апеляційного суду АР Крим через Залізничний районний суду м. Сімферополя протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

СудЗалізничний районний суд м. Сімферополя
Дата ухвалення рішення01.04.2013
Оприлюднено24.05.2013
Номер документу31323084
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —0107/4583/2012

Рішення від 01.04.2013

Цивільне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Гоцкалюк В. Д.

Рішення від 01.04.2013

Цивільне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Гоцкалюк В. Д.

Ухвала від 04.02.2013

Цивільне

Залізничний районний суд м. Сімферополя

Гоцкалюк В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні