Рішення
від 16.05.2013 по справі 760/7956/13-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №2-2908/13

(№760/7956/13-ц)

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

16 травня 2013 року Солом'янський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді Оксюти Т.Г.

при секретарі Ляш С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСББ «Мій затишок» про зобов'язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась до суду з позовом до ОСББ «Мій затишок» та просила зобов'язати відповідача укласти з нею договір на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №993 від 03.09.2009 року та договір на основі типового договору «Про надання послуг з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій» відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №529 від 20.05.2009 року для забезпечення належної експлуатації, якісного та своєчасного отримання житлово-комунальних послуг, забезпечення відповідних умов користування неподільним та загальним майном, з визначенням всіх умов договору, що є істотними відповідно до діючого законодавства, у тому числі переліку послуг, що надаються ОСББ «Мій затишок» та вартості цих послуг.

Зобов'язати ОСББ «Мій затишок» відновити послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що вона є власником квартири АДРЕСА_1, на підставі рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 21.05.2012 року.

Зазначили, що належна їй на праві власності квартира не була підключена до комунікацій, були відсутні прилади обігріву (батареї), відсутня електроенергія, постачання холодної та гарячої води та водовідвід, не здійснювалось централізоване опалення.

Починаючи з лютого 2012 року позивач неодноразово зверталась до забудовника з проханням про встановлення лічильників на електропостачання, облицювання кахлем та оздоблення місць загального користування у будинку по АДРЕСА_1, оздоблення стін та підлоги відповідно до умов договору про пайову участь у будівництві багатоквартирного будинку.

До листопада 2012 року будинок не обслуговувався ОСББ «Мій затишок».

З 14.11.2012 року Голова правління ОСББ «Мій затишок» Малахова Н.Г. стала вимагати від власників квартир, для тих хто бажає підключитися до системи опалення, укласти договір «Про відносини власників житлових приміщень та ОСББ «Мій затишок». Тариф на обслуговування квартири і будинку складав 3,60 грн. за 1 кв.м. площі квартири.

Позивачем були зроблені зауваження про те, що квартира АДРЕСА_1 не підключено до жодних систем, а саме: відсутнє опалення, санітарна гаряча та холодна вода, система водовідводу.

Позивачем було написано заяву з проханням підключити квартиру №132 до вищевказаних мереж, яке залишено головою правління ОСББ «Мій затишок» без уваги.

Наприкінці листопада 2012 року на вхідних дверях у під'їзді з'явилося оголошення з вимогою до 25.11.2012 року здійснити оплату за житлово-комунальні послуги, в якому також зазначалося, що власників квартир, які не здійснять оплату 29.11.2012 року з 10.00 буде відключено від водо-, тепло- та електропостачання.

Заборгованості перед ОСББ «Мій затишок» позивач не мала. Жодних послуг від ОСББ «Мій затишок» позивач не отримувала.

Позивачем було запропоновано ОСББ «Мій затишок» укласти з нею окремо договір на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №993 від 03.09.2009 року та договору на основі типового договору «Про надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №529 від 20.05.2009 року.

Проте, вказана вимога також була залишена відповідачем без задоволення.

На теперішній час опалення у квартирі, що належить позивачу відсутнє.

Позивач, з причин невиконання ОСББ «Мій затишок» своїх функціональних обов'язків, затверджених статутом, не має можливості використовувати вказану квартиру як житлову.

На підставі вищевикладеного просила позов задовольнити.

Позивач в судове засідання не з'явилась, про дату та час розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву в якій позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила справу розглядати без її участі.

Відповідач ОСББ «Мій затишок» в судове засідання свого представника не направив, про дату та час розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Суд, відповідно до ст.ст. 169, 224 ЦПК України вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних у ній матеріалів у його відсутність, оскільки неявка відповідача не перешкоджає постановленню заочного рішення, проти чого не заперечувала позивач.

Згідно ч. 2 ст. 197 ЦК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання або за розпорядженням головуючого інший працівник апарату суду. У разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Врахувавши заяву позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1, на підставі рішення Солом'янського районного суду м. Києва від 21.05.2012 року.

З матеріалів справи вбачається, що квартира АДРЕСА_1, що належать позивачу на праві власності, не була підключена до комунікацій, були відсутні прилади обігріву (батареї), відсутня електроенергія, постачання холодної та гарячої води та водовідвід, не здійснювалось централізоване опалення.

У вересні 2012 відбулися загальні збори інвесторів будівництва багатоквартирного будинку, на яких було прийняте рішення про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Мій затишок».

Відповідно до п. 2.1 статуту ОСББ «Мій затишок» метою створення Об'єднання є забезпечення захисту прав його членів, відповідно до пункту 11.1 Типового статуту, та виконання ними обов'язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Отже балансоутримувачем будинку АДРЕСА_1 є ОСББ «Мій затишок».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач - фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу; виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги поділяються за: 1) функціональним призначенням; 2) порядком затвердження цін/тарифів.

Квартири АДРЕСА_1 є житловим приміщенням, належить позивачу ОСОБА_1 на праві власності і використовується для задоволення власних потреб і потреб своєї родини.

Таким чином, отримуючи послуги що пов'язані з обслуговуванням вказаних квартир позивач виступає як споживач послуг.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.

Частинами 1, 2 ст. 29 цього ж закону, визначено, що договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. У разі якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори про надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем.

З вказаного вбачається, що відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», між ОСОБА_1, як власником жилого приміщення та відповідачем, як балансоутримувачем мають бути укладені відповідні договори в порядку встановленому законом.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виконавець зобов'язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 20 вказаного закону, споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Таким чином, Законом України «Про житлово-комунальні послуги» встановлений прямий обов'язок виконавця та споживача житлово-комунальних послуг укласти відповідні договори про надання таких послуг згідно з типовим договором.

Форми таких типових договорів встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 року №993 «Про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» та постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 року №529 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій».

Проте, як встановлено такі договори між ОСОБА_1 та ОСББ «Мій затишок» не укладались.

Позивач просила зобов'язати ОСББ «Мій затишок» укласти з нею договірна основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №993 від 03.09.2009 року та договір на основі типового договору «Про надання послуг з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій» відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №529 від 20.05.2009 року для забезпечення належної експлуатації, якісного та своєчасного отримання житлово-комунальних послуг, забезпечення відповідних умов користування неподільним та загальним майном, з визначенням всіх умов договору, що є істотними відповідно до діючого законодавства, у тому числі переліку послуг, що надаються ОСББ «Мій затишок» та вартості цих послуг.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилалась на те, що на її неодноразові звернення укласти з нею вказані договори відповідачем були залишені без уваги, на що слід зазначити наступне.

Згідно ст.10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Згідно ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 цього кодексу.

Згідно ч.4 цієї ж статті доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Вказані обставини знайшли своє підтвердження у судовому засіданні та підтверджуються наявною в матеріалах справи відповіддю ОСББ «Мій затишок» від 18.03.2013 року.

Таким чином, аналізуючи вищевикладене та норми діючого законодавства суд приходить до висновку, що відповідач ОСББ «Мій затишок» є виконавцем житлово-комунальних послуг, а тому його відмова укласти відповідні договори з позивачем є необґрунтованою.

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позивач довела ті обставини на які посилалась як на підставу своїх позовних вимог, а тому вимоги про зобов'язання ОСББ «Мій затишок» укласти з нею договірна основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №993 від 03.09.2009 року та договір на основі типового договору «Про надання послуг з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій» відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №529 від 20.05.2009 року для забезпечення належної експлуатації, якісного та своєчасного отримання житлово-комунальних послуг, забезпечення відповідних умов користування неподільним та загальним майном, з визначенням всіх умов договору, що є істотними відповідно до діючого законодавства, у тому числі переліку послуг, що надаються ОСББ «Мій затишок» та вартості цих послуг підлягають задоволенню у повному обсязі.

Що стосується позовної вимоги про зобов'язання ОСББ «Мій затишок» відновити послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, то в ній слід відмовити, оскільки позивачем не надано суду жодних належних та допустимих доказів, які б підтверджували протиправність дій відповідача по відключенню даних послуг.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про стягнення з ОСББ «Мій затишок» на користь позивача суми сплаченого судового збору 114,70 грн.

Керуючись ст. ст. 1, 12, 19, 20, 21, 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги, п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 року №529 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та при будинкових територій», Постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 року №993 «Про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», ст.ст. 10, 57, 60, 88, 208 -209, 212-215, 218, 224 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСББ «Мій затишок» про зобов'язання вчинити дії - задовольнити частково.

Зобов'язати ОСББ «Мій затишок» укласти з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН - невідомий, договір на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №993 від 03.09.2009 року та договір на основі типового договору про надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №529 від 20.05.2009 року для забезпечення належної експлуатацію, якісного та своєчасного отримання житлово-комунальних послуг, забезпечення відповідних умов користування неподільним та загальним майном, з визначенням всіх умов договору, що є істотними відповідно до діючого законодавства, у тому числі переліку послуг, що надаються ОСББ «Мій затишок» та вартості цих послуг.

Стягнути з ОСББ «Мій затишок», код ЄДРПОУ 38393102, місцезнаходження якого за адресою: АДРЕСА_1 оф. 1 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 суму сплаченого судового збору 114,70 грн.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем до Апеляційного суду м. Києва через Солом'янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, який його постановив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.05.2013
Оприлюднено22.05.2013
Номер документу31328452
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —760/7956/13-ц

Рішення від 16.05.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

Ухвала від 12.04.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні