Рішення
від 30.11.2006 по справі 12/664пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/664пн

ГОСПОДАРСЬКИЙ

СУД

Луганської області

91016, м.Луганськ

пл.Героїв ВВВ 3а

тел.55-17-32

ХОЗЯЙСТВЕННЫЙ

СУД

Луганской области

91016, г.Луганск

пл.Героев ВОВ 3а

тел.55-17-32

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.11.06                                                                                 Справа № 12/664пн

          Суддя О.С.Палей, розглянувши матеріали справи за позовом

І-го позивача –Сільськогосподарського (фермерського) господарства "Олександрово", с. Ковалівка Сватівського району

ІІ-го позивача –Спілки селянських господарств "Нива", с. Ковалівка Сватівського району

до Приватної агрофірми "Кармазинівська", с. Кармазинівка Луганської області

про скасування виконати певні дії

Представники сторін:

від І позивача – Карпова І.Г. (дов. № 7 від 15.02.06.);

від ІІ відповідача –Карпова І.Г.(дов. № 5 від 01.09.06.);

від відповідача –не прибув

          Суть спору: заявлені вимоги:

- зобов'язати Приватну агрофірму "Кармазинівська" усунути перешкоди у здійсненні Селянським (фермерським) господарством "Олександрово" права користування та розпорядження 1/2 часткою агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 часткою вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка;

- зобов'язати Приватну агрофірму "Кармазинівська" усунути перешкоди у здійсненні Спілкою селянських господарств "Нива" права користування та розпорядження 1/2 часткою агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 часткою вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка;

- зобов'язати Приватну агрофірму "Кармазинівська" звільнити та повернути Селянському (фермерському) господарству "Олександрово" наступне майно: 1/2 частку агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 частку вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка;

- зобов'язати Приватну агрофірму підприємство "Кармазинівська" звільнити та повернути Спілці селянських господарств "Нива" наступне майно: 1/2 частку агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 частку вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд

в с т а н о в и в:

12.09.2006р. згідно з зареєстрованими Універсальною товарною біржею  "Партнер" договорами купівлі-продажу нерухомого майна, які були укладені між І-м позивачем –Селянським (фермерським) господарством "Олександрово" та ССГ "Нива" –ІІ-м позивачем у справі, І-й позивач придбав майно –1/2  частку агрегату зерноочищувального та 1/2  частку вагової та ваги на 10 тон, яке розташоване за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка.

04.04.2006р. за І-м позивачем рішенням господарського суду Луганської області по справі №12/127пн було визнано право власності на майно, придбане за біржовими  контрактами.

19.05.2006р. за І-м позивачем Сватівським районним бюро технічної інвентаризації було здійснено реєстрацію права власності на нерухоме майно, в т.ч. 1/2 агрегату зерноочищувального ЗАВ-10 та 1/2 вагової з вагами, про що внесено запис №218 в               книзі 2.

Посилаючись на свої права співвласників вищевказаного майна позивачі звернулися з цим позовом до суду та просять усунути перешкоди у правах користування та розпорядження спірним майном, які чиняться неправомірними діями відповідача, який фактично без законних підстав володіє та користується спірним майном.

На обґрунтування здійснення відповідачем перешкод у користуванні майном, що  знаходиться у  спільній частковій власності, позивачі посилаються на акти від 29.07.2006р. та від 11.08.2006р., складені за участю голови сільської ради та представників органів міліції, що фіксують факти  недопущення відповідачем уповноважених власниками осіб до використання належного їм майна.

Відповідач відзивом № 53 від 27.10.2006р. проти позовних вимог заперечує, посилаючись на те, що:

- агрофірма є правонаступником реформованої ССГ "Нива" в частині погашення заборгованості перед бюджетом, державними цільовими фондами та ПФУ, та на суму боргових зобов'язань їй було виділено майно цілісним майновим комплексом;

- головою ліквідкомісії порушені майнові права ПАФ "Кармазинівська" та неправомірно здійснено відчуження майна І-му позивачеві;

- самовільно прийняте рішення голови ліквідкомісії  щодо звернення до суду з цим позовом є також  неправомірним.

На обґрунтування своїх доводів відповідачем представлено низку документів: звіт про вартість рухомого та нерухомого майна ССГ "Нива"; гарантійні зобов'язання ПАФ "Кармазинівська" та платіжні документи на погашення заборгованості за деякими зобов'язаннями ССГ "Нива"; довідку УПФУ в Сватівському районі про погашення заборгованості ССГ "Нива" за пільговими пенсіями; акт приймання-передачі заборгованості по  платежам в бюджет від ССГ "Нива" 2000 року, тощо.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши у сукупності доводи сторін, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Статтею 316 Цивільного кодексу України визначено поняття права власності, а саме - право особи на річ(майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно приписів ст.ст.317,319 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном; ці права власником реалізуються на власний розсуд та у спосіб, що не суперечить закону.

12.09.2005р. І позивач придбав у ІІ-го позивача Ѕ частку спірного майна згідно договорів купівлі-продажу, при цьому Брокер-продавець діяв на підставі договору доручення № 02/1109/01 від 11.09.05. від імені продавця –ССГ "Нива" в особі ліквідкомісії, при цьому право продажу ним цього майна, як власника, ніким у встановленому законом порядку не оспорювалося та не заперечувалося.

Після укладення угод купівлі-продажу ССГ "Нива" –ІІ-й відповідач –залишився власником Ѕ частки спірного майна, а І-й відповідач –СФХ "Олександрово" придбав право власності на другу його частку, що також підтверджується рішенням господарського суду Луганської області від 04.04.06. по справі № 12/127пн та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно Сватівського районного БТІ від 19.05.06. № 10688114.

З огляду на викладене, спірне майно на даний час має статус майна, що знаходиться у  спільній власності, а, відтак, згідно ст. 358 ЦК України, це право має здійснюватися виключно співвласниками за їхньою згодою.

За таких обставин будь-яка особа не вправі без згоди співвласників володіти, користуватися, а тим паче, й чинити перешкоди у реалізації прав співвласників щодо належного їм майна.

Відповідач не заперечує відсутність у нього правовстановлюючих документів на спірне майно, проте вважає, що має право на нього з огляду на погашення частки боргів ССГ "Нива".

Доводи відповідача не можуть бути прийняті до уваги з  наступних підстав.

Акт опису активів від 22.03.2000р. ССГ "Нива" ва рахунок погашення його податкового боргу, складений за участю посадових осіб відповідача та Сватівської МДПІ, підтверджує лише факт наявності у підприємства ІІ-го позивача податкової заборгованості, на погашення якої було виділено активи в порядку, передбаченому Постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.1998р. № 901,  якою було затверджено порядок звернення стягнення на рухоме майно, що перебуває у податковій заставі, для погашення податкової заборгованості  платника податків та реалізації такого майна.

Слід також зауважити, що відносини права власності регулюються нормами цивільного (приватного) права, а відносини, пов'язані із справлянням податків,  регулюються нормами податкового (публічного) права, у зв'язку з чим навіть будь-яке погашення податкового боргу третьою особою не може розглядатися як підстава для набуття нею права власності на майно суб'єкта господарювання, за яким обліковувався цей податковий борг.

Судом також не приймається до уваги представлені відповідачем акти № 1 та № 13 щодо передачі ПАФ "Кармазинівська" станом на березень-лютий 2000 року майна, в т.ч. спірного, як внесок в  уставний фонд та інші акти, що підписані колишнім головою ліквідкомісії ССГ "Нива" Калашнік С.В.

Згідно п.1.2 розділу І статуту  Приватної агрофірми "Кармазинівська", власником агрофірми є Котляр В.О., а відповідно до п.4.2 Статуту –майно агрофірми утворюється за рахунок передусім внеску власника.

Зазначене узгоджується з приписами п.4 ст. 10 Закону України "Про підприємства в Україні", чинного на момент створення підприємства, згідно яких джерелом формування майна підприємства є грошові та матеріальні внески засновників. З статуту підприємства відповідача вбачається, що статутний фонд агрофірми взагалі не формувався.

Відповідач також не довів, що підприємство було створено внаслідок реформування (реорганізації) ССГ "Нива", а зазначене спростовується  матеріалами справи, які свідчать що підприємство було створено в порядку ст.2 Закону України "Про підприємства в Україні" за рішенням та на власності фізичної  особи –громадянина України.

Правонаступництво, про яке йдеться у п.п.4.6.1 Статуту, стосується лише боргів ССГ "Нива" перед бюджетом та державними цільовими фондами, та ніяким чином не може розглядатися як підстава набуття права власності  на активи.

Матеріалами справи:

- актом б/н від 11.08.2006р., складеним керівником СФГ "Олександрово", головою ліквідкомісії СФГ "Нива", та дільничим інспектором, про недопущення уповноважених власниками осіб у приміщення ЗАВ-10, оскільки керівник ПАФ "Кармазинівська" не з'явився його відкрити;

          - акт б/н від 29.07.06, складений за участю голови сільської Ради, яким затверджено відмову від допуску власників та чинення їм перешкод у користуванні  належним їм майном;

- зверненнями до  органів міліції та прокурора Сватівського району;

- підтверджується обґрунтованість доводів позивача щодо вчинення відповідачем перешкод та неправомірного заволодіння ПАФ "Кармазинівська" майном - агрегатом зерноочищувальним ЗАВ-10 та вагової з вагами, що є підставою для задоволення позову.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, понесені позивачами судові витрати в сумі 426,10 грн. покладаються на відповідача.

В судовому засіданні, за згодою сторін, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Керуючись ст.ст. 49,82,84,86 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

           1.   Позов задовольнити.

2. Зобов'язати Приватну агрофірму "Кармазинівська" усунути перешкоди у здійсненні Селянським (фермерським) господарством "Олександрово" права користування та розпорядження 1/2 часткою агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 часткою вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка;

3. Зобов'язати Приватну агрофірму "Кармазинівська" усунути перешкоди у здійсненні Спілкою селянських господарств "Нива" права користування та розпорядження 1/2 часткою агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 часткою вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка;

4.Зобов'язати Приватну агрофірму "Кармазинівська" звільнити та повернути Селянському (фермерському) господарству "Олександрово" наступне майно: 1/2 частку агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковалівка та 1/2 частку вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка;

5.Зобов'язати Приватну агрофірму підприємство "Кармазинівська" звільнити та повернути Спілці селянських господарств "Нива" наступне майно: 1/2 частку агрегату зерноочищувального ЗАВ-10, розташованого за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка та 1/2 частку вагової з вагами 10 тон, розташованих за адресою: Луганська область, Сватівський район, с. Ковалівка.

          6. Стягнути з Приватної агрофірми "Кармазинівська" Сватівський район Луганської області, код 30850055 на користь Селянського(фермерського) господарства "Олександрово", Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка, код 21830378 та Спілки селянських господарств "Нива", Луганська область, Сватівський район, с. Ковальовка, код 03739438  -  426 грн. 10 коп. судових витрат.

Рішення набуває законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.      

Рішення, оформлене відповідно до ст. 84 ГПК України, підписано - 05.12.2006р.

Суддя                                                                                 О.С.Палей   

Дата ухвалення рішення30.11.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу313347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/664пн

Рішення від 30.11.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

Ухвала від 02.11.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

Ухвала від 16.10.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні