Постанова
від 20.05.2013 по справі 804/3958/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2013 р. Справа № 804/3958/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Барановського Р. А. розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Долинської міжрайонної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "М.І.К.О.Н.А." про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

Долинська міжрайонна державна податкова інспекція Кіровоградської області Державної податкової служби звернулась до суду із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю"М.І.К.О.Н.А.", у якому просить стягнути з відповідача до державного бюджету податкову заборгованість з орендної плати за землю в сумі 1331, 80 грн.

Позовні вимоги мотивовані наявністю непогашеної заборгованості відповідача.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "М.І.К.О.Н.А." (далі-відповідач, товариство, підприємство), (код ЄДРПОУ 36151465) зареєстроване Криворізькою районною державною адміністрацією за № 1 204 102 0000 003272 від 19.11.2008 року (Свідоцтво серії А01 №414617).

Відповідач перебуває на обліку Долинської міжрайонної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби.

Згідно із ст. 67 Конституції України встановлено - кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Стаття 68 Конституції України ж передбачає, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України, законів України.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст.16 Податкового кодексу України (далі-ПК), встановлено обов'язок платника податків сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Податкова заборгованість відповідача виникла 08.01.2013 року у зв'язку з неповною сплатою за листопад і грудень 2012 року орендної плати за землю Олександрівській сільській раді, задекларованої у податковій декларації №1076 від 14.02.2012 року.

Після закінчення граничного строку сплати податкового зобов'язання Долинською міжрайонною державною податковою інспекцією Кіровоградської області Державної податкової служби було сформовано податкову вимогу №2 від 08.01.2013 року на суму 1464, 92 грн. та направлено на адресу товариства поштою.

Відомості щодо оскарження зазначених податкових повідомлень-рішень, актів та податкових вимог позивача у встановленому законодавством порядку відповідачем у матеріалах справи відсутні.

Таким чином податкова заборгованість зі сплати орендної плати на землю підприємства перед державним бюджетом станом на 07.03.2013р. становить 1331, 80 грн.

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (п. 14.1.175 ст. 14 ПК).

Згідно п.286.2 ст.286 ПК, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Відповідно до п.287.3 ст.287 ПК, податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

П.59.1. ст. 59 ПК встановлено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

П.57.1. ст. 57 ПК передбачає, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У ст. 36 ПК встановлено податковий обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку в порядку і строки, визначеному цим Кодексом. Податковий обов'язок платника податків виникає за кожним податком і збором.

Відповідно до ст. 54 ПК крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку (ст. 46 ПК).

Згідно із п. 95.1 ст. 95 ПК, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до п. 87.11 ст. 87 ПК, орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

З огляду на викладене, адміністративний позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "М.І.К.О.Н.А." (код ЄДРПОУ 36151465) на користь державного бюджету в особі Долинської міжрайонної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби (р/р № 34127999700160, одержувач-УДКСУ у Долинському районі, код 37983323, установа банку ГУДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016) податкову заборгованість зі слпати орендної плати за землю Олександрівській сільській раді в сумі 1331 (тисяча триста тридцять одна) грн. 80 коп.

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду набирає законної сили та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у порядок та строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.А. Барановський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2013
Оприлюднено23.05.2013
Номер документу31342416
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3958/13-а

Постанова від 20.05.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 15.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 18.03.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні