Постанова
від 23.05.2013 по справі 813/3347/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 травня 2013 року м. Львів № 813/3347/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Москаля Р.М., за участю секретаря судового засідання Думич Х.М., представника позивача Лутчина Ю.Б., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Пустомитівському районі Львівської області ДПС до товариства з обмеженою відповідальністю «Аршиця» про стягнення коштів з рахунків платника для погашення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Пустомитівському районі Львівської області ДПС (далі - ДПІ у Пустомитівському районі) звернулась до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Аршиця» і просить суд стягнути з рахунків відповідача, відкритих у банках, які обслуговують цього платника, кошти для погашення податкового боргу в сумі 4413,42 грн. В обґрунтування позовних вимог податковий орган пояснив, що податковий борг виник у зв'язку з несплатою у встановлені законом строки самостійно задекларованих платежів по орендній платі за землю, а також узгоджених грошових зобов'язань, визначених у податкових повідомленнях-рішеннях. Оскільки вжиті органом ДПС заходи не призвели до погашення податкового боргу, він звернувся з означеним вище позовом до суду. Представник позивача позовні вимоги про стягнення коштів за податковим боргом підтримує у повному обсязі.

Відповідач не забезпечив участі представника у судовому засіданні; про місце, дату та час його проведення повідомлений належним чином. Заперечень проти позову чи клопотань процесуального характеру відповідач суду не подавав. За таких обставин суд на підставі ст.ст. 71, 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) ухвалив розглянути справу у відсутність відповідача на підставі наявних у ній доказів.

Суд заслухав пояснення представника позивача, з'ясував зміст позовних вимог, дослідив долучені до матеріалів справи докази, оцінив їх в сукупності та вважає, що позов підлягає до задоволення з огляду на наступне:

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою. Строком сплати податку та збору, згідно з п. 31.1 статті 31 ПК України, визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Відповідно до п. 287.3. ст. 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до п. 57.3. ст. 57 ПК України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до підп. 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 59.1. ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з пп. 95.1-95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

ТОВ «Аршиця» зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку платників податків у ДПІ у Пустомитівському районі.

На підставі долучених до справи доказів, зокрема облікової карки платника, суд встановив, що станом на 03.04.2013 року податковий борг відповідача по сплаті орендної плати за землю становить 4413,42 грн. Із вказаної суми 3277,35 грн. - це заборгованість по орендній платі частково за січень та лютий 2013 року, які платник самостійно задекларував у податковій декларації з плати за землю на 2013 рік. Податковий борг в сумі 1104,37 грн. виник внаслідок несплати узгоджених грошових зобов'язань (штрафних (фінансових)санкцій), які визначено у податкових повідомленнях - рішеннях: № 002631550 від 12.09.2012 року; № 004731550 та № 004741550 від 07.12.2012 року, № 006031550 та № 0006001550 від 25.12.2012 року. Решта заборгованості в сумі 31,70 грн. - це пеня, яка обліковується на особовому рахунку платника та нарахована за несвоєчасну сплату узгоджених податкових зобов'язань.

З метою спонукати відповідача сплатити узгоджені ним податкові зобов'язання позивач надіслав йому податкову вимогу форми «Ю» від 05.07.2012 року № 320, але вжиті органом державної податкової служби заходи не призвели до погашення податкового боргу відповідача. Згідно з долученими до справи доказами податковий борг відповідача станом на дату судового розгляду справи становить 4413,42 грн. і залишається непогашеним.

З урахуванням наведеного, позовні вимоги ДПІ у Пустомитівському районі є обґрунтованими, документально підтвердженими та підлягають до задоволення.

Відповідно до вимог статті 94 КАС України, судові витрати у формі судового збору з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 17-19, 71, 94, 158, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Аршиця» (Львівська обл., м. Пустомити, вул. Лесі Українки, 7; ідентифікаційний код: 19337506) у банківських установах, які обслуговують цього платника, кошти для погашення податкового боргу в сумі 4413 (чотири тисячі чотириста тринадцять) гривень 42 копійки.

Апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, виготовленої в повному обсязі. Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлено 24 травня 2013 року.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення23.05.2013
Оприлюднено27.05.2013

Судовий реєстр по справі —813/3347/13-а

Постанова від 23.05.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні