Рішення
від 22.05.2013 по справі 910/6910/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/6910/13 22.05.13

Суддя Господарського суду міста Києва Підченко Ю.О.

За участю секретаря судового засідання Бандури Ю.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом Фізико-технологічного інституту металів та сплавів Національної академії наук України

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Нові технології і інвестиції"

про стягнення 64 755,98 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Юрченко О.П. - юрисконсульт

від відповідача: Тарасевич І.М. - керівник

СУТЬ СПОРУ: Фізико-технологічний інститут металів та сплавів Національної академії наук України звернувся до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нові технології і інвестиції" про стягнення заборгованості з орендної плати з урахуванням індексації в сумі 60 795,84 грн., 3% річних у сумі 2 608,65 грн., пені в сумі 135,57 грн., штраф в сумі 215,92 грн. нарахованих за не виконання грошового зобов'язання згідно договору оренди нерухомого майна № 151/08 від 28.12.2007 року.

Сторін було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання, тому судом з урахуванням вимог ст. ст. 4 2 , 4 3 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

Позивач стверджує, що його права порушені, а тому наполягає на заявлених позовних вимогах.

Відповідача в судовому засіданні надав відзив в якому визнав основну заборгованість з урахуванням індексації в сумі 60 795,84 грн.

З'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правову норму, яка підлягає застосуванню, заслухавши пояснення позивача та відповідача, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що 28.12.2007 року між Фізико-технологічним інститутом металів та сплавів, далі Орендодавець, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Нові технології і інвестиції", далі Орендар, укладений договір оренди нерухомого майна, що знаходиться на балансі ФТІМС НАНУ № 151/08, далі Договір, відповідно до предмету якого (п.1.1 Договору) Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нерухоме державне майно: кімнати 616, 617 на 6 поверсі головного корпусу загальною площею 50,6 кв.м., що розміщено за адресою: м. Київ, бул. Академіка Вернадського 34/1 та перебуває на балансі Фізико-технологічного інституту металів та сплавів.

Відповідно до п. 3.1 Договору орендна плата визначається за результатами конкурсу на право оренди державного майна і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку - листопад 2007 року 46,50грн. за 1 кв.м., а за всю орендну площу 2 352, 95 грн. та ПДВ 470,59 грн., а всього 2 823,54 грн. Орендна плата та інші платежі перераховуються Орендарем відповідно до вимог чинного законодавства за весь час фактичного користування приміщенням щомісячно не пізніше 30 числа поточного місяця. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць (п 3.3 Договору).

Згідно п. 3.6 Договору орендна плата та інші платежі перераховані несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягають індексації і стягуються на користь Фізико-технологічного інституту металів та сплавів відповідно до вимог чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати. У разі, якщо на дату сплати орендної плати та інших платежів заборгованість за ними становить загалом не менше ніж три місяці, Орендар також сплачує штраф у розмірі 2% від суми заборгованості (п. 3.7 Договору).

Зобов'язання Орендаря за сплатою орендної плати забезпечується у вигляді авансу в розмірі не меншому, ніж орендна плата за перший (базовий) місяць оренди, який вноситься в рахунок плати за останній місяць оренди на підставі виставленого рахунку на протязі двох місяців після отримання рахунку. Орендар самостійно повинен отримувати рахунки за орендні платежі (п. 3.9 Договору).

Розмір додаткових платежів, пов'язаних з утриманням орендованого майна та прилеглої до будинку території, з надаванням послуг, зі сплатою податку, та ін. розраховується Орендодавцем пропорційно площі, які займає Орендар, кількість працюючих, з урахуванням електроприладів Орендаря та надається Орендарю за перший місяць оренди при укладенні Договору (п. 3.10 Договору).

Орендар зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату та інші платежі за цим Договором (п. 5.1.3 Договору).

Згідно п. 10.1 Договору, його укладено строком на один рік з 31.12.2007 до 31.12.2008 включно. Додатковими угодами до Договору було продовжено термін дії даного договору.

У разі припинення (розірвання) Договору Орендар сплачує орендну плату та інші платежі до дня повернення майна за актом приймання-передачі включно. Закінчення строку дії Договору не звільняє Орендаря від обов'язку сплатити заборгованість за орендною платою, враховуючи санкції (п. 3.11 Договору).

Додатковою угодою № 5 від 27.04.2012 до Договору сторони прийшли згоди розірвати Договір оренди нерухомого майна № 151/08 від 28.12.2007, що знаходиться на балансі ФТІМС НАНУ з 03.05.2012 року. Згідно акту здачі-приймання приміщення в оренду від 03.05.2012 року об'єкт оренди було повернуто Фізико-технологічному інституту металів та сплавів.

Свої зобов'язання за Договором відповідач не виконав, у зв'язку з чим за ним за період з квітня 2011 року по квітень 2012 року утворилася заборгованість за несплату орендної плати з урахуванням індексації (індексу інфляції) в сумі 60 795,84 грн., яку позивач і намагається стягнути.

З посиланням на приписи статті 625 ЦК України позивач вказує на прострочення грошового зобов'язання з боку відповідача, а тому намагається стягнути з нього додатково 3% річних в сумі 2 608,65 грн. за період з 01.04.2011 по 03.09.2012.

Оскільки мало місце несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за Договором, відповідно до п. 3.6 цього Договору позивач наполягає на стягненні з відповідача пені в сумі 135,57 грн. та відповідно до п. 3.7 Договору штраф в розмірі 2% від суми заборгованості в сумі 1 215,92 грн.

Судом дана належна правова оцінка правовідносинам сторін. За своєю правовою природою між сторонами укладено договір оренди державного майна, а тому до спірних відносин сторін застосовуються вимоги Закону України "Про оренду державного та комунального майна", далі Закон. Сторони у справі досягли всіх суттєвих умов передбачених законом для договорів даного виду: зокрема щодо предмету оренди, за його індивідуально - визначеними ознаками, ціни, строку його дії, а тому він вважається укладеним згідно вимог ст. ст. 10, 12, 18, 26 Закону, п. п. 1, 2 ст. 180, п. 1 ст. 181, ст. 283 ГК України та ст.ст. 627, 628, 638, 759 ЦК України.

Частиною 3 статті 18 Закону передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі, а статтею 19 Закону встановлений обов'язок Орендаря вносити орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності та в строк, встановлений Договором.

Пункт 1 статті 759 ЦК України, як загальна норма права визначає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Статтею 762 ЦК України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно ч. 1 ст. 284 ГК України істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

В силу статті 526 ЦК України та частини першої ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

В процесі розгляду справи сторонами виконано вимогу ухвали суду щодо проведення між ними звірки розрахунків. Позивач надав суду акт звірки взаємних розрахунків станом на 01.04.2012 року, який підписаний обома сторонами, згідно акту заборгованість відповідача складає 57 023,11 грн. (без урахування індексації).

Належність доказів та їх правова оцінка здійснюється судом згідно вимог статті 43 ГПК України, оскільки ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили і оцінюються судом на підставі внутрішнього переконання керуючись законом. Позивачем згідно ст. 33 ГПК України доведено факт несвоєчасного виконання відповідачем зобов'язань за договором оренди. Втім, відповідач доказів виконання зобов'язань за договором оренди щодо своєчасного внесення ним орендної плати та інших платежів суду не надав.

Позивачем доведено факт невиконання відповідачем зобов'язань щодо своєчасного внесення орендної плати та утворення основного боргу, яка відповідно до пункту 3.6 Договору з урахуванням індексації (індексу інфляції) становить 60 795,84 грн. за період з квітня 2011 по квітень 2012 року, тому дана вимога обґрунтована та підлягає задоволенню.

Частина друга статті 625 ЦК України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити, зокрема, три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Наданий позивачем розрахунок 3% річних відповідає вказаній статті, а тому позовні вимоги в частині стягнення 3% річних в сумі 2 608,65 грн. обґрунтований та підлягає задоволенню.

Оскільки мало місце несвоєчасне виконання грошових зобов'язань, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача пені, передбаченої пунктом 3.6 Договору в розмірі подвійної облікової ставки НБУ обґрунтований та підлягають задоволенню, а наданий позивачем розрахунок пені в сумі 135,57 грн. відповідає вимогам ч. 6 ст. 232 ГК України та Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань".

Заборгованість відповідача по орендній платі становить загалом більше ніж три місяці, то підлягає стягненню з відповідача штраф у розмірі 2% від суми заборгованості в сумі 1 215,92 грн.

Витрати по судовому збору в сумі 1 720,50 грн. покладаються на відповідача у справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Нові технології і інвестиції", згідно вимог ст. 49 ГПК України.

Позивач зайво перерахував на користь державного бюджету згідно платіжного доручення № 202 від 14.03.2013 року, оригінал якої знаходиться у матеріалах справи, судовий збір в сумі 106,50 грн. Тому зайво сплачена сума судового збору відповідно до вимог статті 7 Закону України «Про судовий збір» може бути повернута на адресу позивача на підставі ухвали суду.

У судовому засіданні, яке відбулося 22.05.2013 року згідно частини 2 статті 85 ГПК України було проголошено скорочений текст рішення, а саме його вступну та резолютивні частини.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 12, 18, 19, 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.ст. 526, 625, 627, 638, 759, 762 ЦК України, ст. ст. 180, 181, 193, 232, 283, 284 ГК України, ст. ст. 4 2 , 4 3, 33, 43, 49, 82, 84, частиною другою та третьою ст. 85 ГПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги Фізико-технологічного інституту металів та сплавів Національної академії наук України до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нові технології і інвестиції" - задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Нові технології і інвестиції", 03142, м. Київ, бул. Академіка Вернадського, буд. 34/1, код ЄДРПОУ 32669059, на користь:

- Фізико-технологічного інституту металів та сплавів Національної академії наук України, 03142, м. Київ, вул. Вернадського, буд. 34/1, код ЄДРПОУ 05417153, заборгованості з орендної плати з урахуванням індексу інфляції в сумі 60 795,84 грн., 3% річних у сумі 2 608,65 грн., пеню в сумі 135,57 грн., штраф в сумі 215,92 грн. та судовий збір у розмірі 1 720,50 грн., видавши наказ.

3. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено - 27.05.2013 року

Суддя Ю.О.Підченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.05.2013
Оприлюднено28.05.2013
Номер документу31449064
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6910/13

Рішення від 22.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні