Рішення
від 12.12.2006 по справі 6/345пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/345пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

12.12.06 р.                                                                               Справа № 6/345пн                               

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді _Подколзіной Л.Д.

При секретарі  Шабановой Н.Ю.

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом:  Товариства з обмеженою відповідальністю “Науково-виробничого підприємства “Енергія” м.Донецьк

до відповідача:  Державного відкритого акціонерного товариства “Трест “Донецьквуглебуд” м.Донецьк

до третьої особи  на стороні  позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  Комунального підприємства бюро технічної інвентаризації м.Донецька

про визнання права власності на об”єкти нерухомого майна, придбаного за договором купівлі-продажу від 23.08.2002р. та про зобов”язання КП БТІ м.Донецька зареєструвати у Реєстрі прав власності на нерухоме майно право власності ТОВ “НВП “Енергія” на об”єкти нерухомого майна, придбаного ТОВ “НВП “Енергія” за договором  купівлі-продажу майна, укладеного 23.08.2002р.

за участю

прокурора

представників сторін:

від позивача –    Агеєва І.І. – представник по довіреності від 27.11.2006р.      

від відповідача –  Герасимов С.М. – представник по довіреності від 07.12.2006р. №01/233

від третьої особи – не з”явився

СУТЬ СПОРУ:

          Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю “Науково-виробничого підприємства “Енергія” м.Донецьк, звернувся до господарського суду з позовом до  Державного відкритого акціонерного товариства “Трест “Донецьквуглебуд” м.Донецьк  про визнання за ним права власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою:              м. Донецьк, вул. Прогресивна, 13 (Петровський район м. Донецька), придбане у відповідача на аукціоні (Протокол аукціону № 36/1 від 23.08.2002 р.) за договором купівлі-продажу майна від 23.08.2002 року   на суму 361 053 грн. 24 коп.

         11  грудня 2006р. позивач надав уточнення позову у порядку ст. 22 ГПК України, в якому просить суд  визнати за товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство„Енергія” право власності на об'єкти майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13,  придбаного на аукціоні (Протокол аукціону № 36/1 від 23.08.2002 р.) за договором купівлі-продажу майна, укладеного  23.08.2002 р. між товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство„Енергія” та Державним  відкритим акціонерним товариством  „Трест „Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне  управління № 1;  скасувати державну реєстрацію права власності Державного  відкритого акціонерного товариства  „Трест „Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне  управління № 1, на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13;  спонукання комунальне підприємство БТІ                           м. Донецька зареєструвати у Реєстрі прав власності на нерухоме майно право власності  товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство „Енергія” на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13. Суд приймає до уваги дане уточнення та розглядає справу по суті.

           У заяві від 12.12.2006р. позивач  просить суд судові витрати покласти на ТОВ “НВП “Енергія”. Суд задовольняє дане клопотання.

           Відповідач у відзиві на позовну заяву пояснив, що договір купівлі-продажу майна від 23.08.2002р. укладений відповідно з нормами Цивільного кодексу та є дійсним. Крім того зазначив, що діючим законодавством на момент укладання договору купівлі-продажу майна від 23.08.2002р. не вимагалося нотаріального засвідчення договорів купівлі-продажу об”єктів нерухомого майна, укладених між юридичними особами в зв”язку з чим вважає, що заявлені позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

          У клопотанні від 12.12.2006р. КП БТІ не заперечує проти визнання права власності за позивачем  та зазначило, що у випадку винесення судом відповідного  рішення БТІ зареєструє його у відповідності з діючим законодавством.  Крім того просить суд розглянути справу без участі його представника.  

          Враховуючи вищевикладене справа розглядається  відповідно до ст.75 ГПК України без явки представника  третьої особи  за наявними в ній матеріалами.

    Розглянувши матеріали справи та вислухавши представника позивача, суд -

                                           в с т а н о в и в :

          у жовтні 2006р. ТОВ “НВП “Енергія” звернулося до Комунального підприємства бюро технічної інвентаризації із заявою про державну реєстрацію у Реєстрі прав власності на нерухоме майно права власності на майно, набуте позивачем за договором купівлі-продажу майна, укладеного 23.08.2002р. з Державним відкритим акціонерним товариством “Трест “Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне управління №1.

        Як пояснив, позивач Комунальне підприємство бюро технічної інвентаризації не прийняло вказану заяву, посилаючись, на те, що на підставі  правовстановлюючого документу-вказаного договору купівлі-продажу майна від 23.08.2002р.у ТОВ “НВП “Енергія” не виникає права власності на придбане за цим договором нерухоме майно.

          Вказаний договір купівлі-продажу майна від 23.08.2002р. укладений у простій письмовій формі.

          Про купівлю-продаж нерухомого майна за вказаним договором з аукціону свідчить Протокол аукціону №36/1 від 23.08.2002р. Організатором аукціону була Державна Акціонерна Компанія “Національна мережа аукціонних центрів” філія “Донецький аукціонний центр”.

          Про набуття позивачем права власності на нерухоме майно за вказаним договором свідчать акти прийому-передачі майна. Загальна ціна нерухомого майна,  придбаного за цим договором складає 361 053грн. 24коп.

        Набравший чинності з 1 січня 2004р. Цивільний кодекс України вимагає укладати договір купівлі-продажу нерухомого майна у письмовій формі, нотаріально посвідчувати його та здійснювати державну реєстрацію договору (ст.657 ЦК України).

        Відповідно до ст. 334 ЦК України, якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

        У зв”язку з тим, що вказаний вище договір купівлі-продажу майна від 23.08.2002р. нотаріально не посвідчений та не зареєстрований у Реєстрі прав власності на нерухоме майно, у позивача не виникло права власності  на нерухоме майно, набуте за цим договором.

         Суд вважає, що договір купівлі-продажу майна від 23.08.2002р. укладений з додержанням норм Цивільного кодексу УРСР 1963р. і є дійсним з наступних підстав.

          Відповідно до ст.44 ЦК УРСР, додержана вимога щодо письмової форми правочину між юридичними особами.

         Згідно п.4 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України, вимоги Цивільного кодексу України 2003р. щодо форми правочину, укладеного до 1 січня 2004р. не застосовуються.

          Таким чином, діючим на момент укладання договору купівлі-продажу майна від 23.08.2002р. законодавством України не вимагалось нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу об”єктів нерухомого майна, укладених між юридичними особами і  приведення форми даного договору у відповідність діючому Цивільному кодексу України не є необхідним.

         Суд вважає, що позивач набув право власності на нерухоме майно, визначене договором купівлі-продажу майна від 23.08.2002р.

          Відповідно до ст. 128 ЦК УРСР, право власності  у позивача виникло з моменту передачі йому майна.

           Згідно п.3.1 договору купівлі-продажу майна від 23.08.2002р., складений та підписаний сторонами акт прийому-передачі майна, що підтверджує набуття  позивачем права власності на нерухоме майно.

        Відповідно ст. 182 Цивільного кодексу України право власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації.

        До набрання чинності Цивільного кодексу України, законодавством не вимагалось обов”язкової державної реєстрації виникнення, переходу і припинення права власності на нерухомі речі.

        Державну реєстрацію прав на нерухоме майно здійснює бюро технічної інвентаризації згідно із Законом України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” від 01.07.2004р.

         Згідно ст. 19 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, договір купівлі-продажу майна, укладений 23.08.2002р. між товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство„Енергія” та Державним  відкритим акціонерним товариством  „Трест „Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне  управління № 1 не є правовстановлюючим документом, на підставі якого може бути здійснена державна реєстрація права власності позивача на нерухоме майно, придбане за цим договором.

        Таким чином, позивач позбавлений можливості набути та здійснювати право власності на нерухоме майно, у відповідності до діючого законодавства України.

        Відповідно ст.43 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності.  

Витрати по сплаті держмита,  та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу  покладаються на позивача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст.44,128 ЦК Української РСР,  ст.182 ЦК України, ст.ст. 22, 33, 43, 44, 49, 75,  82,  84, 85 ГПК  України, суд –

ВИРІШИВ:

          Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю “Науково-виробничого підприємства “Енергія” м.Донецьк до Державного відкритого акціонерного товариства “Трест “Донецьквуглебуд” м.Донецьк  про визнання права власності на об'єкти майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13,  придбаного на аукціоні (Протокол аукціону № 36/1 від 23.08.2002 р.) за договором купівлі-продажу майна, укладеного 23.08.2002 р. між товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство„Енергія” та Державним  відкритим акціонерним товариством  „Трест “Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне  управління № 1;  скасування державної реєстрації права власності Державного  відкритого акціонерного товариства  „Трест „Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне  управління № 1, на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: 83038,                     м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13;  спонукання комунальне підприємство БТІ м. Донецька зареєструвати у Реєстрі прав власності на нерухоме майно право власності  товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство „Енергія” на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13 задовольнити повністю.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство„Енергія” (ЕДРПОУ 31616048) право власності на об'єкти майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13,  придбаного на аукціоні (Протокол аукціону № 36/1 від 23.08.2002 р.) за договором купівлі-продажу майна, укладеного  23.08.2002 р. між товариством з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство„Енергія” та Державним  відкритим акціонерним товариством  „Трест „Донецьквуглебуд” Шахтобудівельне  управління № 1, а саме:

- склад устаткування (обладнання), площею 800,1 кв.м., литера Б-1;

          - склад устаткування(обладнання), площею 493,8 кв.м., литера В-1;

          - будівля нарядної, площею 125,0 кв.м.,  литера А-1;

          - будівля прохідної, площею 46,9 кв.м., литера Е-1;

          - будівля складу, площею 380,9 кв.м.,  литера З-1;

          - будівля нарядної, площею 197,8 кв.м., литера И-1;

          - будівля теслярних майстерень, площею 189,1 кв.м., литера Г-1;

- будівля теслярних майстерень, площею 229,9 кв.м. літера Д-1;

          - трансформаторний кіоск, площею 31,6 кв.м., литера О;

          - замощення (відкрита асфальтова площадка), литера  І, ІІ,  ІІІ;

          - підкранові шляхи, без літери;

          - резервуар, площею 25,0 кв.м., літера К;

          - резервуар противопожежний, площею 43,9 кв.м., литера М;

          - ворота, паркани (забор-огородження), литера 1-4;

          - залізничний тупік для сиплячих, без літери;

          - автомобільна дорога, без літери;

-          сітка каналізаційна, без літери.

          Скасувати державну реєстрацію права власності Державного  відкритого акціонерного товариства  „Трест „Донецьквуглебуд”, на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13,  зареєстрованого в електронному реєстрі згідно із Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно б/н, виданого управлінням комунального господарства виконавчого комітету Донецької міської ради 01.04.2003р.

          

Понудити комунальне підприємство БТІ м. Донецька зареєструвати у Реєстрі прав власності на нерухоме майно право власності  товариства з обмеженою відповідальністю „Науково-виробниче підприємство „Енергія” (ЕДРПОУ 31616048) на об'єкти нерухомого майна, розташовані за адресою: 83038, м. Донецьк (Петровський район м.Донецька), вул. Прогресивна, 13,  а саме:

- склад устаткування (обладнання), площею 800,1 кв.м., литера Б-1;

          - склад устаткування(обладнання), площею 493,8 кв.м., литера В-1;

          - будівля нарядної, площею 125,0 кв.м.,  литера А-1;

          - будівля прохідної, площею 46,9 кв.м., литера Е-1;

          - будівля складу, площею 380,9 кв.м.,  литера З-1;

          - будівля нарядної, площею 197,8 кв.м., литера И-1;

          - будівля теслярних майстерень, площею 189,1 кв.м., литера Г-1;

- будівля теслярних майстерень, площею 229,9 кв.м. літера Д-1;

          

          Рішення  було оголошено у судовому засіданні   12.12. 2006р.

           Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

          

Суддя                                                                         Подколзіна Л.Д.                               

Дата ухвалення рішення12.12.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу314815
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/345пн

Рішення від 19.06.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 23.05.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Рішення від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 07.12.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні