Рішення
від 27.05.2013 по справі 910/7932/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/7932/13 27.05.13 За позовом Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України"

до Міжнародного Чорнобильського фонду

про стягнення 3 937,53 грн.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від позивача: Никеруй Т.М. по довіреності № 010-01/1050 від 08.02.2013р.

Від відповідача: не з'явився

Обставини справи :

Публічне акціонерне товариства «Державний експортно-імпортний банк України» звернулась до Господарського суду міста Києва з вимогою до Міжнародного Чорнобильського фонду про стягнення 3 937,53 грн. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань відповідно до умов договору оренди нерухомого майна банку № 185-00/6/300312 від 30.03.2012р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.04.2013 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 27.05.2013 р. за участю представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Заяв, клопотань від представника відповідача на адресу суду не надходило.

Відповідач належним чином повідомлений про призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення.

За змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду.).

Таким чином, судом були вжиті усі належні заходи для повідомлення відповідача про місце, дату та час проведення судового засідання, шляхом надсилання поштової кореспонденції на адресу визначену за матеріалами справи.

Відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального Кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті за відсутності представника відповідача та його відзиву на позовну заяву.

У судовому засіданні 27.05.2013 р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України договір - є підставою виникнення цивільних прав та обов'язків. Цивільні права і обов'язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Договір - це категорія цивільного права, яка визначається як домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. До зобов'язань, що виникають з договорів, застосовуються загальні положення про зобов'язання, якщо інше не випливає із закону або самого договору. Як і будь-який правочин, він є вольовим актом, оскільки виражає спільну волю сторін, що втілюється у договорі. Змістом договору є, власне, ті умови, на яких сторони погоджуються виконувати договір, і вони мають дотримуватися взятих на себе зобов'язань.

30.03.2012р. між Публічним акціонерним товариством «Державний експортно-імпортний банк України» (надалі орендодавець) та Міжнародним Чорнобильським фондом (надалі орендар) було укладено Договір оренди нерухомого майна банку № 185-00/6/300312

Відповідно до умов договору орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне користування нерухоме майно - нежитлове приміщення площею 19,75 кв.м. та місця загального користування площею 3 кв.м., загальна площа приміщень 22,75 кв.м., що знаходяться на першому поверсі нежитлового будинку (в літ. А), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Софіївська, 6, зі всіма внутрішніми системами та комунікаціями, що існують на час укладення договору.

Орендодавець володіє приміщенням на праві власності.

Відповідно до п. 2.1. договору, орендоване майно надається орендарю для його використання за основним цільовим приміщенням - як нежилі приміщення.

Згідно з п. 3.1. договору, орендодавець протягом 5-ти (п'яти) робочих днів з дати підписання Договору передає, а орендар приймає у строкове платне користування орендоване майно на підставі Акту приймання - передачі орендованого майна від орендодавця до орендаря. Орендоване майно вважається переданим орендодавцем орендарю з дати підписання Акту приймання - передачі орендованого майна від орендодавця до орендаря уповноваженими представниками сторін та скріплення їх підписів відбитками печаток сторін.

Пунктом 3.2. договору визначено, що орендоване майно передається орендарю у строкове платне користування до 26 квітня 2012 року включно. Передача орендованого майна в оренду не призводить до виникнення в орендаря права власності на орендоване майно.

Відповідно до п.12.1 договору, сторони визначили, що цей договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення їх підписів відбитками печаток сторін і діє до 26.04.2012р. включно. В частині сплати орендарем орендної плати, в тому числі частини орендної плати, що утворилась у зв'язку із застосуванням індексу інфляції, платежів за комунальні послуги та інших витрат орендодавця, сплати неустойки (штрафів/пені) за порушення умов договору, зобов'язань компенсації спричинених збитків, даний договір діє до повного та належного виконання сторонами зобов'язань за ним.

Орендар 26.04.2012р. повертає, а орендодавець приймає орендоване майно за актом приймання-передачі орендованого майна від орендаря до орендодавця (п. 3.3. договору).

Розділом четвертим договору сторони визначили орендну плату та компенсації витрат орендодавця, відповідно до якого:

4.1. Розмір орендної плати за користування Орендованим майном за 1 кв.м Орендованого майна за 1 (один) календарний місяць становить 141,67 (сто сорок одна гривня 67 копійок), крім того ПДВ - 28,33 (двадцять вісім гривень 33 копійки), а всього з ПДВ - 170,00 (сто сімдесят гривень 00 копійок). Загальний розмір Орендної плати за користування Орендованим майном за один календарний місяць становить 3 222,92 (три тисячі двісті двадцять дві гривні 92 копійок), крім того ПДВ - 644,58 (шістсот сорок чотири гривні 58 копійок), а всього з ПДВ 3 867,50 (три тисячі вісімсот шістдесят сім гривень 50 копійок).

4.2. Орендна плата нараховується, починаючи з дня передачі Орендованого майна Орендарю за Актом приймання-передачі орендованого майна та сплачується Орендарем Орендодавцю щомісяця на підставі рахунків-фактур, виставлених Орендодавцем, протягом 5 банківських днів з дня отримання Орендарем відповідного рахунку-фактури. Орендодавець виставляє Орендарю рахунки-фактури до 15 числа кожного поточного місяця, за який сплачується Орендна плата.

4.3. Орендна плата за цим Договором підлягає індексації:

- за період з 30 березня 2012 року до 26 квітня 2012 року - до 15 травня 2012 року;

- або за період фактичного користування Орендарем Орендованим майном (від дати підписання Сторонами Акту приймання-передачі орендованого майна щодо прийняття Орендованого майна в оренду до дати підписання Сторонами Акту приймання-передачі орендованого майна щодо повернення Орендованого майна з оренди) у разі дострокового припинення дії цього Договору та повернення Орендованого майна Орендарем Орендодавцю до 26 квітня 2012 року - протягом 15 днів місяця, наступного за місяцем, в якому Сторонами підписано Акт приймання-передачі орендованого майна щодо повернення Орендованого майна з оренди.

Індексація орендної плати розраховується шляхом перемноження між собою помісячних індексів інфляції, що офіційно встановлені та оприлюднені Днржкомстатом України за відповідний період та суми орендної плати за цей період.

Якщо орендар користується орендованим майном неповний місяць, то для розрахунку індексації береться частина орендної плати за фактичний строк користування орендованим майном у такому місяці.

Різниця між фактично сплаченою Орендною платою та проіндексованою згідно з цим пунктом Договору Орендною платою підлягає сплаті Орендарем на підставі виставленого Орендодавцем рахунку-фактури протягом 5-ти банківських днів з дати його виставлення Орендодавцем. Припинення дії цього Договору не звільняє Орендаря від обов'язку сплатити Орендодавцю частину Орендної плати, що виникла у зв'язку із застосуванням індексу інфляції, відповідно до цього пункту Договору.

4.4. Орендна плата не включає вартість комунальних послуг (послуг з енергопостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення), а також вартість інших витрат Орендодавця, пов'язаних з експлуатацією Орендованого майна.

Компенсація вартості комунальних послуг та інших витрат Орендодавця, що безпосередньо пов'язані із Орендованим майном здійснюється Орендарем Орендодавцю щомісячно у сумі фактичних витрат Орендодавця, що розраховуються Орендодавцем за діючими на дату отримання послуг цінами і тарифами, збільшеними на суму ПДВ. Розрахунок вартості комунальних послуг здійснюється Орендодавцем відповідно до показників лічильників Орендованого майна, а в разі відсутності окремого(их) лічильника(ів) для Орендованого майна - відповідно до показників загального(их) лічильника(ів) будівлі (її частини), в якій знаходиться Орендоване майно, пропорційно займаної площі Орендованого майна до площі усієї будівлі (її частини).

Оплата зазначених платежів здійснюється Орендарем протягом 5-ти банківських днів з дня отримання окремого рахунку-фактури від Орендодавця, який виставляється Орендодавцем до 10 числа кожного місяця, наступного за місяцем отримання Орендарем таких послуг.

У випадку дострокового припинення дії цього Договору та/або Оренди та повернення Орендованого майна Орендарем Орендодавцю до 26 квітня 2012 року, Орендар зобов'язується сплатити зазначені в цьому пункті Договору платежі на підставі виставлених Орендодавцем рахунків-фактур. Оплата зазначених платежів здійснюється Орендарем протягом 5-ти банківських днів після отримання окремого рахунку-фактури Орендодавця.

4.5. Всі суми, належні до сплати Орендодавцю за цим Договором, мають бути сплачені Орендарем шляхом банківського переказу на поточний рахунок Орендодавця, зазначений у цьому Договорі, або в окремому письмовому повідомленні, направленому Орендодавцем Орендарю.

4.6. Нарахування Орендної плати здійснюються за весь час фактичного користування Орендованим майном.

4.7. До складу Орендної плати входить плата за користування частиною земельної ділянки, разом із прибудинковою територією, на якій знаходиться будівля із Орендованим майном, розмір якої пропорційний розміру Орендованого майна у будівлі.

Відповідно до умов договору (п. 5.2), орендар зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату та інші платежі, передбачені цим договором (в тому числі здійснювати компенсацію орендодавцю вартості комунальних послуг і інших витрат відповідно до умов договору).

Згідно з п. 9.1. договору, при порушенні Орендарем строків виконання грошових зобов'язань, визначених цим Договором, зокрема щодо сплати Орендної плати, частини Орендної плати, що утворилась у зв'язку із застосуванням індексу інфляції, та компенсації Орендодавцю вартості комунальних послуг і інших витрат, зазначених в цьому Договорі тощо, Орендар сплачує Орендодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, за кожен день прострочення, від суми, яка підлягає сплаті.

Пунктом 9.2. договору, визначено, що у випадку невиконання або неналежного виконання Орендодавцем своїх зобов'язань за цим Договором щодо строків передачі Орендарю Орендованого майна в оренду або Орендарем своїх зобов'язань за цим Договором щодо строків повернення Орендодавцю Орендованого майна з оренди, винна Сторона зобов'язана сплатити іншій Стороні штрафні санкції у розмірі 0,1 % від суми Орендної плати, зазначеної у п. 4.1 цього Договору, за кожний день прострочення виконання вказаних зобов'язань.

Збитки підлягають сплаті понад штрафні санкції. Сплата штрафних санкцій не звільняє Сторону від виконання зобов'язань за Договором (п. 9.4. договору).

На виконання умов договору, 30.03.2012р. між сторонами був підписаний акт приймання-передачі орендованого майна, відповідно до якого орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне користування предмет оренди - нежитлове приміщення загальною площею 19,75 кв.м. та місця загального користування площею 3 кв.м., загальна площа приміщень 22,75 кв.м., що знаходяться на першому поверсі нежитлового будинку (в літ. А), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Софіївська, 6, зі всіма внутрішніми системами та комунікаціями, загальною вартістю (відновною) разом з ПДВ 2 689 287,11 грн.

Матеріалами справи підтверджується, що 26.04.2012р. між Публічним акціонерним товариством «Державний експортно-імпортний банк України» та Міжнародним Чорнобильським фондом підписано акт приймання-передачі орендованого майна відповідно до умов договору оренди, орендодавець приймає, а орендар передає із строкового платного користування предмет оренди - нежитлове приміщення загальною площею 19,75 кв.м. та місця загального користування площею 3 кв.м., загальна площа приміщень 22,75 кв.м., що знаходяться на першому поверсі нежитлового будинку (в літ. А), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Софіївська, 6, зі всіма внутрішніми системами та комунікаціями, що існували на час укладення договору оренди та були передані орендодавцем орендарю за актом приймання-передачі орендованого майна від 30.03.2012р., загальною вартістю (відповною) разом з ПДВ 2 689 287,11 грн.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов договору оренди нерухомого майна банку № 185-00/6/300312 від 30.03.2012р., орендодавцем було виставлено рахунки-фактури:

1. № 03/ТК/2012 від 05.04.2012р.- Плата за оренду приміщення за березень з 30.03.2012р. по 31.03.2012р. в сумі 249,52 грн. разом з ПДВ.

2. № 04/ТК/2012 від 05.04.2012р. - Плата за оренду приміщення за квітень з 01.04.2012р. по 26.04.2012р. на суму 3351,83 грн. разом з ПДВ.

3. № 04ТК/12нс від 11.04.2012р. - вартість комунальних послуг пов'язаних з експлуатацією приміщення за березень 2012р. на суму 47,90 грн. разом з ПДВ.

4. № 05ТК/12нс від 15.04.2012р. - вартість комунальних послуг пов'язаних з експлуатацією приміщення за квітень 2012р. на суму 277,48 грн. разом з ПДВ.

5. №05/ТК/12 від 15.04.2012р. - доплата орендної плати за приміщення з урахуванням індексу інфляції за період з 30.03.2012р. по 26.04.2012р.. в сумі 10,80 грн. разом з ПДВ.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач зазначає про те, що в порушення умов договору відповідач не виконав свої зобов'язання за договором оренди нерухомого майна банку № 185-00/6/300312 від 30.03.2012р., внаслідок чого в останнього утворилась заборгованість в розмірі 3937,53 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно із ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Статтею 283 Господарського кодексу України передбачено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ст.ст. 11, 626 Цивільного кодексу України договір є підставою виникнення цивільних прав та обов'язків.

Як передбачено частинами 1 та 5 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно із ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог, відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, та відповідно до ст. 629 ЦК України договір, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 610, 611 Цивільного кодексу України, порушення зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст. 173 ГК України один суб'єкт господарського зобов'язання повинен вчинити певну дію на користь іншого суб'єкта, а інший суб'єкт має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання мають виконуватися належним чином, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем були порушені договірні зобов'язання в частині оплати орендних платежів, що призвело до виникнення заборгованості в сумі 3 937,53 грн.

З огляду на викладене позовні вимоги підлягають задоволенню в сумі 3 937,53 грн.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень. Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували доводи позивача та підтверджували обґрунтованість заперечення проти задоволення позову чи посвідчували зміни умов договору .

За таких обставин, позов визнається судом доведеним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню повністю.

Витрати позивача по сплаті судового збору покладаються на відповідача, відповідно до ст.. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Міжнародного Чорнобильського фонду (01001, м. Київ, вул. Софіївська, буд. 6-А, код ЄДРПОУ 26560268) на користь Публічного акціонерного банку «Державний експортно-імпортний банк України» (03150, м. Київ, вул. Горького, буд. 127, код ЄДРПОУ 00032112) 3937 (три тисячі дев'ятсот тридцять сім) грн.. 53 коп. - заборгованості та 1 720 (одну тисячу сімсот двадцять) грн. 50 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 29.05.2013р.

Суддя Трофименко Т.Ю.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.05.2013
Оприлюднено30.05.2013
Номер документу31486155
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7932/13

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 27.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 23.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні