Ухвала
від 29.05.2013 по справі 908/1870/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

29.05.13 Справа № 908/1870/13

Суддя Черкаський В.І., розглянувши матеріали заяви

Боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Аріадна Плюс" (69006, м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, 25-А, код ЄДРПОУ 31449457)

банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника - відсутній

про банкрутство

встановив, що заява підлягає поверненню без розгляду з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно зі ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011 № 4212-VІ (далі - Закон "Про відновлення платоспроможності...") якщо вартості майна - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Ч.1 ст. 110 ЦКУ, ч.ч.1, 6 ст.59 ГКУ передбачають можливість ліквідації юридичної особи за рішенням засновників (учасників).

Згідно з ч.3 ст.60 ЦКУ ліквідаційна комісія має вмістити в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про ліквідацію суб'єкта господарювання та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені строки.

Ч.4 ст.60 ГКУ встановлює, що одночасно ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, та виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання.

За положеннями ч.3, 5 ст.105 ЦКУ учасники юридичної особи, якими прийнято рішення про припинення (у тому числі про ліквідацію) призначають комісію з припинення юридичної особи (у випадку ліквідації - ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Ч.ч.1, 2 ст.60 ГКУ також передбачають здійснення ліквідації суб'єкта господарювання ліквідаційною комісією, яка утворюється власником (власниками) суб'єкта господарювання та якою встановлюється порядок та визначаються строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

Відповідно до ч.5 ст.60 ГКУ ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірні у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом державної податкової служби.

За вимогами ч.1 ст.111 ЦКУ з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо ліквідації ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені строки. Ліквідаційна комісія (ліквідатор) заявляє вимоги та позови про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи.

У відповідності до ч.3 ст.111 ЦКУ під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи

За ч.4 ст.111 ЦКУ ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

Крім того, відповідно до ч. 7 ст. 111 ЦК України для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам державної податкової служби та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку. До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам державної податкової служби, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Згідно до частини 1 статті 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо: заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посаду якої у заяві не зазначено.

Отже, як вбачається із змісту заяви про банкрутство ТОВ "Аріадна Плюс" її підписано директором ТОВ "Аріадна Плюс" Губчик Ф.Я. тобто особою, у якої не має повноважень підписувати заяву про порушення справи про банкрутство та не надано будь-яких доказів чи пояснень щодо повідомлення явних кредиторів про прийняття рішення про припинення шляхом ліквідації, щодо заявлення кредиторами вимог та результатів їх розгляду.

Таким чином, матеріали заяви не дозволяють зробити висновок про правомірність та обґрунтованість подання заяви про порушення справи про банкрутство за ст.95 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що виключає підстави для порушення провадження у справі господарським судом.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне повернути заяву без розгляду з зазначених вище підстав.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 11, 15, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст.ст. ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Аріадна Плюс" заяву про порушення провадження у справі про банкрутство і додані до неї документи.

Додаток: на 27 аркушах.

Суддя В.І. Черкаський

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення29.05.2013
Оприлюднено03.06.2013
Номер документу31555972
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1870/13

Ухвала від 29.05.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні