Рішення
від 29.05.2013 по справі 919/487/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2013 року справа № 919/487/13 Господарський суд міста Севастополя у складі судді Грицай О.С. при секретарі Григор'євій К.Д. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом державного підприємства "Дельта - лоцман"

(54001, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 27)

до товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим"

(99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 50)

про стягнення заборгованості 10, 51 дол. США, що становить 84 грн,

за участю представників сторін:

позивача - Берестовенко Р.Г., довіреність №11 від 01.01.2013;

відповідача - не з'явився;

в с т а н о в и в:

У квітні 2013 року державне підприємство "Дельта - лоцман" звернулось до господарського суду міста Севастополя з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим" про стягнення заборгованості за послуги з лоцманського проведення суден та послуги служби регулювання руху суден та пені в розмірі 634,56 дол. США, з яких: 624,05 дол. США борг, 10,51 дол. США пеня, що становить разом 5 072, 04 грн., посилаючись на невиконання останнім вимог договору №2/П-12 від 02.02.2012 за надані послуги з лоцманського проведення суден та послуги служби регулювання руху суден.

Справа розглядалась у судових засіданнях 13.05.2013 року та 29.05.2013 року.

У судове засідання 13.05.2013 року представник відповідача не з'явився, повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив.

13.05.2013 року судом було оглянуто оригінали документів доданих позивачем до позовної заяви.

У судове засідання 29.05.2013 року представник відповідача повторно не з'явився, повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив.

Представником позивача 29.05.2013 через канцелярію суду було подано заяву, де позивач зазначає про сплату відповідачем основної суми заборгованості, яка складає 624,05 дол. США на підтвердження чого надав копію дохідної частини банківської виписки за 24.05.2013 (а.с 51-53).

У судовому засіданні позивач заявив клопотання про зменшення позовних вимог, просив стягнути 10, 51 дол. США, еквівалент якого становить 84 грн.

Оскільки клопотання позивача про зменшення розміру позовних вимог не суперечить законодавству, не зачіпає інтересів інших осіб і не порушує охоронювані законом їх права, суд прийняв його до розгляду у зв'язку з чим має місце нова ціна позову - 10, 51 дол. США, еквівалент якого становить 84 грн в межах якої розглядається спір.

Відповідно до ст. 77 ГПК України неявка в засідання суду представника сторони не є обов'язковою підставою відкладення розгляду справи.

За таких підстав, оскільки клопотання про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило, про причини неявки суд не було повідомлено, позивач не заперечував розглянути справу у відсутність представника відповідача, справа відповідно до статті 75 ГПК України розглядається без участі представника відповідача, за наявними в справі доказами, яких достатньо для вирішення спору по суті, оскільки подальше відкладення розгляду справи призведе до затягування судового процессуі є порушенням приписів статті 22 ГПК України, зокрема, стосовно обов'язку сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони.

Крім викладеного судом встановлено, що 02.02.2012 року між державним підприємством "Дельта - лоцман" (надалі - «Підприємство») та товариством з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим" (надалі - «Агент») укладено договір № 2/П-12, відповідно до пункту 1.1 якого підприємство (позивач) зобов'язується за заявками агента (відповідача) надати послуги лінійного і портового лоцманського проведення, послуги по перешвартуванню, перетягуванню (переміщенню) суден в акваторії порту, надавати послуги Служби регулювання руху суден (далі СРРС) у зонах дії центрів і постів регулювання руху суден (далі -ЦРРС/ПРРС) та надавати право проходження по Бузько-Дніпровсько-лиманському, Херсонському морському каналам та глибоководному судновому ходу р. Дунай-Чорне море (далі-БДЛК, ХМК та ГСХ), а також надавати інформаційну послугу судну при проходженні судном ГСХ, а (агент) зобов'язується прийняти і оплатити надані послуги.

Пунктом 2.1.1 договору передбачено, що «Підприємство» (позивач) зобов'язується за заявками «Агента» (відповідача) у встановленому даним договором порядку, відповідно до діючих правил плавання, обов'язкових постанов, зводу звичаїв порту тощо (далі правила) своєчасно і якісно виконувати лінійні і портові лоцманські проведення суден, надавати послуги по перешвартуванню, перетягуванню (переміщенню) суден в акваторії порту, надавати послуги СРРС у зонах дії ЦРРС/ПРРС та надавати право проходження по БДЛК, ХМК та ГСХ, а також надавати інформаційну послугу судну при проходженні судном ГСХ.

Згідно пункту 2.1.2 договору «Агент» зобов'язується надавати рахунки для сплати зборів і платежів за користування зазначеними послугами, які оформлені на підставі встановлених цін і державних тарифів, розцінок «Підприємства» та вимог цього договору.

Рахунки направляються поштою або вручаються «Агенту» під розписку. В необхідних випадках рахунки попередньо можуть направлятись факсом.

«Агент» зобов'язується робити своєчасну оплату відповідно до умов цього договору по суднах, що плавають під іноземним прапором - у ВКВ, а під прапором України - у національній валюті України вказувати в банківських документах необхідну розшифровку платежу по кожному судну. Оплата здійснюється у порядку визначеному діючим законодавством України в сфері ЗЕД валютного регулювання та валютного контролю (пункт 2.2.3 договору). Сплачувати рахунки, виставлені «Підприємством» у термін, визначені цим договором ( пункт 2.2.4 договору).

Пунктом 4.2.1 договору передбачено, що у випадках, коли рух судна здійснюється транзитом без заходження судна в українській порт, до подання заявки на надання «Підприємством» послуг «Агент» здійснює передплату в розмірі повної вартості послуг, що мають бути надані «Підприємством» на підставі цієї заявки, в тому числі ПДВ.

У випадках, коли судно заходить в український порт, розрахунок за надання «Підприємством» послуг та права проходження судна по БДЛК, ХМК та ГСХ здійснюється «Агентом» до виходу судна із українського порту.

У випадках, коли вихід судна з українського порту здійснюється у вихідні та святкові дні, послуги надаються на підставі заявки і повинні бути оплачені «Агентом» не пізніше першого робочого дня, наступного за днем виходу судна з порту.

Згідно з пунктом 4.2.2 договору передбачено, що остаточний розрахунок здійснюється «Агентом» на протязі десяти банківських днів з дати отримання від «Підприємства» рахунку за реквізитами, зазначеними у такому рахунку.

В разі порушення строків здійснення остаточного розрахунку, передбачених п. 4.2.2 і 4.3 цього договору, «Агент», за вимогою «Підприємства», несе перед останнім відповідальність у вигляді сплати пені у розмірі 0,1 відсотка несплаченої вартості послуг за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості (пункт 5.4 договору).

Пунктом 5.5 договору передбачено, що «Агент» несе повну матеріальну відповідальність перед «Підприємством» за повноту та своєчасність оплати наданих послуг по розрахунках як у національній валюті так і у ВКВ.

Згідно з пунктом 8.1 договору передбачено, що у відповідності до ст. 631 ЦК України сторони дійшли згоди, що умови цього договору застосовуються до відносин між ними, які виникли з 01.01.2012.

Строк дії цього договору починає свій перебіг у момент, визначений у п. 8.1 цього договору, та закінчується 31 грудня 2012 року (пункт 8.2 договору).

На підтвердження надання послуг позивачем надані заявки на рух суден, надання послуг з лоцманського проведення, послуги по перешвартуванню, перетягуванню (переміщенню) суден в акваторії порту, послуг служби регулювання руху суден, інформаційної послуги судну при проходженні судном ГСХ № 1 від 01.02.2013 про забезпечення лоцманського проведення від входу в зону СРДС до рейдового причала № 1 (а.с 22) та № 1 від 01.02.2013 з перенесенням на 04.02.2013 про забезпечення лоцманського проведення від рейдового причала № 1 до причала №59А ТОВ «ЛІНАРТ» (а.с 23).

Згідно до статті 106 кодексу торговельного мореплавства України із суден, що користуються послугами державних морських лоцманів, справляється лоцманський збір, порядок справлення і розмір якого встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері транспорту, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики економічного розвитку.

Відповідно до статті 115 кодексу торговельного мореплавства України із суден, що користуються послугами служби регулювання руху суден, справляється збір, порядок справляння і розмір якого встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері транспорту, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики економічного розвитку.

Відповідно до пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі статтею 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Оскільки позивачем було зменшено позовні вимоги, то судом розглядається спір в межах нарахування лише пені.

Позивачем нарахована пеня в сумі 10,51 дол. США за період з 26.02.2013 по 08.04.2013 відповідно до пункту 5.4 договору від 02.02.2012 року №2/П-12 та Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання», нарахування якої є правомірним, оскільки згідно до статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до статті 231 того ж Кодексу законом щодо окремих видів зобов'язань може бути визначений розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається. Крім того, у разі, якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

Суд перевірив розрахунок пені, яка складає 10,51 дол. США та вважає за необхідне її стягнути з відповідача.

У відповідності зі статтею 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня, а частина перша статті 192 Цивільного кодексу України передбачає, що законним платіжним засобом на території України є грошова одиниця України.

Згідно з положеннями статей 524, 533 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинно бути виражено у грошовій одиниці України - гривні, але сторони за договором можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання у іноземній валюті. Грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

У пункті 14 постанови Пленум Верховного Суду України, від 18.12.2009, № 14 "Про судове рішення у цивільній справі" зазначено, що у разі пред'явлення позову про стягнення грошової суми в іноземній валюті суду слід у мотивувальній частині рішення навести розрахунки з переведенням іноземної валюти в українську за курсом, встановленим Національним банком України на день ухвалення рішення.

Згідно відомостям Національного Банку України станом на день ухвалення рішення офіційний курс долара США складає 799,30 грн за 100 доларів США, отже, сума заборгованості у гривневому еквіваленті дорівнює 84 грн (7,993 х 10,51).

Відповідно до положень статті 49 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову господарські витрати покладаються на відповідача, отже, з товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим" на користь позивача підлягає стягненню витрати, пов'язані зі сплатою судового збору у розмірі 1 720, 50 грн.

На підставі наведеного, керуючись статтями 43, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в :

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим" (99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 50, ідентифікаційний код 37251049, р/р 2600630116561, р/р 2600630116561, МФО 300788 в АТ «Банк «Таврика») на користь державного підприємства "Дельта - лоцман" (54001, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 27, ідентифікаційний код 25374003, р/р 26007001010084, МФО 326739 філія АТ «Державний Експортно-Імпортний Банк України» у м. Миколаєві) пеню у розмірі 10,51 дол. США, що складає 84 грн.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим" (99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 50, ідентифікаційний код 37251049, р/р 2600630116561, р/р 2600630116561, МФО 300788 в АТ «Банк «Таврика») на користь державного підприємства "Дельта - лоцман" (54001, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 27, ідентифікаційний код 25374003, р/р 26007001010084, МФО 326739 філія АТ «Державний Експортно-Імпортний Банк України» у м. Миколаєві) - 1720 грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено - 30 травня 2013 року

Суддя О.С. Грицай

Розсилка:

1. Державне підприємство "Дельта - лоцман"

(54001, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 27) - простим

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Галеон-Крим"

(99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 50) - рекомендованим з повідомленням

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення29.05.2013
Оприлюднено04.06.2013
Номер документу31561905
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/487/13

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

Рішення від 29.05.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

Ухвала від 24.04.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні