Постанова
від 28.05.2013 по справі 823/1534/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Черкаси

28 травня 2013 року Справа № 823/1534/13-а

10 год. 25 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Тимошенко В.П.

при секретарі - Кулику О.П.

за участю прокурора - Шкрьобки О.В.,

представника позивача -Новак О.І., - за довіреністю,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом прокурора м. Черкаси Черкаської області в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до закритого акціонерного товариства «Підприємство» «Культтовари» про стягнення штрафу,

встановив:

29 квітня 2013 року до суду з позовною заявою звернувся прокурор м. Черкаси Черкаської області в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в якій просить стягнути з закритого акціонерного товариства «Підприємство» «Культтовари» штраф за правопорушення на ринку цінних паперів в сумі 1700 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач в порушення Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006. № 3480/ІV не розмістив регулярну річну інформацію за 2011 рік на веб-сайті загальнодоступної інформаційної бази даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів, внаслідок чого було винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, проте відповідачем штраф у добровільному порядку сплачено не було.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання повторно не прибув, хоча належним чином відповідач повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи. За таких обставин, суд розглядає справу за відсутності представника відповідача.

Заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 121 Конституції України на органи прокуратури покладено функцію представництва інтересів держави в суді. На підставі ст. 60 КАС України прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави на будь-якій стадії адміністративного процесу.

Згідно з статтею 5 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

У відповідності до статті 6 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та Положення про Національну комісію, затвердженого указом Президента України № 1063/2011 від 23.11.2011, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює свої повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

- розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

- опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

- розміщення на власному веб-сайті.

Згідно з п. 6 ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» строки, порядок і форми розкриття регулярної інформації про емітента (річної та квартальної) і додаткових відомостей, що містяться у такій інформації, встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Публічні акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до п. 1 глави 1 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, емітенти цінних паперів зобов'язані розкривати регулярну річну інформацію у повному обсязі. Звітним періодом для складання річної інформації є календарний рік.

Главою 7 Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів визначено порядок розкриття регулярної річної інформації на фондовому ринку, який передбачає розкриття річної інформації шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії. Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки:

розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним; подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до статті 8 ЗУ «Про держане регулювання ринку цінних паперів в Україні» має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства, а також накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників.

ЗАТ «Підприємство» «Культтовари» не подано до територіального органу Комісії за місцем знаходження емітента в електронній та паперовій формі регулярної річної інформації за 2011 рік. На підставі цього позивачем 14.11.2012 складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів №2946 -ЦД-1-Е.

15 листопада 2012 року на підставі акту про правопорушення винесено постанову про призначення розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ЗАТ «Підприємство» «Культтовари». Зазначена постанова направлена відповідачу 20.11.2012, що підтверджується копією реєстру рекомендованих відправлень № 698 та копією чеку про надання поштових послуг.

28 листопада 2012 року директором Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Жупаненком В.М. винесено постанову № 2916-ЦД-1-Е, якою на ЗАТ «Підприємство» «Культтовари» накладено штраф у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.

Дану постанову направлено відповідачу 30.11.2012, що підтверджується копією реєстру рекомендованих відправлень № 736 та копією чеку про надання поштових послуг від 30.11.2012.

У визначений строк та в установленому порядку прийняте щодо відповідача рішення не оскаржене, а застосована до нього фінансова санкція в добровільному порядку не сплачена, тому підлягає стягненню.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає постанову Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 2916-ЦД-1-Е від 28.11.2012 про накладення штрафної санкції у розмірі 1700 грн. на ЗАТ «Підприємство» «Культтовари» за вчинене правопорушення на ринку цінних паперів законною та обґрунтованою.

З урахуванням викладених обставин позовні вимоги визнаються обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 56, 58, 60, 86, 94, 159, 162, 163, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути із закритого акціонерного товариства «Підприємство «Культтовари» (ідентифікаційний код 01553155) до Державного бюджету України через Центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку заборгованість зі сплати штрафу у розмірі 1700 ( одна тисяча сімсот) гривень.

Постанова набирає законної сили відповідно до вимог статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд у строки та порядку, передбачені статтями 185-187 цього Кодексу.

Суддя В.П. Тимошенко

Повний текст постанови складений та підписаний 31 травня 2013 року

Дата ухвалення рішення28.05.2013
Оприлюднено05.06.2013
Номер документу31602606
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/1534/13-а

Постанова від 28.05.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 07.05.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні