Рішення
від 03.03.2009 по справі 6/9
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/9

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "03" березня 2009 р.Справа №  6/9

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Колодій С.Б.розглянув справу

за позовом: відкритого акціонерного товариства "Укртелеком", від імені якого діє Центр телекомунікаційних послуг Кіровоградської філії відкритого акціонерного товариства "Укртелеком", м. Кіровоград  

до відповідача: акціонерного товариства науково-промисловий торгівельно-сервісний центр "Орбіта", м. Кіровоград     

про стягнення 2036,77 грн.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача: Врадій А.М., довіреність № 2089 від 25.07.2008р.;

від відповідача: участі не брав.

Відкритим акціонерним товариством "Укртелеком", від імені якого діє Центр телекомунікаційних послуг Кіровоградської філії відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" подано позов про стягнення з акціонерного товариства науково-промислового торгівельно-сервісного центру "Орбіта" заборгованості за телекомунікаційні послуги у розмірі 2036,77 грн., з яких 1825,07 грн. - основний борг за телекомунікаційні послуги, 87,81 грн. - інфляційні, 27,64 грн. - 3% річних, 96,25 грн. - пені, а також витрати по сплаті державного мита в розмірі 102 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118 грн.

Відповідач відзив на позов не надав. Ухвали, що направлялись на адресу відповідача, яка вказана у довідці Головного управління статистики у Кіровоградській області № 14-838 від 04.02.2009р. (що надана на вимогу суду) повертались із зазначенням органу поштового зв'язку "Організація не знайдена, немає такого будинку".

Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом. Місцезнаходження юридичної особи вказується в її установчих документах.

Отже ухвали суду були направлені за адресою юридичної особи, що вказана в довідці Головного управління статистики у Кіровоградській області і є, відповідно до вказаної норми Кодексу, місцезнаходженням юридичної особи. На господарський суд не покладено законодавством обов'язок здійснювати пошук фактичного місцезнаходження відповідача, тому вважається, що відповідач був належним чином повідомлений про час і місце судового засідання.

Враховуючи норму статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.  

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

                                            ВСТАНОВИВ:

Між відкритим акціонерним товариством "Укртелеком", від імені якого діє Центр телекомунікаційних послуг Кіровоградської філії відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" та акціонерним товариством науково-промисловим торгівельно-сервісним центром "Орбіта" (Споживач) укладено Договір про надання послуг електрозв'язку № 1208 від 01.06.2004р. (далі - Договір).

Відповідно до розділу 1 та пункту 2.1.1 Договору позивач зобов'язався надати відповідачу послуги електрозв'язку, зокрема забезпечити безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку.

Згідно пункту 3.2.8 Договору відповідач у свою чергу зобов'язався своєчасно вносити плату за користування телефоном, міжміські та міжнародні телефонні розмови, подані в кредит телеграми та інші послуги, надані по телефону.

Обов'язок щодо своєчасної оплати отриманих телекомунікаційних послуг встановлений пунктом 5 статті 33 Закону України "Про телекомунікації" від 18.11.2003р. № 1280-IV, пунктом 32 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2005р. № 720.

Згідно пункту 4.2 Договору відповідач сплачує послуги електрозв'язку за спільно погодженою кредитною безквитанційною (без подання рахунків) системою оплати.

Пунктом 4.5 Договору передбачено, що розрахунки за фактично отримані послуги електрозв'язку за кожний попередній місяць проводяться Споживачем протягом десяти днів з дня одержання рахунка, але не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідно до пункту 108 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2005р. № 720 у разі неодержання рахунку до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду, абонент повинен звернутися до служби розрахунків оператора для отримання інформації про належну до сплати суму.

Договір про надання послуг електрозв'язку № 1208 від 01.06.2004р. підписаний повноважними представниками сторін та скріплений круглими печатками.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статей 193, 265 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутністю конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 901 Цивільного кодексу України передбачає, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (стаття 903 Цивільного кодексу України).

Свої зобов'язання по Договору позивач виконував належним чином, надавав відповідачеві послуги телефонного зв'язку, що підтверджується розрахунком суми заборгованості (а.с. 21).

В порушення пункту 5 статті 33 Закону України "Про телекомунікації" від 18.11.2003р. № 1280-IV, пункту 32, 108 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2005р. № 720 Споживач взяті зобов'язання належним чином не виконав, зокрема не оплатив надані послуги зв'язку за період з 01.03.2008р. по 31.07.2008р. У зв'язку з цим станом на 21.08.2008р. виник борг в сумі 1 825,07 грн., що підтверджується обґрунтованим розрахунком позивача (а.с. 21).

Відповідач не надав суду доказів сплати боргу в сумі 1 825,07 грн.

Враховуючи викладені обставини, господарський суд повністю задовольняє позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в сумі 1 825,07 грн.

Відповідно до пункту 2 статті 193 Господарського кодексу України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно пункту 1 статті 229 Господарського кодексу України учасник господарських відносин у разі порушення ним грошового зобов'язання не звільняється від відповідальності через неможливість виконання і зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані невиконанням зобов'язання, а також сплатити штрафні санкції відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до частини 2 статті 36 Закону України "Про телекомунікації" у разі затримки плати за надані оператором телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня.

Відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача сума пені складає 96,25 грн., що підлягає задоволенню господарським судом.

Частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно обґрунтованого розрахунку позивача збитки від інфляції становлять 87,81 грн., а сума 3% річних становить 27,64 грн. Вказані суми заборгованостей також підлягають задоволенню господарським судом.

За викладених обставин позовні вимоги в загальній сумі 2 036,77 грн. обґрунтовані та підлягають задоволенню господарським судом.

На підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати (державне мито в сумі 102 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн.) покладаються на відповідача.

Керуючись  статтями 49, 80, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                     ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з акціонерного товариства науково-промислового торгівельно-сервісного центру "Орбіта" (25006, м. Кіровоград, вул. Червоногвардійська, 90, ідентифікаційний код 13747930) на користь відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" (м. Київ, б-р Шевченка, 18, ідентифікаційний код 21560766, р/р 26000257 у відкритому акціонерному товариству "Райффайзен банк "Аваль", МФО 300335) від імені якого діє Центр телекомунікаційних послуг Кіровоградської філії відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" (25006, м. Кіровоград, вул. Преображенська, 5, ідентифікаційний код 22211233, р/р 260044638 в Кіровоградській обласній дирекції відкритого акціонерного товариства "Райффайзен банк Аваль", МФО 323538) 1 825,07 грн. основного боргу, 87,81 грн. інфляційних витрат, 27,64 грн. 3% річних, 96,25 грн. пені, 102 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Згідно частини 3 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Копії рішення направити сторонам.

Суддя                                                                                          Колодій С.Б.

  

    Дата підписання рішення - 04.03.2009р.

Дата ухвалення рішення03.03.2009
Оприлюднено20.03.2009
Номер документу3161740
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2036,77 грн

Судовий реєстр по справі —6/9

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні