Ухвала
від 04.06.2013 по справі 22-ц/796/8054/2013
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03680, м. Київ, вул. Солом'янська, 2-а

факс: 284-15-77, е-mail: inbox@kia.court.gov.ua

Справа № 22-ц/796/8054/2013 Головуючий у І-й інстанції - Новак Р.В.

Доповідач - Качан В.Я.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2013 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду м. Києва в складі:

Головуючого : Качана В.Я.

Суддів: Барановської Л.В., Корчевного Г.В.

при секретарі: Мікітчак А.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу представника Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» - Биліни Ростислава Геннадійовича на рішення Печерського районного суду м. Києва від 15 квітня 2013 року у справі за заявою Державної податкової інспекції у Виноградівському районі Закарпатської області Державної податкової служби України про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю щодо Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад», за участі заінтересованої особи: ПАТ «КБ «Правекс-Банк», -

встановила:

У квітні 2013 року Державна податкова інспекція у Виноградівському районі Закарпатської області Державної податкової служби України звернулася до суду із заявою про розкриття банком ПАТ «КБ «Правекс-Банк» інформації, яка містить банківську таємницю щодо Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад».

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 15 квітня 2013 року зазначену заяву задоволено. Надано дозвіл ДПІ у Виноградівському районі Закарпатської області ДПС України на розкриття банківської таємниці ПАТ «КБ «Правекс-Банк» про обсяг та об'єм коштів в розрізі контрагентів на розрахунковому рахунку Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» № 2600802900089, валюта - українська гривня, відкритого в ПАТ «КБ «Правекс-Банк» за період з 01.04.2009 року по 30.06.2011 року.

В апеляційній скарзі представник Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» - Биліна Р.Г. просить суд скасувати рішення Печерського районного суду м. Києва від 15 квітня 2013 року та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні вимог заяви про розкриття інформації, що містить банківську таємницю.

В обґрунтування своїх вимог апелянт посилається на порушення і неправильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, необґрунтованість оскаржуваного рішення.

Заслухавши доповідь головуючого, пояснення осіб, які з'явились в судове засідання, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право одержувати безоплатно від платників податків, а також від установ НБУ, банків та інших фінансових установ довідки, у порядку встановленому ЗУ «Про банки і банківську діяльність» та цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності; проводити перевірки платників податків (крім НБУ) в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно ст. 62 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю розкривається банками на письмову вимогу суду або за рішенням суду.

З Акту № 583/23-0112/00413771 від 11.11.2011 року вбачається, що ДПІ у Виноградівському районі Закарпатської області проведено позапланову виїзну перевірку ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.04.2009 року по 30.06.2011 року у зв'язку із порушенням провадження у справі про визнання банкрутом.

Із статутних документів вбачається, що ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» має структурний підрозділ Київську філію «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» код ЄДРПОУ 34747730, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Постова, 56.

За результатами вказаної перевірки встановлено, що в податковій звітності з ПДВ до загальної суми податкових зобов'язань та податкового кредиту ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» включав обороти по господарських операціях, які здійснювала Київська філія «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад».

13.07.2011 року та 26.10.2011 року ДПІ у Виноградівському районі Закарпатської області було направлено до ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» вимоги № 2343/10 та 3224/10/2300 про представлення первинних документів, необхідних для перевірки правильності нарахування та сплати податку на прибуток.

15.07.2011 року ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» надано відповідь на вимогу від 13.07.2011 року № 2343/10 щодо тимчасової неможливості представлення потрібних документів по причині відсутності головного бухгалтера філії.

01.11.2011 року ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» надано відповідь на вимогу від 26.10.2011 року № 3224/10/2300 щодо часткової втрати первинних документів по Київській філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» в силу форс-мажорних обставин та проведення процесу відновлення втрачених документів.

Таким чином, відсутність у ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» вказаних первинних документів унеможливлює встановлення правильності відображення показників у податковій звітності з ПДВ.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції щодо задоволення заявлених вимог, оскільки розкриття банківської таємниці ПАТ «КБ «Правекс-Банк» про обсяг та об'єм коштів на розрахунковому рахунку Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» дозволить встановити об'єктивні результати ведення податкового обліку платника.

За таких обставин, колегією суддів встановлено, що рішення суду першої інстанції постановлено з дотриманням норм процесуального та матеріального права, є обґрунтованим та вмотивованим, відповідає обставинам справи та доказам у справі, підстави для його скасування відсутні.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 308 ЦПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

Апеляційну скаргу представника Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад» - Биліни РостиславаГеннадійовича відхилити.

Рішення Печерського районного суду м. Києва від 15 квітня 2013 року у справі за заявою Державної податкової інспекції у Виноградівському районі Закарпатської області Державної податкової служби України про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю щодо Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад», за участі заінтересованої особи: ПАТ «КБ «Правекс-Банк» залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подання до цього суду касаційної скарги.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення04.06.2013
Оприлюднено06.06.2013
Номер документу31642394
СудочинствоЦивільне
Сутьрозкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю щодо Київської філії «Королівський замок» ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад»,

Судовий реєстр по справі —22-ц/796/8054/2013

Ухвала від 04.06.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Качан Віктор Якович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні