Постанова
від 24.05.2013 по справі 804/5875/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 травня 2013 р. Справа № 804/5875/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Озерянської С.І. розглянувши в порядку письмового провадження у м.Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен» про стягнення податкового боргу з орендної плати за землю, -

ВСТАНОВИВ :

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен», в якому просить стягнути кошти з усіх розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен» (реєстраційний номер облікової картки платника податків 24989346, 53224, Дніпропетровська область, м.Нікополь, вул.Електрометалургів, б. 17а), відкритих у банківських установах, на суму податкового богу по платежу «орендна плата за землю» у розмірі 4 983,26 грн., (р\р 33217812700187, код платежу 13050232, отримувач УДКСУ у м. Нікопольському р-ні, ОКПО 38055606, МФО 805012) на користь держави з розрахункових рахунків Відповідача, які відкриті в установах банків.

В обґрунтування позову Нікопольською об'єднаною державною податковою інспекцією Дніпропетровської області Державної податкової служби зазначено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Соверен» знаходиться на обліку як платник податків в податковому органі, проте не виконує свої зобов'язання згідно з законодавством України, внаслідок чого має заборгованість перед бюджетом в сумі 4 983,26 грн.

Частиною 4 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Позивач у судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, шляхом направлення копії судової кореспонденції на адресу відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, яку повернуто до суду з відміткою пошти «з вказаного адресу вибули». Відповідно до ч.1. ч. 4 ст. 33 Кодексу адміністративного судочинства України судові виклики і повідомлення здійснюються повістками про виклик і повістками-повідомленнями юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Відповідно до вимог статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, особа, яка вручає повістку, зобов'язана повернути до адміністративного суду розписку адресата про одержання повістки, яка приєднується до справи.

Суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд даної адміністративної справи із його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Відповідно до частин 4 та 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу в письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши чинне законодавство, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Соверен» , (ідентифікаційний код юридичної особи 24989346) 15.07.1997 зареєстровано як юридична особа, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Серії АБ № 096426.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Соверен» перебуває на обліку в Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби як платник податків, зборів (обов'язкових платежів).

Товариством з обмеженою відповідальністю «Соверен» було укладено договір оренди землі з Нікопольською районною державною адміністрацією, який зареєстровано у Нікопольському відділі ДРФ Центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22 грудня 2008 року за № 040812504075.

Договір було укладено на загальну площу 3,03 га - інших відкритих земель без рослинного покрову або з незначним рослинним покровом, за рахунок земель державної власності (загального користування) на території Придніпровської сільської Ради, Кадастровий номер 1222986000:021:0481. Дана земельна ділянка надається в оренду для будівництва та обслуговування складського господарства. Дана земля згідно категорії земель відноситься до - земля комерційного використання. Згідно п.5.2 Договору нормативно грошова оцінка одиниці площі складає договірна, що складає 8 % від грошової оцінки земельної ділянки.

Товариством з обмеженою відповідальністю «Соверен» до Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби було подано декларацію за 2012 рік (вх.від 15.02.2012 р. № 1962) в якій сума самостійно нарахованих грошових зобов'язань за 2012 рік становить 29 905,74 грн., з яких не сплачено 4 984,24 (2 492,15 грн. - за листопад; 2 492,09 грн. - за грудень), що підтверджується довідкою-розрахунком податкового боргу по ТОВ «Соверен» станом на 19.04.2013 року.

З урахуванням наявної переплати у розмірі 0,98 грн. несплачена частина податкового зобов'язання становить 4 983,26 грн., що підтверджується довідкою-розрахунком податкового боргу по ТОВ «Соверен» станом на 19.04.2013 року.

У зв'язку з несплатою ТОВ «Соверен» у встановлений Законом термін сум узгоджених податкових зобов'язань по платежам до бюджету Нікопольською об'єднаною державною податковою інспекцією Дніпропетровської області Державної податкової служби на виконання вимог п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України на адресу відповідача 24.01.2013 року листом з рекомендованим повідомленням про вручення було направлено податкову вимогу форми «Ю» від 08.01.2013 року № 6, в якій загальна сума податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов'язаннями станом на 04 січня 2013 року становить 2 491,17 грн., яка була повернута на адресу позивача з відміткою пошти «Повернення, вибули».

Вищевказана податкова вимогу форми «Ю» від 08.01.2013 року № 6 платником податків не оскаржена, таким чином, сума заборгованості є узгодженою, і набула статусу податкового боргу платника податків.

Станом на 22.05.2013 року згідно з довідкою про стан податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен», податковий борг відповідача складає у сумі 4 983,26 грн.

На час подання адміністративного позову кошти на погашення податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен» не сплачені, скасування податкового боргу не відбулось.

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI, Конституцією України.

Відповідно до ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Пунктами 36.1 та 36.2 статті 36 Податкового кодексу України встановлюється обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та (або) сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Відповідно пп. 16.1.3, 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів, а також сплачувати податки та збори в строки та розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 59.1 ст.59 Податкового кодексу України, зазначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

В порядку п.59.3. ст.59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання. Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Згідно положень п.42.2 ст. 42 Податкового кодексу України, документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків або його законному чи уповноваженому представникові.

Положеннями пп. 20.1.18 та пп.201.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового Кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини, а також застосувати до платників фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та (або) податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України встановлено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Судом встановлено та матеріалами справами підтверджено, що сума податкового боргу з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен» (з урахуванням переплати - 0,98 грн.) становить - 4 983,26 грн. Зазначена сума на день розгляду справи в добровільному порядку відповідачем не сплачена, тому суд вважає, що позовні вимоги законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен» про стягнення податкового боргу з орендної плати за землю - задовольнити повністю.

Стягнути кошти з усіх розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Соверен» (реєстраційний номер облікової картки платника податків 24989346, 53224, Дніпропетровська область, м.Нікополь, вул.Електрометалургів, б. 17а), відкритих у банківських установах, на суму податкового богу по платежу «орендна плата за землю» у розмірі 4 983,26 грн., (р\р 33217812700187, код платежу 13050232, отримувач УДКСУ у м. Нікопольському р-ні, ОКПО 38055606, МФО 805012) на користь держави з розрахункових рахунків Відповідача, які відкриті в установах банків.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя С.І. Озерянська

Дата ухвалення рішення24.05.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31650913
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5875/13-а

Постанова від 24.05.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Озерянська Світлана Іванівна

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Озерянська Світлана Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні