Ухвала
від 03.06.2013 по справі 32-31-7/434-10-4441
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"03" червня 2013 р.№ 32-31-7/434-10-4441

За заявою кредитора: Відкритого акціонерного товариства „Вінницямолоко", м. Вінниця;

до боржника: Відкритого акціонерного товариства „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" (66161, Одеська область, Балтський район, с. Білино; код ЄДРПОУ 04689582);

про визнання банкрутом

Суддя Найфлейш В. Д.

Представники сторін:

Від ПАТ "ВТБ Банк" - Жванко Л.М.(довіреність);

Від ТОВ „Продукт Менеджмент": Медведєв А.Л. (довіреність);

Від ТОВ „Юні-Пак": Микуленко В.В, (довіреність);

Від ФОП ОСОБА_18. - ОСОБА_5(довіреність);

Від ФОП ОСОБА_6 - ОСОБА_5 (довіреність);

Від Корпорації "Ф.Д. Імпорт енд Експорт корп." - ОСОБА_5(довіреність);

Від Балтської МДПІ Одеської області - Солов’ян В.М. (довіреність);

Від ТОВ "Юг-Газ": Шахновський О.О. (довіреність);

Від УПФУ в Балтському районі Одеської області: Заболотна С.Г. (довіреність);

ліквідатор: арбітражний керуючий Моісєєв Ю.О. (ухвала, ліцензія);

присутній арбітражний керуючий Сафронова С.В;

Суть спору: про визнання банкрутом

Ухвалою господарського суду Одеської області від 15.10.2010 року порушено провадження у справі за заявою ВАТ „Вінницямолоко" про визнання банкрутом Відкритого акціонерного товариства „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів".

Постановою господарського суду від 19.12.2012р. визнано банкрутом ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", відкрито ліквідаційну процедуру відносно нього; ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Сафронову С.В.

Ухвалою від 18.03.2013р. затверджено оплату послуг арбітражного керуючого, відмовлено у задоволенні скарги ПАТ „ВТБ Банк" на дії ліквідатора ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" арбітражного керуючого Сафронової С.В., припинено повноваження ліквідатора ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" арбітражного керуючого Сафронової С.В., та призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Моісеєва Юрія Олександровича.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 22.03.2013 року суддя Грабован Л.І. заявила самовідвід від розгляду справи №32-31-7/434-10-4441 про визнання банкрутом ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів".

Відповідно до повторного автоматичного розподілу справи справу було перерозподілено на суддю Найфлейш В.Д.

В матеріалах справи містяться заяви ПАТ „ВТБ Банк" від 14.03.2013 року про забезпечення заяви у справі про банкрутство про визнання аукціону з реалізації майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 18.01.2013 року недійсним, та від 18.03.2013 року про забезпечення заяви у справі про банкрутство про визнання звіту про оцінку майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 26.12.2012 року недійсним, згідно яких заявник просить накласти арешт на все майно, що належить ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", що розташоване за адресою Одеська область, Балтський район, с. Білине, віл. Щорса, 29, заборонити переможцю аукціону з реалізації майна боржника, що був проведений 18.01.2013 року ПП „Центр аукціонів та торгів" - ТОВ „Срібний дім" здійснювати будь - які дії пов'язані з реєстрацією чи переоформленням права власності на майно, що було придбане на аукціоні, заборонити здійснювати органам нотаріату України нотаріальне посвідчення договорів купівлі - продажу, що укладені в результаті проведення ПП „Центр аукціонів та торгів" аукціону з реалізації майна боржника, що відбувся 18.01.2013 року , заборонити органам державної реєстрації прав здійснювати реєстрацію права власності за ТОВ „Срібний дім" на майно, що було придбане на аукціоні з реалізації майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", заборонити органам Державної автомобільної інспекції здійснювати реєстрацію транспортних засобів, що були реалізовані на аукціоні, що відбувся 18.01.2013 року, заборонити переможцю аукціону з реалізації майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", що був проведений 18.01.2013 року ПП „Центр аукціонів та торгів" - ТОВ „Срібний дім" чи будь - яким іншим особам розпоряджатися чи користуватися у будь - який спосіб нерухомим та рухомим майном, що розташоване за адресою Одеська область, Балтський район, с. Білине, вул.. Щорса, 29.

В обґрунтування своїх вимог ПАТ „ВТБ Банк" посилається на загрозу втрати майна банкрута у зв'язку з перебуванням на території ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" третіх осіб, що підтверджується актом від 25.02.2013 року, який було складено працівниками ПАТ „ВТБ Банк", відповідно до якого було встановлено, що на території ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" перебувають треті особи, а саме представник інвестора Universal Development Construction Янис Скварновичс, та Лобанова Л.О., яка працює помічником арбітражного керуючого Софронової С.В.

Відповідно до ст. 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Статтею 67 ГПК України позов забезпечується шляхом накладання арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві, заборони відповідачеві вчиняти певні дії, заборони іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору, зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку, зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Згідно з частиною 1 ст. 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню.

Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута. Тому майно банкрута повинно бути вільним від будь-яких обтяжень.

Отже, за загальними правилами зняття заборон та арештів із майна боржника в порядку ст. 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб, у тому числі реєструючих органів та нотаріусів, не потребує подальшого винесення окремих судових рішень, а також сплати додаткових коштів.

Вказана правова позиція підтримується Вищим господарським судом України в постановах від 05.10.2010 року у справі № 44/593-б, від 18.01.2011 року у справі № 20/6б, від 17.02.2011 року у справі № 22/60б, від 14.11.2012 року у справі № 44/440-б.

Постановою господарського суду Одеської області від 19.12.2012 року серед інших процесуальних дій скасовано арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника, визначено, що накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

З матеріалів справи вбачається, що станом на 03.06.2013 року майно банкрута не відчужене на користь переможця аукціону ТОВ „Срібний дім", договори купівлі - продажу, які були витребувані ухвалами господарського суду Одеської області від 25.03.2013 року та 20.05.2013 року, не надані і майно залишається у власності банкрута, що не заперечується сторонами, у зв'язку з чим на нього не може бути накладено арешти чи інші обтяження.

Крім того, Постановою Пленуму Вищого господарського суду України № 16 від 26.12.2011 року встановлено, що питання про забезпечення позову може вирішуватися господарським судом як без проведення окремого судового засідання, так і в засіданні з викликом представників сторін, інших учасників судового процесу із заслуховуванням їх думки. Не можуть забезпечуватися заходами, зазначеними в статті 66 ГПК, інші, крім позовних, вимоги (наприклад, пов'язані із здійсненням повороту виконання судового рішення, із зміною способу та порядку його виконання тощо). Умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення. Отже, найдоцільніше вирішувати питання забезпечення позову на стадії попередньої підготовки справи до розгляду (стаття 65 ГПК). Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Доводи заявника не приймаються до уваги у зв'язку з тим, що акт від 25.02.2013 року не свідчить про намір незаконного відчуження майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", а також не підтверджує вчинення будь-якими особами дій, спрямованих на втрату або пошкодження майна.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи та пояснень сторін 26.02.2013 року не було звернень до правоохоронних органів за фактом незаконного перебування сторонніх осіб на території ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", і не ставилось питання щодо неналежної роботи охорони підприємства.

Ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Мойсеєв Ю.О. надав до суду відзив на заяви ПАТ „ВТБ Банк", згідно якого заперечує проти їх задоволення.

Враховуючи, що заявником не доведено факту загрози втрати майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів", оскільки вказано на потенційну можливість втрати майна банкрута, відсутні докази, що майно банкрута може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю та не надано доказів витрачання коштів не для розрахунку з кредиторами, також враховуючі приписи ст. 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо скасування арештів, накладених на майно боржника, інших обмежень щодо розпорядження майном та недопущення накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута, підстави вжиття заходів забезпечення заяв відсутні, у зв'язку з чим господарський суд відмовляє в задоволенні заяв від 14.03.2013 року про забезпечення заяви у справі про банкрутство про визнання аукціону з реалізації майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 18.01.2013 року недійсним, та від 18.03.2013 року про забезпечення заяви у справі про банкрутство про визнання звіту про оцінку майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 26.12.2012 року недійсним.

18.03.2013 року до господарського суду Одеської області від ВАТ „Енергопостачальна Компанія „Одесаобленерго" надійшла заява про визнання поточних кредиторських вимог на суму 117 341, 68 грн.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на договір про постачання електричної енергії № Ба-27 від 16.12.2010 року, додаткові угоди до договору про постачання електричної енергії № Ба-27 від 16.12.2010 року, порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії від 16.12.2010 року, додаткову угоду про внесення змін до договору про постачання електричної енергії від 31.01.2012 року, коригування межових величин споживання електричної енергії за лютий 2012 року, повідомлення про відмову в проведенні коригування договірної величини споживання електричної енергії від 28.02.2012 року, та лютий 2012 року, акти про обсяги спожитої електроенергії в лютому 2012 року, рахунок - фактура № 27/1 за спожиту електроенергію від 29.03.2012 року за березень 2012 року, обґрунтований розрахунок по споживанню ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" за лютий 2012 року, рішення господарського суду Одеської області від 19.12.2011 року по справі № 11/17-4521-2011 відповідно до якого з ВАТ "Балтський молочно-консервний комбінат молочних продуктів" стягнуто на користь ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" заборгованість за перевищення договірних величин споживання електроенергії в сумі 56897,47 грн., 568,97 грн. державного мита, 236 грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

Відповідно відзиву ліквідатора ВАТ "Балтський молочно-консервний комбінат молочних продуктів" арбітражного керуючого Моісеєва Ю.О. від 03.06.2013 року поточні грошові вимоги ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" визнано у повному обсязі.

В засіданні суду 03.06.2013 року присутні кредитори проти визнання поточних грошових вимог ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" на суму 117 341,68 грн., не заперечували.

Згідно ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Конкурсні кредитори - кредитори з вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство та вимоги яких не забезпечені заставою майна боржника. Поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство.

Заявлені грошові вимоги ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" на суму 117 341,68 грн. є поточними, оскільки виникли після порушення справи про банкрутство.

Відповідно ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.

Приймаючи до уваги, що заявлені поточні грошові вимоги ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" на суму 117 341,68 грн. грн. підтверджені належними доказами, а також враховуючи, що ліквідатором факт наявності заборгованості перед кредитором в розмірі заявлених вимог визнаний, і інші кредитори заперечень щодо вказаної суми заборгованості не надали, суд визнає поточні грошові вимоги ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" на суму 117 341,68 грн.

При цьому, враховуючи, що викликані представники в судове засідання не з'явились та те, що для розгляду справи в засіданні суду необхідні додаткові документи, розгляд справи в засіданні суду підлягає відкладенню.

Керуючись ст. 77,86 Господарського процесуального кодексу України , суд,

УХВАЛИВ:

1. Відмовити в задоволенні заяви ПАТ „ВТБ Банк" від 14.03.2013 року про забезпечення заяви у справі про банкрутство про визнання аукціону з реалізації майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 18.01.2013 року недійсним.

2. Відмовити в задоволенні заяви ПАТ „ВТБ Банк" від 18.03.2013 року про забезпечення заяви у справі про банкрутство про визнання звіту про оцінку майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 26.12.2012 року недійсним.

3. Визнати поточні грошові вимоги ВАТ "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" до боржника на суму 117 341,68 грн.

4.Відкласти розгляд справи на "01" липня 2013 р. о 15:00 год.

Засідання суду відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, тел. 307-990, зал судових засідань № 3 (каб. 102).

5. Викликати в порядку ст. 30 ГПК України у судове засідання представників:

ТОВ „Срібний дім" (м.Київ, вул Дарвіна, 6, код ЄДРПОУ 36844529), ПП „Центр аукціонів та торгів" (м.Полтава, м-н. Незалежності, 1А, код ЄДРПОУ 38276808), Арбітражного керуючого Сафронову С.В. (АДРЕСА_1): для дачі пояснень відносно заяви ПАТ „ВТБ Банк" про визнання аукціону з реалізації майна боржника, недійсним.

ПП „ Центр оцінки та юридичної допомоги" (м. Полтава, пров. Космічний, 5 кв. 133, код ЄДРПОУ 35360315): для дачі пояснень відносно заяви ПАТ „ВТБ Банк" про визнання звіту про оцінку майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 26.12.2012 року недійсним.

6. Зобов'язати надати:

Арбітражного керуючого Сафронову С.В., ліквідатора арбітражного керуючого Моісеєва Ю.О.: , докази надіслання переможцеві аукціону 18.01.2013 року ТОВ „Срібний дім" пропозицій щодо укладення договорів купівлі-продажу разом з проектом цого договору відповідно до поданої переможцем торгів пропозиції щодо встановлення ціни цього майна., договори купівлі - продажу майна боржника, укладені в результаті проведення аукціону з реалізації майна боржника 18.01.2013 року, докази надходження грошових коштів за договорами купівлі - продажу, які укладенні в результаті проведення аукціону 18.01.2013 року.

ТОВ „Срібний дім" (м. Київ, вул. Дарвіна, 6, код ЄДРПОУ 36844529): договори купівлі - продажу майна боржника, укладені в результаті проведення аукціону з реалізації майна боржника 18.01.2013 року, докази перерахування грошових коштів за договорами купівлі - продажу, які укладенні в результаті проведення аукціону 18.01.2013 року, відзив на заяву про визнання аукціону 18.01.2013р. недійсним з підтверджуючими документами.

ПП „Центр аукціонів та торгів" (м. Полтава, м-н. Незалежності, 1А, код ЄДРПОУ 38276808): відзив на заяву про визнання аукціону від 18.01.2013р. недійсним з підтверджуючими документами.

ПП „ Центр оцінки та юридичної допомоги" (м. Полтава, пров. Космічний, 5 кв. 133, код ЄДРПОУ 35360315): відзив на заяву про визнання звіту про оцінку майна ВАТ „Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів" від 26.12.2012року недійсним.

7. Копію ухвали надіслати: ліквідатору, кредиторам, ТОВ „Срібний дім"(м. Київ, вул. Дарвіна, 6,), ПП „Центр аукціонів та торгів"(м. Полтава, м-н. Незалежності, 1А,), ПП „ Центр оцінки та юридичної допомоги" (м. Полтава, пров. Космічний, 5 кв. 133), арбітражному керуючому Сафроновій С.В.

Явку представників сторін та викликаних осіб визнати обов'язковою.

Суддя Найфлейш В.Д.

Дата ухвалення рішення03.06.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31656900
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —32-31-7/434-10-4441

Ухвала від 24.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 13.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 20.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 06.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 15.11.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 18.10.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 29.09.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 03.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 07.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні