Ухвала
від 03.06.2013 по справі 5011-28/9256-2012
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"03" червня 2013 р. Справа №5011-28/9256-2012

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Разіної Т.І.

суддів: Гарник Л.Л.

Сотнікова С.В.

розглянувши матеріали апеляційної скарги державної податкової інспекції у Голосіївському районі міста Києва державної податкової служби на постанову господарського суду міста Києва від 26.03.13 року у справі № 5011-28/9256-2012 (суддя Копитова О.С.)

за заявою спільного українсько-англійського підприємства «Західна нафтова група» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, м. Луцьк

до товариства з обмеженою відповідальністю «Анвіт - Будремсервіс», м. Київ

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду міста Києва від 26.03.2013 року у справі № 5011-28/9256-2012 (суддя Копитова О.С.) визнано банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю «Анвіт-Будремсервіс», припинено процедуру розпорядження майном, відкрито ліквідаційну процедуру; припинено повноваження арбітражного керуючого Ронського Р.М., як розпорядника майна боржника; призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Рудецьку Оксану Ярославівну; завершено підприємницьку діяльність банкрута, а строк виконання всіх грошових зобов'язань визнано таким, що настав; припинено нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута; припинено повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном; зобов'язано ліквідатора подати до офіційного друкованого органу у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови оголошення про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю «Анвіт-Будремсервіс» та відкриття ліквідаційної процедури, надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора з визначеними додатками. Зобов'язано Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора банкрута.

Як вбачається з вступної частини оскаржуваної постанови при прийнятті даного процесуального документа місцевий господарський суд застосовував положення Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» станом на 18.01.2013.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, ДПІ у Голосіївському районі міста Києва ДПС звернулася до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати постанову господарського суду міста Києва від 26.03.13 року у справі № 5011-28/9256-2012.

Розглянувши апеляційну скаргу та додані до неї матеріали, Київський апеляційний господарський суд встановив наступне.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Пункт 1 ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлює, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно зі ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 93 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга подається на рішення (постанову) місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу - протягом п'яти з дня їх оголошення місцевим господарським судом.

В ст. 53 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Так, постанову господарського суду міста Києва було винесено 26.03.2013.

Всупереч нормам Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга була направлена скаржником до господарського суду Київської області лише 24.04.2013 року, тобто з порушенням строку передбаченого ч.1 ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

В доданому до апеляційної скарги клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження апелянт просить визнати причини пропуску строку на апеляційне оскарження постанови господарського суду міста Києва від 26.03.2013 року у справі № 5011-28/9256-2012 поважними та прийняти апеляційну скаргу до розгляду. При цьому, причини пропуску строку скаржник в клопотанні не зазначає.

Відповідно до ст. 53 ГПК України відновлення пропущеного строку здійснюється господарським судом за наявності поважної причини його пропуску.

Виходячи зі змісту ст. 53 ГПК України, поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги з огляду на приписи статті 53 ГПК повинно містити обґрунтування поважності причин пропуску такого строку (за необхідності - з посиланням на відповідні докази, які подаються апеляційному господарському суду на загальних підставах). При цьому своєчасне (у межах встановленого строку) подання первісної апеляційної скарги і невідкладне (одразу після одержання відповідної ухвали) усунення скаржником недоліків, які стали причиною повернення останньої, враховуються апеляційним господарським судом у вирішенні питання про відновлення строку подання апеляційної скарги разом з іншими обставинами, на які посилається скаржник у зазначеному клопотанні. Відповідна позиція відображена в п. 4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 17.05.2011 року.

В п. 1 Інформаційного листа Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році» від 15.03.2007 № 01-8/123 зазначено: «Згідно з частиною першою статті 53 ГПК за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Отже, наведена норма пов'язує можливість відновлення процесуального строку з обов'язковою наявністю поважної причини (чи причин) пропуску відповідного строку. Це стосується й тих випадків, коли таке відновлення здійснюється з ініціативи господарського суду, що має зазначити відповідну причину (причини) в судовому рішенні, в якому йдеться про відновлення строку. Якщо відновлення процесуального строку здійснюються за заявою сторони чи прокурора, заявник повинен обґрунтувати поважність причини (причин) пропуску строку, в разі необхідності - з поданням доказів цього за загальними правилами розділу V ГПК.»

Виходячи з положень ст. 53 та ч. 2 ст. 93 ГПК України, апеляційний суд при розгляді клопотання про відновлення строку подання апеляційної скарги має враховувати, що відповідно до норм ст. 53 ГПК України суд може відновити пропущений строк у разі наявності поважних причин пропуску строку.

Приймаючи до уваги, що Господарський процесуальний кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку, доводи та обставини, що наведені на обґрунтування клопотання про відновлення строку мають бути підтверджені належними доказами у справі відповідно до вимог ст.ст. 33, 34 ГПК України та оцінюватись відповідно до норм ст. 43 ГПК України.

Відповідна позиція викладена в постанові Вищого господарського суду України від 14.03.2012 року у справі № 50/206-б.

Таким чином, апеляційний господарський суд приходить до висновку про те, що у скаржника не існувало жодних об'єктивно непереборних, що не залежали від його волевиявлення та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами обставин для своєчасного вчинення такої процесуальної дії, як звернення до суду з апеляційною скаргою, оскільки скаржником взагалі не зазначено таких підстав, не надано доказів існування поважних причин неподання у встановлені процесуальні строки апеляційної скарги; не наведено жодної з поважних причин неможливості подання апеляційної скарги в передбачені законодавством строки.

При наведених обставинах, апеляційний господарський суд вважає, що в клопотанні про поновлення строку на подання апеляційної скарги слід відмовити.

Крім того, суд апеляційної інстанції встановив, що скаржником в порушення п. 2 ч. 1 ст. 97 ГПК України, до апеляційної скарги не додані належні докази надсилання копії апеляційної скарги арбітражному керуючому Ронському Р.М., що виконував повноваження розпорядника майна боржника та які припинилися внаслідок прийняття оскаржуваної постанови.

За даних обставин апеляційна скарга не приймається судом до розгляду і повертається скаржнику у зв'язку з тим, що скарга подана після закінчення строку, встановленого для її подання, а клопотання про його поновлення відхилено, а також тому, що до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам).

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 53, 86, 91, 93, п. 2, п. 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Відхилити клопотання державної податкової інспекції у Голосіївському районі міста Києва Державної податкової служби про поновлення строку на подання апеляційної скарги.

Апеляційну скаргу державної податкової інспекції у Голосіївському районі міста Києва державної податкової служби на постанову господарського суду міста Києва від 26.03.13 року у справі № 5011-28/9256-2012 повернути скаржнику з доданими документами.

Головуючий суддя Разіна Т.І.

Судді Гарник Л.Л.

Сотніков С.В.

Дата ухвалення рішення03.06.2013
Оприлюднено06.06.2013
Номер документу31657209
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —5011-28/9256-2012

Ухвала від 18.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 25.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 07.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 04.08.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 26.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 03.06.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Постанова від 26.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні