Постанова
від 06.06.2013 по справі 826/6466/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

06 червня 2013 року № 826/6466/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Келеберди В.І. розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фрі Медіа Україна ГмбХ" про стягнення заборгованості у розмірі 482571,06 ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГМБХ» про стягнення простроченої заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 482571,06 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушення вимог Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" не сплатив внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у зв'язку з чим у позивача виникла заборгованість у вказаній сумі.

Відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГМБХ» - заперечень на позовну заяву не надав, хоча був повідомлений належним чином про відкриття скороченого провадження у справі, про що свідчить наявне в матеріалах справи поштове повідомлення про вручення поштового відправлення, яке повернуто до суду за закінченням терміну зберігання.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГМБХ» перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва як платник страхових внесків.

Згідно з ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі - Закон № 2464-VI ) відповідач як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Частиною 1 п. 2 ст. 1 Закону № 2464-VI визначено, що єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно ч. 2 ст. 6 Закону № 2464-VI платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464-VI єдиний внесок для платників нараховуються на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам на виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно ч. 5 ст. 7 Закону № 2464-VI єдиний внесок нараховується на суми, зазначені в частинах 1, 2 цієї статті, незалежно від джерел фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

Крім того, статтею 8 Закону України № 2464-VI визначається розмір єдиного внеску та пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування. Відповідно до ч. 5 ст. 8 вказаного Закону єдиний внесок для платників, зазначених у п. 1 (крім абзацу 7) ч. 1 ст. 4 даного Закону встановлюється у відсотках до визначеної бази нарахування єдиного внеску (за винятком винагороди за цивільно-правовими договорами) відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності

Згідно даних картки особового рахунку страхувальник товариство з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГМБХ» має заборгованість перед Пенсійним фондом України в сумі 482571,06 грн., яка виникла у зв'язку з несплатою відповідачем з квітня по листопад 2012 року єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підлягає сплаті.

Як визначає ч. 8 ст. 9 Закону України № 2464-VI платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Згідно п. 6 ст. 20 Закону № 2464-VI страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Згідно з п. 12 ст. 20 Закону № 1058-IV страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану страхувальника.

Крім того, ч. 12 ст. 9 Закону України № 2464-VI також встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону України № 2464-VI територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку про її сплату.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів з нарахованою пенею.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення відповідного органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, Позивачем 01.02.2013 направлено відповідачу вимогу №459/3390, зазначена вимога відповідачем оскаржена не була, в матеріалах справи відсутні докази сплати боргу у вказаній сумі.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно з п.15 „Положення про Пенсійний фонд України", затверджено Указом Президента України від 01.03.2001 року № 121/2001, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в АРК, областях, містах Києві, Севастополі та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Крім того, згідно з п. 1.1 „Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах", затверджено Постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року № 8-2, управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах є органами Фонду, підвідомчі відповідно головним управлінням Фонду в АРК, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему органів Фонду. Отже, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, є Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва.

Враховуючи, що наявність у відповідача вказаної заборгованості підтверджується витягом з облікової картки платника страхових внесків, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163, 183 3 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Фрі Медіа Україна ГМБХ» (код ЄДРПОУ 33833378) заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 482571 (чотириста вісімдесят дві тисячі п'ятсот сімдесят одна) грн. 06 коп. (на р/р 37198101002630 в ГУ ДКСУ в м. Києві МФО 820019).

Постанова набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими ч. 8 ст. 183-2, ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя В.І. Келеберда

Дата ухвалення рішення06.06.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31673962
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/6466/13-а

Постанова від 06.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Ухвала від 07.05.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні