Постанова
від 03.06.2013 по справі 823/1535/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2013 року справа № 823/1535/13-а

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Холода Р.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом прокурора міста Черкаси в інтересах держави, в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до закритого акціонерного товариства «Підприємство «Культтовари» про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

29 квітня 2013 року до Черкаського окружного адміністративного суду звернувся прокурор міста Черкаси в інтересах держави, в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в якому просить

стягнути з закритого акціонерного товариства «Підприємство «Культтовари» на користь державного бюджету через центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку заборгованість зі сплати штрафу у розмірі 1700грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що до відповідача за правопорушення на ринку цінних паперів постановою від 28 листопада 2012 року №2915-ЦД-1-Е було накладено санкцію у вигляді штрафу в розмірі 1700грн. Зазначену постанову відповідач отримав, у встановленому законодавством порядку постанову не оскаржив та штраф не сплатив, а тому він підлягає стягненню в судовому порядку.

Ухвалою від 30 квітня 2013 року відкрито скорочене провадження та запропоновано відповідачу в разі невизнання адміністративного позову в строк до 31 травня 2013 року подати до Черкаського окружного адміністративного суду заперечення проти позову та відповідні докази на підтвердження своїх заперечень.

Відповідач у вказаний строк з дня одержання зазначеної ухвали не подав до суду заперечення проти позову.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, вивчивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Закрите акціонерне товариство «Підприємство «Культтовари» зареєстроване як юридична особа 05.09.1997 року виконавчим комітетом Черкаської міської ради, ідентифікаційний код 01553155.

Спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні, є Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 року №448/96-ВР.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Частиною 1 статті 5 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно частин 1-4 статті 6 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до пункту 14 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Як свідчать матеріали справи, уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлені ознаки порушення закритого акціонерного товариства «Підприємство «Культтовари» вимог ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», п. 1. глави 7, розділу V «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», а саме: нерозміщення закритим акціонерним товариством «Підприємство «Культтовари» регулярної річної інформації за 2011 рік на веб-сайті загальнодоступної інформаційної бази даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів за адресою: www.stokmarket.gov.ua . Термін розміщення регулярної річної інформації за 2011 рік на веб-сайті загальнодоступної інформаційної бази даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів до 03 травня 2012 року, що підтверджується актом від 14.11.2012р. №2945-ЦД-1-Е Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Керуючись пунктом 4 розділу V та пунктом 1 розділу VІ Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11 грудня 2007 року №2272, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2008 року за № 120/14811, директором Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку прийнята постанова від 15 листопада 2012 року про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів. Розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні закритого акціонерного товариства «Підприємство «Культтовари» призначено на 28 листопада 2012 року о 09 год. 32 хв.

На підставі вищезгаданого акту директором Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесено постанову від 28 листопада 2012 року №2915-ЦД-1-Е, згідно якої за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, на відповідача накладено штраф у розмірі 1700грн., який необхідно сплатити протягом 15 днів з моменту її отримання, однак відповідачем штраф добровільно у встановлений строк не сплачено.

Зазначена постанова направлена на адресу відповідача, що підтверджується копією реєстру рекомендованих поштових відправлень за №736.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за: нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді. Таке ж положення міститься в розділі XV Правил, згідно якого постанова за справою про правопорушення, а також рішення Комісії за скаргою на постанову можуть бути оскаржені до суду в порядку і строки, установлені законодавством. Крім того, згідно вказаної статті у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Судом встановлено, що на час розгляду справи відповідачем не сплачена сума заборгованості зі сплати штрафу в сумі 1700грн., постанова про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 28.11.2012 року № 2915-ЦД-1-Е не оскаржена, у встановленому порядку не скасована, а тому суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до повного задоволення.

Керуючись ст.ст.14, 160-163, 183 2 , 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціонерного товариства «Підприємство «Культтовари» (18008, м. Черкаси, вул. Хоменка, буд. 17, ідентифікаційний код 01553155) в дохід бюджету через Центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (03680, м. Київ, вул. Горького, 51, ідентифікаційний код 38039715) штраф за правопорушення на ринку цінних паперів у сумі 1700 (одна тисяча сімсот) грн.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд за правилами встановленими ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.В. Холод

Дата ухвалення рішення03.06.2013
Оприлюднено10.06.2013
Номер документу31678432
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/1535/13-а

Постанова від 03.06.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Р.В. Холод

Ухвала від 30.04.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Р.В. Холод

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні