Постанова
від 14.05.2013 по справі 822/2021/13-а
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/2021/13-а

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 травня 2013 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Матущака В. В. розглянув у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Городоцької міжрайонної державної податкової інспекції Хмельницької області до комунального підприємства "Зарічанський ринок" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд з позовом до комунального підприємства «Зарічанський ринок» про стягнення податкового боргу в розмірі 4208,16 грн. з банківських рахунків відповідача та за рахунок належної йому готівки. На підтвердження позовних вимог зазначає, що станом на 01.04.2013 року у відповідача рахується податковий борг в розмірі 4208,16 грн., який виник відповідно до податкових декларацій з плати за землю за 2012 та 2013 роки. Вжиті заходи (винесена податкова вимога форми "Ю" №2 від 02.01.2013 року) не призвели до позитивного результату щодо добровільного погашення податкового боргу відповідачем, внаслідок чого позивачем подано позов до суду.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження разом з інформацією про процесуальні права та обов'язки сторін, надіслані на адресу відповідача згідно реєстрації та отримані ним 25.04.2013 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу.

На адресу суду надійшли письмові заперечення відповідача, відповідно до яких відповідач проти позову заперечує та просить відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Оцінивши повідомлені позивачем та відповідачем обставини, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку і сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Комунальне підприємство «Зарічанський ринок» як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа зареєстроване 21.05.2007 року Чемеровецькою районною державною адміністрацією Хмельницької області, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Серії АЄ №095928.

Станом на 01.04.2013 року за відповідачем рахується податковий борг в розмірі 4208,16 грн. по орендній платі за землю. Вказана заборгованість підтверджується податковою декларацією з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2012 та 2013 роки; довідкою про заборгованість по платнику (заг картина) КП «Зарічанський ринок»; зворотнім боком облікової картки платника (скорочена форма) станом на 31.12.2012 року та станом на 04.04.2013 року; корінцем податкової вимоги №2 від 02.01.2013 року, яка отримана відповідачем 08.01.2013 року.

У зв'язку із несплатою податкового боргу в добровільному порядку, позивачем подано позов до суду.

Статтею 67 Конституції України на платників податків покладено обов'язок своєчасно та у повному обсязі сплачувати загальнодержавні та місцеві податки і збори до державних та місцевих бюджетів.

Відповідно до ст.124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, водночас ч.2 ст.19 Конституції України визначено, що органи державної влади (до яких належать органи державної податкової служби) та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 1.1 ст.1 Податкового кодексу України (далі - ПК України) встановлено, що він регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В силу п.15.1 ст.15 ПК України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

У відповідності до п.14.1.153 ст.14 ПКУ податкова вимога - письмова вимога органу державної податкової служби до платника податків щодо погашення суми податкового боргу.

Відповідно до п.16.1.4 ст.16 ПК України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Статтею 41 ПК України встановлено, що контролюючими органами є, зокрема, органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до п. 287.3 ст. 287 ПК України, податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Згідно п.54.1 ст.54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно з п.57.1 ст.57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 59.1 ст.59 ПК України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Із метою погашення податкового боргу, відповідачу виставлено податкову вимогу №2 від 02.01.2013 року №2, яка отримана 08.01.2013 року. Вказана вимога в адміністративному та судовому порядку не оскаржувалась та не скасована.

Відповідно до п.59.5 ст.59 ПК України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

Відповідно до п.95.1 ст.95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

В силу п.95.2 ст.95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно п.20.1.18. ст.20 ПК України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

В силу п.п.95.3., 95.4. ст.95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини; орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необхідні докази про наявність податкового боргу відповідача. Крім того, суд зважає на те, що податкові декларації з плати за землю самостійно подані відповідачем до податкового органу, підписані керівником та головним бухгалтером та скріплені печаткою підприємства. Податкова вимога №2 від 02.01.2013 року не оскаржувалась та не скасована, доказів про сплату заборгованості не подано.

За таких обставин позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає вимогам чинного законодавства та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 86, 94, 183-2, 186, 254, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задоволити.

Стягнути з підприємства «Зарічанський ринок» (вул. Леніна, 1, с. Зарічанка, Чемеровецький район, Хмельницька область, 31652, код ЄДРПОУ 34222811) 4208,16 грн. (чотири тисячі двісті вісім гривень 16 коп.) податкового боргу за рахунок коштів платника податків з рахунків у банках, обслуговуючих платника та за рахунок готівки, що йому належить.

Постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/ "Згідно з оригіналом" Суддя В. В. Матущак

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.05.2013
Оприлюднено10.06.2013
Номер документу31682204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/2021/13-а

Ухвала від 07.08.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 18.06.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 27.08.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Ухвала від 07.08.2013

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Залімський І. Г.

Постанова від 14.05.2013

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В. В.

Ухвала від 22.04.2013

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Матущак В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні