Ухвала
від 04.06.2013 по справі 23/103-12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

У Х В А Л А

"04" червня 2013 р. Справа № 23/103-12

Господарський суд Київської області у складі судді Зайця Д.Г., розглянувши заяву Комунального підприємства «Васильківтепломережа» про розстрочку виконання рішення

у справі за позовом Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», м. Київ

до Комунального підприємства «Васильківтепломережа», Київська область, м. Васильків

про стягнення 261168,77 грн.

за участю представників:

від позивача (кредитор): Нестерчук А.П. (довіреність №262/10 від 14 грудня 2012 року);

від відповідача (боржник): Кашуба Л.Г. (довіреність №160 від 7 лютого 2013 року).

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Київської області від 11 грудня 2012 року у справі №23/103-12 за позовом Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» до Комунального підприємства «Васильківтепломережа» про стягнення 261168,77 грн. позовні вимоги задоволено частково.

На виконання рішення господарського суду Київської області від 11 грудня 2012 року видано наказ від 28 грудня 2012 року.

Через канцелярію господарського суду Київської області від Комунального підприємства «Васильківтепломережа» надійшла заява від 20 травня 2013 року за №673 (вх. №11652 від 21 травня 2013 року) про розстрочку виконання рішення.

В обґрунтування заяви про розстрочку виконання рішення суду боржник посилається на те, що постановою Відділу державної виконавчої служби Васильківського міськрайонного управління юстиції ВП №37364107 від 5 квітня 2013 року відкрито виконавче провадження щодо примусового виконання наказу від 28 грудня 2012 року про стягнення з Комунального підприємства «Васильківтепломережа» на користь Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» 261168,77 грн. Проте, як зазначає боржник, до винесення постанови Відділу державної виконавчої служби Васильківського міськрайонного управління юстиції ВП №37364107 від 5 квітня 2013 року Комунальним підприємством «Васильківтепломережа» в добровільному порядку погашено заборгованість перед Дочірньою компанією «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» у розмірі 190407,18 грн. шляхом проведення взаєморозрахунків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2012 року за №517, що підтверджується платіжним дорученням від 15 листопада 2012 року за №6, копія якого наявна в матеріалах справи.

Відповідно до п. 16-1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2012 року за №517 субвенція спрямовується на погашення кредиторської заборгованості за спожитий природний газ підприємств, що виробляють, транспортують та постачають теплову енергію населенню, яка утворилася станом на 1 грудня 2012 року та залишилася непогашеною на дату проведення взаєморозрахунків. Розрахунки з погашення такої заборгованості проводяться без урахування пені, штрафних та фінансових санкцій.

Таким чином, непогашеними залишились штрафні санкції у розмірі 66452,89 грн.

Неможливість виконання рішення господарського суду Київської області від 11 грудня 2012 року у справі №23/103-12 боржник обгрунтовує тим, що Комунальне підприємство «Васильківтепломережа» є підприємством, яке використовує природний газ для вироблення теплової енергії для потреб населення, установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, за яку останні не розраховуються вчасно та в повному обсязі, що призвело до накопичення значної заборгованості перед Комунальним підприємством «Васильківтепломережа».

Також боржник зазначив, що Комунальне підприємство «Васильківтепломережа» перебуває у важкому фінансовому стані, що ускладнює виконання рішення суду від 11 грудня 2012 року, що підтверджується звітами про фінансові результати за 12 місяців 2012 року та за перший квартал 2013 року, копії яких наявні в матеріалах справи.

Представник кредитора проти задоволення заяви боржника заперечував з посиланнями на те, що складний фінансовий стан відповідача не є винятковою обставиною в розумінні ст. 121 ГПК України, за наявності якої можливе надання розстрочки виконання рішення.

Крім того, представник кредитора, посилається на те, що надання розстрочки виконання рішення суду у даній справі погіршить складний фінансовий стан Дочірньої компанії «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», що підтверджується звітом про фінансові результати за перше півріччя 2012 року, копія якого наявна в матеріалах справи.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, врахувавши матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про розстрочку виконання рішення суду у справі №23/103-12 з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Наведені боржником підстави для розстрочки виконання судового рішення, зокрема, тяжке фінансове становище та нерентабельність господарської діяльності, якою займається відповідач, не є тими виключними обставинами, що є підставою для розстрочки виконання судового рішення.

Крім того, в разі задоволення судом зазначеної заяви, будуть порушені матеріальні інтереси позивача, що може призвести до негативних наслідків для нього та матиме дискримінаційний характер відносно його прав та інтересів, оскільки, підприємство позивача не є газовидобувною компанією, а є лише постачальником імпортованого природного газу. Несвоєчасна сплата боржником грошових коштів за поставлений позивачем газ може призвести до невиконання позивачем своїх грошових зобов'язань перед іноземними постачальниками.

Відповідно до пунктів 7.1.2, 7.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 жовтня 2012 року за №9 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України» розстрочка означає виконання рішення частками, встановленими господарським судом, з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частки також повинні визначатись господарським судом. При цьому, слід мати на увазі, що розстрочка можлива при виконанні рішення, яке стосується предметів, що діляться (гроші, майно, не визначене індивідуальними ознаками; декілька індивідуально визначених речей тощо).

Підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом.

При цьому, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення.

Крім того, в п. 10 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження» від 26 грудня 2003 року за №14 зазначено, що при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку або розстрочку виконання рішення, встановлення або зміну способу й порядку його виконання суду потрібно мати на увазі, що відповідно до ст. 351 ЦПК України і ст. 121 ГПК України їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення.

Відтак, враховуючи той факт, що обставини, покладені відповідачем в основу обґрунтування поданої заяви не є винятковими обставинами у розумінні ст. 121 ГПК України, суд дійшов висновку щодо відмови в задоволенні заяви Комунального підприємства «Васильківтепломережа» про розстрочку виконання рішення господарського суду Київської області від 11 грудня 2012 року у справі №23/103-12.

Відповідно до ст. 22 ГПК України сторони мають право оскаржувати судові рішення господарського суду в установленому цим Кодексом порядку.

Тобто, господарський процесуальний кодекс України містить імперативні норми, що визначають випадки, в яких учасник судового процесу має право оскаржити ухвалу суду в апеляційному чи касаційному порядку.

Так, в силу п. 20 ч. 1 ст. 106 ГПК України окремо від рішення місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали місцевого господарського суду про відстрочку або розстрочку виконання рішення, ухвали, постанови, зміни способу та порядку їх виконання.

При цьому, вказаною нормою визначено вичерпний перелік ухвал, які можуть бути предметом апеляційного оскарження.

Про відстрочку або розстрочку виконання рішення, ухвали, постанови, зміну способу та порядку їх виконання виноситься ухвала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку. В необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю (ч. 3 ст. 121 ГПК України).

Однак, статтею 121 ГПК України не передбачено право сторони на оскарження ухвали про відмову в задоволенні заяви про відстрочку або розстрочку виконання рішення господарського суду.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 86, 121 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Комунальному підприємству «Васильківтепломережа» у задоволені заяви про відстрочку виконання рішення суду від 11 грудня 2012 року у справі №23/103-12.

2. Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Суддя Заєць Д.Г.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.06.2013
Оприлюднено10.06.2013
Номер документу31692993
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/103-12

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 23.05.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні