Рішення
від 07.06.2013 по справі 336/3408/13-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 336\ 3408\ 13-Ц

Провадження № 2\336\ 1802\ 2013

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2013 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Кляшторного В.С.,

при секретарі Жибаловій К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Колекторське Агентство «Фактор» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому вказав, що 23 квітня 2007 року між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» та ОСОБА_1 укладено кредитний договір № 11-1457-047ФД, відповідно до умов якого Банк передав ОСОБА_1 кредит у сумі 15000 грн. зі сплатою відсотків за користування кредитом в розмірі 0,0001 % та терміном користування до 22.04.2010 р. Також ОСОБА_1 зобов'язався в порядку та на умовах, що визначені Кредитним договором повернути кредит, сплатити проценти за користування Кредитом, неустойки та інші передбачені платежі в сумі, строки та на умовах, що передбачені договором. Згідно п.3.3 Кредитного договору ОСОБА_1 зобов'язався щомісячно, в термін з 1 по 10 число кожного місяця, здійснювати погашення заборгованості за кредитними ресурсами в розмірі 416,67 грн. та нарахованими процентами, відповідно до графіку зниження розміру заборгованості. Відповідно до п.6.1 Кредитного договору, за прострочення повернення кредитних ресурсів та/або сплати процентів, позичальник сплачує банку пеню із розрахунку 1 % від простроченої суми за кожен день прострочення. У порушення умов Договору, ОСОБА_1 свої зобов'язання належним чином не виконав, в результаті чого утворилася заборгованість у розмірі 36401 грн. 44 коп., з яких 14712,50 грн. - тіло кредиту, 4446,68 грн. - відсотки та комісійні доходи; 17243,26 грн. - пеня за несвоєчасне повернення кредиту ті відсотків (за останні 90 днів).

З метою забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором, між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» та ОСОБА_2 було укладено договір поруки № 11-1457-047П від 23.04.2007 р., згідно умов якого ОСОБА_2 зобов'язався відповідати перед Первісним кредитором за порушення обов'язків за Кредитним договором, як солідарний боржник. ОСОБА_2 відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і ОСОБА_1 Договором поруки встановлено повну відповідальність ОСОБА_2 щодо виконання основного зобов'язання.

Відповідно до умов договору про відступлення прав вимог № 1 від 25.12.2008 р., укладеного між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» (Первісний кредитор) та ТОВ «Колекторське Агентство «Фактор» (Новий кредитор), Первісний кредитор передав, а Новий кредитор набув право вимоги до боржника реального та належного виконання обов'язків за Кредитним договором № 11-1457-047ФД від 23.04.2007 р.

З огляду на зазначене позивач просив стягнути солідарно з відповідачів на користь ТОВ «Колекторське Агентство «Фактор» заборгованість за Кредитним договором № 11-1457-047ФД від 23.04.2007 року на загальну суму 36401,44 грн. та витрати по сплаті судового збору у сумі 364,02 коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явися, надав заяву в якій позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити, проти винесення по справі заочного рішення не заперечував.

Відповідачі своєчасно повідомлені про день, час та місце слухання справи, до суду повторно не з»явились, про причину неявки суд не повідомили, заперечень не надали.

Згідно ст. 169 ч.4 ЦПК України, якщо суд не має відомостей про причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, або причину неявки буде визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Зі згоди представника позивача, суд у судовому засіданні ухвалив провести заочний розгляд цієї справи за відсутністю відповідачів на підставі наявних у ній даних та доказів, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Зібраними у справі доказами, судом встановлено, що між 23 квітня 2007 року між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» та ОСОБА_1 укладено кредитний договір № 11-1457-047ФД, відповідно до умов якого Банк передав ОСОБА_1 кредит у сумі 15000 грн. зі сплатою відсотків за користування кредитом в розмірі 0,0001 % та терміном користування до 22.04.2010 р. Також ОСОБА_1 зобов'язався в порядку та на умовах, що визначені Кредитним договором повернути кредит, сплатити проценти за користування Кредитом, неустойки та інші передбачені платежі в сумі, строки та на умовах, що передбачені договором. Згідно п.3.3 Кредитного договору ОСОБА_1 зобов'язався щомісячно, в термін з 1 по 10 число кожного місяця, здійснювати погашення заборгованості за кредитними ресурсами в розмірі 416,67 грн. та нарахованими процентами, відповідно до графіку зниження розміру заборгованості. Відповідно до п.6.1 Кредитного договору, за прострочення повернення кредитних ресурсів та/або сплати процентів, позичальник сплачує банку пеню із розрахунку 1 % від простроченої суми за кожен день прострочення. У порушення умов Договору, ОСОБА_1 свої зобов'язання належним чином не виконав, в результаті чого утворилася заборгованість у розмірі 36401 грн. 44 коп., з яких 14712,50 грн. - тіло кредиту, 4446,68 грн. - відсотки та комісійні доходи; 17243,26 грн. - пеня за несвоєчасне повернення кредиту ті відсотків (за останні 90 днів).

З метою забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором, між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» та ОСОБА_2 було укладено договір поруки № 11-1457-047П від 23.04.2007 р., згідно умов якого ОСОБА_2 зобов'язався відповідати перед Первісним кредитором за порушення обов'язків за Кредитним договором, як солідарний боржник. ОСОБА_2 відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і ОСОБА_1 Договором поруки встановлено повну відповідальність ОСОБА_2 щодо виконання основного зобов'язання.

Відповідно до умов договору про відступлення прав вимог № 1 від 25.12.2008 р., укладеного між ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» (Первісний кредитор) та ТОВ «Колекторське Агентство «Фактор» (Новий кредитор), Первісний кредитор передав, а Новий кредитор набув право вимоги до боржника реального та належного виконання обов'язків за Кредитним договором № 11-1457-047ФД від 23.04.2007 р.

На підставі викладеного, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, оскільки згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно ст. 527 ЦК України боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно зі ст. 1054 ЦК України за кредитним договором кредитодавець зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

У відповідності до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Згідно ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

На підставі ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання; боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Згідно ст.553 ЦК України, за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб.

Статтею 554 ЦК України передбачено, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Статтею 543 ЦК України, передбачено у разі солідарної вимоги кредиторів (солідарних кредиторів) кожний із кредиторів має право пред'явити боржникові вимогу у повному обсязі.

Згідно ч.1 п.1 ст.512 ЦК України, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ч.1 ст. 516 ЦК України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності зі ст.79 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Згідно зі ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

В судовому засіданні документально підтверджені витрати позивача на сплату судового збору у розмірі 364 грн. 02 коп., які підлягають стягненню з відповідачів на користь позивача.

Керуючись ст. 509, 525-527, 543, 553-554, 610, 612, 625, 629, 1048, 1049, 1050, 1054 ЦК України, ст.ст. 79, 88, 212-215, 217-218, 224-226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Колекторське Агентство «Фактор» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2), яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Колекторське Агентство «Фактор», (04112, Україна, м. Київ, вул. Шамрила, 4-а, код ЄДРПОУ 36282034) заборгованість за кредитним договором № 11-1457-047ФД від 23 квітня 2007 р. на загальну суму 36401 (тридцять шість тисяч чотириста одна) грн.. 44 коп. та витрати по сплаті судового збору у сумі 364 (триста шістдесят чотири) грн.. 02 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Запорізької області шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя протягом десяти днів після проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: В.С. Кляшторний

Дата ухвалення рішення07.06.2013
Оприлюднено11.10.2013
Номер документу31706873
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —336/3408/13-ц

Ухвала від 14.04.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Голубкова М. А.

Рішення від 07.06.2013

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Кляшторний В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні