Рішення
від 03.06.2013 по справі 912/449/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2013 рокуСправа № 912/449/13 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Колодій С.Б., розглянув у відкритому судовому засіданні справу №912/449/13

за позовом Кіровоградської міської ради, м. Кіровоград

до відповідача 1 товариства з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Спліт", м. Кіровоград

до відповідача 2 товариства з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум", м. Кіровоград

про внесення змін до договору оренди землі,

за участю представників сторін:

від позивача - Покаленко В.В., довіреність № 611-мр/з від 14.05.13 головний спеціаліст відділу представництва інтересів в судах юридичного управління Кіровоградської міської ради;

від відповідача І - Шарко Р. М., довіреність № б/н від 03.09.12;

від відповідача ІІ - Усанов В. В., довіреність № 6 від 21.01.13.

Кіровоградська міська рада звернулась до господарського суду з позовом, з урахуванням уточнень позовних вимог від 03.06.2013р., про внесення змін до договору оренди землі від 06.06.2005р. №158, укладеного між Кіровоградською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Спліт", товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум" та зареєстрованого у Кіровоградському міському управлінні земельних ресурсів 03.08.2005р. №176, а саме:

Друге речення розділу 2 "Об'єкт оренди" викласти в наступній редакції:

"Нормативна грошова оцінка земельної ділянки згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 21.09.2011 р. становить - 1243344 грн. 90 коп.".

Перше речення розділу 4 "Орендна плата" викласти у такій редакції:

"Орендна плата складає 3108,36 грн. на місяць (3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на місяць) і вноситься Орендарями у грошовій формі та в рівних частинах у розмірі по 1554 грн. 18 коп. на місяць".

Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційна фірма "Спліт" у відзиві на позовну заяву просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Між Кіровоградською міською радою (надалі - орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Спліт", товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум" (надалі - орендарі) на підставі рішення Кіровоградської міської ради від 25.01.2005 р. № 1428 "Про регулювання земельних відносин" було укладено договір оренди землі від 06.06.2005 р. №158 (надалі - договір, а.с. 14-16).

Згідно розділу 1 договору орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку для розміщення виробничої бази, яка знаходиться по вул. Олександрійській, 85 в місті Кіровограді. Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

Відповідно до розділу 2 договору, в оренду передається земельна ділянка площею 0,39 га, в тому числі по угіддях: 3928,51 кв.м. землі промисловості. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки згідно довідок державного земельного кадастру про грошову оцінку земельної від 31.03.2005 р. №1870 становить: 475781 грн. 85 коп.

За умовами розділу 3 договору його укладено на 49 років, починаючи з дати прийняття рішення Кіровоградської міської ради. Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, при належному виконанні обов"язків відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. В цьому випадку орендар повинен не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Договір зареєстрований у Кіровоградському міському управлінні земельних ресурсів, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 03.08.2005р. за №176.

Згідно акта про передачу та прийом земельної ділянки (в натурі) орендодавець передав, а орендарі прийняли земельну ділянку (а.с. 18).

26.01.2006 р., 29.01.2008 р. сторонами були підписані додаткові угоди до договору оренди земельної ділянки від 03.08.2005 року №176 (а.с. 22-23).

Проте, додаткові угоди від 26.01.2006 р., від 29.01.2008 р. не пройшли державної реєстрації. А тому в силу вимог ст. ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі" (в редакції на момент укладення додаткової угоди) та ст. ст. 640, 654 Цивільного кодексу України така угода не набрала чинності.

Досліджуючи умови укладеного сторонами договору оренди землі від 06.06.2005 р. №158, господарський суд враховує, що в розділі 4 договору сторони, зокрема, узгодили, що орендна плата складає 396 грн. 48 коп. на місяць і вноситься орендарями у грошовій формі в рівних частинах по 198 грн. 24 коп. починаючи з дня державної реєстрації договору оренди землі. Кошти за оренду земельної ділянки вносяться на р/р №33217812500002 в УДК в Кіровоградській області, МФО 823016, ЄДРПОУ 24145329, отримувач - фінансове управління Кіровоградської міської ради, код платежу для юридичних осіб - 13050200. Періодичність внесення орендної плати - щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється без урахування індексів інфляції.

В цьому ж розділі сторони передбачили, що на кожний наступний рік орендна плата переглядається протягом січня-лютого такого року з урахуванням індексації грошової оцінки земельної ділянки, збільшення розмірів ставки земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції; зміни умов господарювання, передбачених договором; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами, або в інших випадках, передбачених законом.

Пунктом 13 укладеного сторонами договору оренди землі встановлено порядок зміни умов договору і припинення його дії. Так, зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується у судовому порядку.

В зв'язку з тим, що граничний розмір земельного податку, встановлений Податковим кодексом України для даної категорії земель, не відповідає розміру орендної плати, встановленої розділом 4 договору оренди землі від 06.06.2005р. №158, укладеного між Кіровоградською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Спліт", товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум", у позивача виникла необхідність внесення змін до даного договору та приведення його у відповідність до вимог чинного законодавства, що стало підставою для звернення позивача з даним позовом до господарського суду.

Вирішуючи даний спір, господарський суд враховує наступне.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цих Законів, а також договором оренди землі.

Статтею 16 цього Закону та статтею 124 Земельного кодексу України визначено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно частини 2 статті 21 Закону України "Про оренду землі" розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюється за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Відповідно до статті 274 Податкового кодексу України, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється в розмірі 1% від їх нормативної грошової оцінки.

Підпунктом 288.5.1 пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України передбачено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.

При цьому, відповідно до п. "в" підпункту 288.5.2. вищезазначеного пункту річна сума платежу не може перевищувати для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Стаття 30 Закону України "Про оренду землі" передбачає, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Господарський суд прийшов до висновку, що положеннями спірного договору та нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом. Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість внесення змін до договору, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору (п. 2.19 постанови пленуму Вищого господарського суду України №6 від 17.05.2011 р.).

Відповідно частини 1 статті 144 Конституції України, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Згідно частини 1 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Відповідно до частини 1 статті 73 цього Закону акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Згідно статті 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Як вбачається з матеріалів справи, після укладення спірного договору, рішенням Кіровоградської міської ради №2904 від 03.12.2009 р. затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Кіровограда (а.с. 47), додатком 5 якого встановлено рекомендований розмір орендної плати за використання земельних ділянок міста Кіровограда.

16.02.2010р., враховуючи зміни законодавства в частині визначення розміру орендної плати за користування землею Кіровоградська міська рада прийняла рішення № 3025 "Про внесення змін до рішення Кіровоградської міської ради від 03.12.09 р. №2904" (а. с. 34), відповідно до якого додаток 5 викладено в новій редакції. Згідно з підпунктом 3.7. пункту 3 додатку до зазначеного рішення встановлений рекомендований розмір орендної плати за користування земельних ділянок земель громадського призначення, на яких проводиться підприємницька діяльність (офіси, адміністративні приміщення, тощо) на рівні 5%, що в свою чергу не суперечить змісту статей 274, 288 Податкового кодексу України.

З метою приведення спірного договору у відповідність з вимогами діючого законодавства, 07.08.2012р. позивачем були надіслані відповідачам листи №5152/35-05-24 р. (а.с. 28-29), № 5152/52-05-24 (а.с. 28-29) з пропозицією про внесення змін до договору щодо збільшення розміру орендної плати, до яких додано проекти додаткових угод (а.с. 26, 30), якими встановлено орендну плату в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що складає 3108,36 грн. В свою чергу до додаткових угод додано розрахунки розміру орендної плати за земельну ділянку державної або комунальної власності, грошова оцінка якої проведена на 03.12.2009 року (а.с. 27, 31). Згідно даних розрахунків нормативна грошова оцінка земельної ділянки на 21.09.2011 р. складає 1243344,90 грн.

Однак, відповідачами відповіді на пропозицію щодо збільшення розміру орендної плати не надано.

В судовому засіданні з пояснень представника відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум" стало відомо, що додаткова угода до договору оренди землі від 06.06.2005 р. № 158 підписана останнім після звернення з позовом до суду (а.с. 61).

Як вбачається з матеріалів справи, дана додаткова угода підписана Кіровоградською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційною фірмою "Олеум", однак не містить підпису іншого орендаря товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційна фірма "Спліт". Крім того, дана додаткова угода не пройшла державної реєстрації.

За таких обставин, господарський суд вважає позовні вимоги Кіровоградської міської ради обгрунтованими.

Як зазначалося вище, відповідно до статті 274 Податкового кодексу України, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється в розмірі 1% від їх нормативної грошової оцінки.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, крім земель сільськогосподарського призначення та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки (ст. 288 Податкового кодексу України).

Статтею 18 Закону України "Про оцінку земель" передбачено, зокрема, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів незалежно від цільового призначення проводиться: не рідше ніж один раз на 5-7 років.

Згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 21.09.2011р. №914, нормативна грошова оцінка земельної ділянки, щодо якої укладено спірний договір становить 1243344,90 грн. (а. с. 33).

З урахуванням вимог законодавства, що стосуються сплати орендної плати, річна сума платежу зазначеної категорії земель не може бути меншою, ніж 3% річних від нормативної грошової оцінки, тобто річна сума орендної плати має бути не меншою 37300,34 грн., що в свою чергу складає 3108,36 грн. на місяць.

З огляду на вищевикладене позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 3 статті 653 Цивільного кодексу України у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Аналогічні положення містяться в частині 5 статті 188 Господарського кодексу України.

З викладеного вбачається, що зазначені зміни для сторін набирають сили з моменту набрання чинності рішенням суду.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідачів.

Керуючись ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Внести зміни до договору оренди землі від 06.06.2005р. №158, укладеного між Кіровоградською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Спліт", товариством з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум" та зареєстрованого у Кіровоградському міському управлінні земельних ресурсів 03.08.2005 р. № 176.

Друге речення розділу 2 "Об'єкт оренди" викласти в наступній редакції:

"Нормативна грошова оцінка земельної ділянки згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 21.09.2011 р. становить - 1243344 грн. 90 коп.".

Перше речення розділу 4 "Орендна плата" викласти у такій редакції:

"Орендна плата складає 3108,36 грн. на місяць (3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на місяць) і вноситься Орендарями у грошовій формі та в рівних частинах у розмірі по 1554 грн. 18 коп. на місяць".

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Спліт" (25004, м. Кіровоград, вул. Олександрійська, 85, ідентифікаційний код 30226833) на користь Кіровоградської міської ради (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 41, ідентифікаційний код 26241020) - 573,50 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю виробничо - комерційна фірма "Олеум" (25004, м. Кіровоград, вул. Олександрійська, 85, ідентифікаційний код 24149451) на користь Кіровоградської міської ради (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 41, ідентифікаційний код 26241020) - 573,50 грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 10.06.2013 р.

Суддя С. Б. Колодій

Дата ухвалення рішення03.06.2013
Оприлюднено11.06.2013
Номер документу31723893
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —912/449/13

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

Рішення від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні