Рішення
від 03.06.2013 по справі 913/1023/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

03 червня 2013 року Справа № 913/1023/13

Провадження №11пд/913/1023/13

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Луганська промислова група", м. Стаханов Луганської області

до Управління комунальної власності Стахановської міської ради, м. Стаханов Луганської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Стахановська міська рада, м. Стаханов Луганської області,

про визнання права оренди, укладання договору оренди та зобов'язання передати майно

суддя Москаленко М.О.

в присутності представників сторін:

від позивача - Будзинський А.В., довіреність від 08.05.2013;

від відповідача - Поляков М.В., довіреність № 13 від 19.04.2013;

від 3-ої особи - Роман О.М., довіреність № 01-28/5 від 02.01.2013;

в с т а н о в и в:

Суть спору: позивачем заявлено вимоги:

- про визнання за ТОВ "Луганська промислова група" права оренди на стовбур шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою: вул. Чайковського, 32;

- вважати укладеним між Управлінням комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради та ТОВ "Луганська промислова група" договір оренди комунального майна - стовбура шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою: вул. Чайковського, 32;

- про зобов'язання Управління комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради передати ТОВ "Луганська промислова група" комунальне майно - стовбур шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою: вул. Чайковського, 32.

Позовні вимоги обґрунтовані позивачем посиланням на факт проведення конкурсу на право оренди об'єкту, що перебуває у комунальній власності - стовбура шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , за результатами якого визначено переможця - позивача у справі. За доводами позивача відповідач відмовляється від підписання проекту договору оренди, направленого позивачем, чим порушує положення ст.cт. 9, 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Вважаючи порушеним своє право на оренду державного майна, позивач звернувся до суду з даним позовом, зазначивши у тексті позовної заяви редакцію договору оренди, запропоновану ним відповідачеві.

Письмовою заявою від 03.06.2013 позивач уточнив редакцію договору оренди, щодо укладення якого заявлено позовні вимоги, зазначивши у ньому прізвища та ініціали посадових осіб позивача та відповідача, якими повинен бути підписаний договір.

Відповідач письмовим відзивом № 14 від 19.04.2013 на позовну заяву проти позову заперечив з підстав, зазначених у відзиві. Зокрема, відповідач послався на неможливість укладення договору оренди комунального майна з підстав необхідності включення до тексту договору оренди такої істотної умови як виконання орендарем зобов'язань щодо дотримання та виконання умов безпечної експлуатації об'єкту оренди. На теперішній час такі умови ДП «Луганський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України» не визначені.

Третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Стахановською міською радою, надано письмовий відзив № 913/1023/13 від 22.04.2013 на позовну заяву із запереченнями проти позову.

Розглянувши матеріали справи, надані сторонами докази, вислухавши присутніх в судових засіданнях представників учасників судового процесу, суд встановив такі фактичні обставини.

У травні 2012 року позивач звернувся до відповідача з проханням надати в оренду комунальне майно - стовбур шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32, для використання під складські приміщення.

На виконання статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» Управлінням комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради 27.06.2012 опубліковане оголошення про намір передати вказане майно в оренду (газета «Стахановское знамя» від 27.06.12 № 26). Відповідно до умов вказаної інформації про проведення конкурсу на право укладення договору оренди комунального майна однією з основних умов конкурсу було цільове використання об'єкту оренди - використання під складські приміщення .

У зв'язку з надходженням двох заяв на оренду Управлінням прийняте рішення про оголошення конкурсу, про що було повідомлено в газеті «Стахановское знамя» № 30 від 24.07.2012.

20.08.2012 відповідачем був проведений конкурс на оренду стовбура шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б") загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32. За результатами конкурсу позивач визнаний переможцем конкурсу.

20 .08.2012 відповідачем видано наказ № 52 «О заключении договора аренды с юридическим лицом - ООО «Луганская промышленная группа».

Відповідно до пункту 31 Порядку орендодавець протягом 15 днів після дати затвердження ним результатів конкурсу направляє рекомендованим листом або під розписку особисто переможцю (уповноваженій особі) конкурсу проект договору оренди. Протокол засідання конкурсної комісії був затверджений 20.08.2012.

Наказом начальника управління комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради від 21.08.2012 № 52 відповідача зобов'язано укласти відповідний договір оренди.

Проект договору оренди відповідачем позивачеві направлений не був.

28.02.2013 позивачем на адресу відповідача направлено два екземпляри проекту договору оренди комунального майна, отримання яких відповідачем не заперечується та підтверджене матеріалами справи.

Листом від 26.02.2013 № 424 відповідач повідомив позивача про факт направлення до ДП «Луганський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України» запиту щодо можливості використання об'єкта оренди за цільовим призначенням. Як зазначив відповідач, після отримання відповіді на вказаний лист Управлінням буде розглянуте питання про доцільність укладення договору з ТОВ «Луганська промислова група».

Вважаючи порушеним своє право на оренду комунального майна, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Розглянувши матеріали, додані до позовної заяви, надані учасниками судового процесу докази, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та необхідність задоволення позову у повному обсязі з таких підстав.

У відповідності з приписами ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

На підставі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Абзацом 3 статті 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (далі за текстом - Закон) встановлено, що орендодавцями державного та комунального майна є органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування управляти майном, - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, яке відповідно належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності.

Відповідно до абз. 5 пункту 3.1 Положення про Управління комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради Управління здійснює повноваження орендодавця цілісних майнових комплексів підприємств (їх структурних підрозділів), інших об'єктів комунальної власності територіальної громади м. Стаханова.

Відповідно до частини 6 статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» порядок проведення конкурсу визначається органами місцевого самоврядування - для об'єктів, що перебувають у комунальній власності. Порядок проведення конкурсу на право оренди комунального майна затверджений рішенням Стахановської міської ради Луганської області від 28.10.2011 № 343/8 (далі за текстом - Порядок).

Відповідно до пункту 31 Порядку орендодавець протягом 15 днів після дати затвердження ним результатів конкурсу направляє рекомендованим листом або під розписку особисто переможцю (уповноваженій особі) конкурсу проект договору оренди.

Як свідчать матеріали справи, 20.08.2012 відповідачем був проведений конкурс на оренду стовбура шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б") загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32; за результатами конкурсу позивач визнаний переможцем конкурсу, проте в порушення вимог пункту 31 Порядку проект договору оренди відповідачем позивачеві направлений не був.

Стаття 10 Закону встановлює, що укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна. Типові договори оренди державного майна розробляє і затверджує Фонд державного майна України, типові договори оренди майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, затверджують відповідно Верховна Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування. Типовий договір оренди затверджений рішенням Стахановської міської ради від 28.10.11 р. № 343/8.

На підставі положень ст. 181 Господарського кодексу України позивачем на адресу відповідача у справі направлено проект договору оренди, зміст якого відповідає вимогам щодо типового договору оренди.

Договір оренди відповідачем підписаний не був з посиланням на те, що відповідачем надіслано запит до ДП «Луганський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України» щодо можливості використання об'єкта оренди за цільовим призначенням .

Судом встановлено, що відповідно до умов конкурсної документації (у тому числі інформації про проведення конкурсу на право укладення договору оренди комунального майна (газета «Стахановское знамя» від 27.06.12 № 26), протоколу засідання конкурсної комісії від 20.08.2012 № 1 однією з основних умов конкурсу було цільове використання об'єкту оренди - використання під складські приміщення .

Правових підстав для додаткової перевірки можливості використання об'єкту оренди після проведення конкурсу на право оренди відповідачем ані в листі на адресу позивача, ані під час судового розгляду справи не наведено.

Крім того, відповідачем не наведено нормативного та документального обґрунтування доводів про неможливість укладення зазначеного вище договору оренди з урахуванням приписів пункту 6 Положення про управління комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради, затвердженого рішенням Стахановської міської ради від 27.04.2012 № 503/17 (далі за текстом - Положення), на який є посилання у листі відповідача від 26.02.2013 № 424.

Вказаний пункт 6 Положення у редакції станом на дату проведення конкурсу та дату ймовірного укладення договору оренди з позивачем взагалі не містив вказівки необхідність внесення до договору оренди положень щодо дотримання умов експлуатації об'єкту оренди.

Положення ст. 10 Закону, які визначають істотні умови договору оренди, не містять вказівок на необхідність внесення до умов договору оренди умов експлуатації об'єкту оренди.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що умови безпечної експлуатації об'єкта оренди можуть бути внесені сторонами договору оренди шляхом укладення додаткової угоди, оскільки зміни до Положення, на які посилається відповідач, були внесені вже після настання терміну укладення договору оренди.

Згідно із частиною 4 статті 9 Закону орендодавець відмовляє в укладенні договору оренди в разі, якщо:

прийнято рішення про приватизацію або передприватизаційну підготовку цих об'єктів;

об'єкт включено до переліку підприємств, що потребують залучення іноземних інвестицій, згідно з рішенням Кабінету Міністрів України чи органів місцевого самоврядування;

орган Антимонопольного комітету України не дає згоди, виходячи з підстав, наведених в абзацах другому - четвертому частини другої статті 9;

орган, уповноважений управляти майном, не дає згоди на укладення договору оренди;

орендодавець, зазначений в абзацах другому і третьому статті 5 Закону, прийняв рішення про укладення договору оренди нерухомого майна з бюджетною установою;

є інші підстави, передбачені законом.

Наведені вище передбачені законом підстави для відмови ТОВ «Луганська промислова група» в укладанні договору оренди відсутні.

За таких обставин суд доходить висновку про відсутність у відповідача правових підстав для відмови позивачеві в укладенні договору оренди.

Згідно зі статтею15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Частиною 8 статті 9 Закону встановлено, що у разі відмови в укладенні договору оренди, а також неодержання відповіді у встановлений термін заінтересовані особи мають право звернутися за захистом своїх інтересів до суду.

Статтею 187 Господарського кодексу України встановлено, що спори, які виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

Згідно із частиною другої статті 12 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі передачі спору на розгляд суду договір оренди вважається укладеним з моменту набрання чинності рішенням суду про укладення договору оренди і на умовах, зазначених у ньому.

Приписами ст. 16 Цивільного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України чітко визначені способи захисту цивільних прав та інтересів.

Статтею 16 Цивільного кодексу України визначено, якими способами захисту цивільних прав та інтересів здійснюється усунення допущеного відповідачем порушення права позивача. Зокрема, вказаною нормою передбачено такий спосіб захисту порушеного права як визнання права .

Аналогічне за змістом положення містить і ст. 20 Господарського кодексу України, якою визначено, що усунення допущеного відповідачем порушення права позивача може бути здійснене шляхом визнання наявності або відсутності прав .

Поняття «визнання права» в розумінні приписів норм вказаних кодифікованих нормативних актів є тотожним заявленій позивачем вимозі про визнання за ним права на оренду майна - стовбуру шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32.

Аналогічну правову позицію викладено у постанові Вищого господарського суду України від 04.02.2013 у справі № 11пд/5014/1690/2012 .

З урахуванням викладеного позовні вимоги про визнання за позивачем права оренди стовбуру шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою: вул. Чайковського, 32, та укладення договору оренди вказаного комунального майна у редакції позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

При цьому до тексту договору не підлягають включенню прізвища посадових осіб, наділених повноваженнями з укладення та підписання договору оренди, оскільки у даному випадку відповідно до зазначених вище вимог закону договір вважається укладеним з моменту набрання відповідним рішенням законної сили, а не з моменту його підписання сторонами.

З тексту договору також підлягає виключенню термін дії договору, оскільки у даному випадку він ставиться у залежність від дати набрання даним рішенням законної сили, а також з тексту пункту 9.11 договору підлягає виключенню положення про припинення договору у випадку смерті орендаря, оскільки орендарем є юридична особа.

З урахуванням положень ст. 13 Закону та положень договору оренди у редакції позивача є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню, вимога позивача про зобов'язання відповідача передати об'єкт оренди.

Судові витрати у справі покладаються на відповідача на підставі приписів ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, відповідно до пункту 2.11. постанови пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» якщо в позовній заяві об'єднано дві або більше вимог немайнового характеру , пов'язаних між собою підставами виникнення або поданими доказами, судовий збір сплачується окремо з кожної з таких вимог .

У позовній заяві позивачем було заявлено три вимоги немайнового характеру (визнати право на оренду, вважати укладеним договір оренди та зобов'язати передати майно).

Під час звернення з даним позовом до суду позивачем платіжним дорученням № 25 від 22.03.2013 було сплачено судовий збір у розмірі 1147 грн. 00 коп. лише за однією немайновою вимогою, в той час, як сплаті підлягало 3441 грн. 00 коп.

З урахуванням викладеного вище з позивача необхідно стягнути в доход Державного бюджету України недоплачену суму судового збору за даним позовом у розмірі 2294 грн. 00 коп.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити у повному обсязі .

2 . Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Луганська промислова група» право оренди стовбуру шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б") загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32.

3. Вважати укладеним між Управлінням комунальної власності Стахановської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Луганська промислова група» договір оренди комунального майна - стовбуру шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32, у такій редакції:

"ДОГОВІР ОРЕНДИ"

Управління комунальної власності Стахановської міської ради (надалі - Орендодавець) з одного боку та юридична особа - ТОВ «Луганська промислова група» ( надалі - Орендар) з другого боку уклали цей договір про нижченаведене:

1.Предмет договору

1.1 . У порядку та на умовах, визначених цим договором, Орендодавець передає, а Орендар приймає в користування за плату на певний строк об'єкт оренди: стовбур шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б").

1.2. Об'єкт, що передається в оренду за цим договором є об'єктом комунальної власності територіальної громади м. Стаханова та розташований за адресою: 94013, Луганська обл., м. Стаханов, вул. Чайковського, 32, район ВАТ «СЗТВ», який знаходиться на балансі Управління комунальної власності Стахановської міської ради, має загальну площу 286,3 м , ринкова вартість якого визначена згідно висновку про вартість майна та становить: 60223,00 (шістдесят тисяч двісті двадцять три гривні 00 копійок).

2. Умови передачі та повернення об'єкта оренди

2.1. Об'єкт оренди вважається фактично переданим Орендодавцю з моменту підписання Сторонами акту прийому - передачі.

2.2. Передача в оренду майна не тягне за собою передачу Орендарю права власності на нього.

2.3. Оплата оренди та комунальних послуг Орендарем здійснюється по день фактичного звільнення об'єкту оренди.

2.4. У випадку припинення цього договору згідно чинного законодавства, та п. 9.11 цього Договору, об'єкт оренди повертається Орендарем Орендодавцю протягом трьох днів з моменту закінчення терміна оренди по акту прийому - передачі.

3. Орендна плата.

3.1. Орендна плата визначається згідно "Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду комунального майна" м. Стаханова, затвердженої рішенням 9 сесії / 6 скликання/ Стахановської міської ради від 28.10.2011 року № 343/8 та становить 7226,76 ( сім тисяч двісті двадцять шість гривень 76 копійок) грн. без ПДВ за рік. Нарахування ПДВ на суму орендної плати, здійснюється в порядку, передбаченому чинним законодавством України. На момент укладення договору Орендар за умовами конкурсу сплатив завдаток у розмірі орендної плати за рік.

3.2. За перший місяць оренди орендна плата становить 721,23 (сімсот двадцять одна гривня 23 копійки) грн. без урахування ПДВ.

3.3. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом корегування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць ( у випадку, якщо індекс інфляції за поточний місяць ще невідомий, дозволяється використати останній відомий індекс інфляції на дату нарахування орендної плати з послідуючим її корегуванням).

Корегування розміру орендної плати на індекс інфляції проводиться тільки у випадках, коли індекс інфляції перевищує 100%.

3.4. Розмір орендної плати переглядається на вимогу однієї з сторін у випадку зміни Методики її розрахунку, змін централізованих цін та тарифів, орендних ставок, та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України. У разі зміни орендних ставок Орендодавцем виконується перерахунок орендної плати з урахуванням індексу інфляції.

Розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін.

3.5. Орендна плата за перший рік оренди сплачена відповідно конкурсу і підлягає корегуванню після спливу одного року оренди. Орендна плата, починаючи з другого року оренди, перераховується Орендарем Управлінню комунальної власності та землеустрою Стахановської міської ради у розмірі 100% не пізніше 5- го числа поточного місяця.

3.6. Орендна плата, яка перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації та стягується Орендодавцем згідно з чинним законодавством України, з урахуванням пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості, з урахуванням індексації за кожен день прострочення, включаючи день оплати.

4. Використання амортизаційних відрахувань (нарахування зносу)

4.1. Амортизаційні відрахування на об'єкт оренди нараховується Балансоутримувачем і використовуються на повне поновлення орендованих основних фондів.

5. Обов'язки та права Орендаря

5.1 . Орендар має право:

• використовувати об'єкт оренди для складських приміщень.

• здавати приміщення або його частину в суборенду фізичним та юридичним особам з письмової згоди Орендодавця (для підприємств та установ, які самостійно укладають договори - з письмової згоди Орендодавця та Власника майна); при цьому термін дії договору суборенди не повинен перевищувати терміну дії договору оренди. У разі порушення цієї умови Договору Орендодавець має право ініціювати дострокове розірвання цього Договору в установленому порядку. Орендар має право передавати в суборенду не більше 30% загальної площі орендованого комунального майна.

• з письмової згоди Власника та Орендодавця вносити зміни до складу об'єкта оренди, проводити його реконструкцію, технічне переобладнання, що обумовлює підвищення його вартості;

5.2. Орендар вправі залишити за собою проведені ним поліпшення орендованого майна, здійснені за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені від майна без заподіяння йому шкоди.

Якщо Орендар за рахунок власних коштів здійснив за письмовою згодою орендодавця поліпшення орендованого майна, які неможливо відокремити від майна без заподіяння йому шкоди, в випадку припинення або розірвання цього Договору, Орендодавець зобов'язаний компенсувати йому зазначені кошти в межах збільшення в результаті цих поліпшень вартості орендованого майна, визначеної в установленому законодавством порядку, яке відбулося в результаті таких поліпшень.

Для визначення вартості невід'ємних поліпшень Орендар зобов'язаний надавати Орендодавцю пакет документів, що підтверджує здійснення таких поліпшень та їх вартість, а також аудиторський висновок вірності проведення розрахунків. Вартість поліпшень орендованого майна, зроблених Орендарем без згоди Орендодавця, які не можна відокремити без шкоди для майна, компенсації не підлягає.

5.3. Орендар зобов'язаний:

• використовувати об'єкт оренди, виключно за його призначенням, вказаним в п.5.1 цього Договору;

• своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату;

• утримувати об'єкт оренди в порядку, згідно санітарних та протипожежних норм, а також нормами експлуатації встановлених у приміщенні (будівлі) санітарно-технічного та інженерного обладнання;

• не вчинювати будь-які дії, які можуть привести до порушення нормальних умов життя мешканців сусідніх приміщень;

• здійснювати поточний ремонт об'єкта оренди за рахунок власних коштів;

• ліквідувати наслідки аварії, заподіяної за його виною;

• протягом 15 календарних днів з дати укладення Договору оренди застрахувати об'єкт оренди від: вогневих ризиків, вибуху газу, в тому числі вибух котлів, підігрівників, трубопроводів, ризиків стихійних явищ, а саме паводок, ураган, буря, град, злива, зсув, пошкодження водою, аварія опалювальної, водопровідної та каналізаційної систем, мереж та обладнання, затоплення або проникнення води с сусідніх приміщень та інших майнових ризиків на суму не менше ніж експертна вартість об'єкта оренди на користь Орендодавця, в порядку, визначеному чинним законодавством.

• Орендар зобов'язаний надати Орендодавцю оригінал договору страхування та копії платіжних доручень про сплату страхових платежів. Постійно поновлювати договір страхування таким чином, щоб увесь строк оренди майно було застрахованим.

• сплачувати комунальні послуги на підставі рахунків Орендодавця;

• не здійснювати перебудову та перепланування об'єкта оренди без письмової згоди Орендодавця;

• без перешкод допускати Орендодавця на об'єкт оренди з цілю перевірки його використання відповідно до умов цього договору;

• забезпечувати вільний доступ до об'єкту оренди робітників Балансоутримувача для проведення робіт, пов'язаних з експлуатацією інженерних комунікацій;

• у випадку припинення або розірвання Договору повернути Орендодавцю об'єкт оренди у стані не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду з урахуванням нормального фізичного зносу;

• відшкодовувати сплачений податок на землю за земельну ділянку, на якій розташовано об'єкт оренди, на розрахунковий рахунок Балансоутримувача згідно чинному законодавству.

6. Права та обов'язки Орендодавця.

6.1. Орендодавець має право:

• здійснювати перевірку використання Орендарем об'єкта оренди та його стану;

6.2. Орендодавець зобов'язаний:

• передати в оренду майно відповідно до цього Договору за актом прийому - передачі, в якому зазначається технічний стан об'єкта оренди на момент передачі в оренду і який підписується одночасно з даним Договором;

• не чинити дій, які заважали б Орендарю користуватися об'єктом оренди відповідно до умов цього Договору.

7. Відповідальність сторін та порядок вирішення спорів.

7.1. У випадку порушення своїх зобов'язань сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та чинним законодавством України.

7.2. За невиконання обов'язків за договором або порушення суттєвих умов Договору оренди Орендар сплачує на користь Орендодавця штраф у розмірі 1000 грн.

7.3. Сплата штрафу не звільняє від виконання покладених на них цим Договором обов'язків.

7.4. Усі спори, що виникають при укладанні цього Договору, або в процесі виконання умов цього Договору, вирішаються шляхом переговорів між Сторонами. Якщо згоди не буде досягнуто, то спір передається на розгляд до Господарського суду.

8. Умови розірвання договору.

8.1. Цей Договір може бути достроково розірваний Орендодавцем в таких випадках:

• при використанні Орендарем об'єкта оренди не за його цільовим призначенням, в т.ч. у випадку непогодження здачі об'єкта оренди у суборенду;

• при суттєвому погіршенні технічного або санітарного стану об'єкта оренди в наслідок дій (або бездіяльності) Орендаря;

• у випадку несплати орендної плати протягом 3-х місяців підряд.

9. Строк дії Договору та інші умови.

9.1. Приміщення надається в оренду на 15 років з дати укладення договору.

9.2. Строк оренди може бути змінено лише за згодою сторін у відповідності з чинним законодавством України.

9.3. Цей Договір набуває чинності з моменту його укладення (для договорів діючих три роки і більше - після їх нотаріального посвідчення та державної реєстрації).

9.4. Усі витрати, пов'язані з укладанням цього Договору, бере на себе Орендар.

9.5. Зміни до цього Договору можуть бути внесені за взаємною згодою Сторін в письмовій формі у відповідності з чинним законодавством України, що оформляється додатковою угодою Договору.

9.6. Зміни та доповнення, та додатки до цього Договору є його невід'ємною частиною і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі та підписанні уповноваженими на те представниками Сторін.

9.7. Усі правовідносини, що виникають у зв'язку з виконанням умов цього Договору і не врегульовані ним, регулюються нормами чинного в Україні законодавства.

9.8. Умови цього Договору зберігають силу протягом всього строку дії цього Договору.

9.9. У разі зміни власника об'єкта оренди до нового власника переходять права та обов'язки Орендодавця.

9.10. Реорганізація Орендодавця не визнається підставою для змін або припинення дії цього Договору, він зберігає свою дію для нового власника об'єкта оренди (його правонаступника), за винятком випадку приватизації об'єкта оренди Орендарем.

9.11. Дії цього Договору припиняються у разі:

• закінчення строку, на якій він був укладений;

• приватизації об'єкта оренди Орендарем;

• загибелі об'єкта оренди;

• достроково з взаємної згоди сторін або за рішенням господарського

суду;

• у разі припинення підприємницької діяльності Орендаря або порушення щодо нього справи про банкрутство;

• ліквідації юридичної особи, яка була Орендарем або Орендодавцем;

• невиконання істотних умов Договору або порушення його, та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

9.12. Після закінчення строку дії договору, безпосередньо визначеного в договорі, дія його може бути продовжена на підставі письмової заяви Орендаря, яка надійшла до Орендодавця не пізніше ніж за ЗО календарних днів до спливу строку договору оренди, та додаткової угоди, підписаної Сторонами.

9.13. Цей Договір складений в 2-х примірниках, кожний з яких має однакову юридичну силу:

• 1-й Орендарю;

• 2-й Орендодавцю.

9.14. Умови Договору оренди на новий строк встановлюються за домовленістю сторін. В випадку недосягнення домовленості відносно умов договору переважне право Орендаря на укладення договору припиняється.

10. Доповнення до Договору є невід'ємною та складовою частиною.

До цього Договору додаються:

• розрахунок орендної плати;

• акт прийому - передачі об'єкта оренди.

11. Реквізити сторін

Орендодавець: Управління комунальної власності Стахановської міської ради, 94005, Луганська обл., м. Стаханов, вул. Кірова, 32, р/р № 37182008001090 в УДКСУ у м. Стаханові Луганської обл., МФО 804013, код ЄДРПОУ 21795472.

Орендар: Юридична особа - ТОВ «Луганська промислова група», 94013, Луганська обл., м. Стаханов, вул. Хрунічева, 20, р/р 26007368754 AT «Райфайзен банк Аваль» у м. Київі, МФО 380805, код ЕДРПОУ 22891494».

4. Зобов'язати Управління комунальної власності Стахановської міської ради передати Товариству з обмеженою відповідальністю «Луганська промислова група» комунальне майно - стовбур шахти "Миронівська" (будова стовбура "Б"), загальною площею 286,3 м 2 , що знаходиться за адресою м. Стаханов, вул. Чайковського, 32.

5. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганська промислова група», Луганська область, м. Стаханов, вул. Хрунічева, буд. 20, код 22891494, в доход Державного бюджету України на рахунок № 31214206783006, банк отримувача: ГУ ДКСУ у Луганській області, отримувач: УДК СУ у м. Луганську, МФО: 804013, ОКПО: 37991503, по коду класифікації доходів (ККД): 22030001, назва «Судовий збір» Державна судова адміністрація України - 050, символ звітності банку: 206, код суду: 02844564, судовий збір в сумі 2294 грн. 00 коп., видати наказ після набрання даним рішенням законної сили.

6. Стягнути з Управління комунальної власності Стахановської міської ради, Луганська область, м. Стаханов, вул. Кірова, буд. 32, код 21795472, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганська промислова група», Луганська область, м. Стаханов, вул. Хрунічева, буд. 20, код 22891494, судовий збір у розмірі 3441 грн. 00 коп., видати наказ позивачу після набрання даним рішенням законної сили.

В судовому засіданні 03.06.2013 оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Дата складення та підписання повного рішення - 10.06.2013.

Суддя М.О. Москаленко

Помічник судді С.В. Морозова

10.06.2013

Дата ухвалення рішення03.06.2013
Оприлюднено11.06.2013
Номер документу31724479
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/1023/13

Рішення від 03.06.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Ухвала від 23.05.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

Ухвала від 05.04.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Москаленко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні