Ухвала
від 17.12.2012 по справі 0552/7132/2012
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

Центрально-Міський районний суд м.Макіївки

Справа № 0552/7132/2012

УХВАЛА

17 грудня 2012 року м. Макіївка

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду м. Макіївки Донецької області ОСОБА_1, за участю:

секретаря судового засідання Грицана О.С.

прокурора Борисова К.А.

слідчого Яковлєва Р.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання начальника СВ Макіївської ОДПІ Донецької області ДПС підполковника податкової міліції ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до речей та документів, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3, будучи організатором та виконавцем фіктивного підприємництва, перебуваючи на території м. Донецька Донецької області, у порушення вимог ст.ст. 1, 3 Закону України «Про підприємництво»№ 698 - XI1 від 07.02.1991г., діючи умисно, з корисливих мотивів, не маючи дійсного наміру здійснювати діяльність, зафіксовану в установчих документах і пов'язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, маючи на меті отримання прибутку при наданні послуг підприємствам, що працюють у сфері «тіньової економіки»з конвертації грошових коштів з безготівкової в готівкову форму, для приховування факту і фактичних обсягів операцій підприємств (резидентів) та прикриття незаконної діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності 02.04.1999 створив та зареєстрував в органах державної реєстрації суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа), а саме - ПП «Торгсервіс»(код ЄДРПОУ 30364912). На посаді засновника та директора зазначеного підприємства виступив ОСОБА_4, який фінансово-господарську діяльність підприємства не вів, документи по фінансовим операціям не підписував, податкову звітність підприємства в органи податкової служби не надавав.

Згідно з матеріалами кримінального провадження ОСОБА_4 09.01.2009 був засуджений до 5 років позбавлення волі.

Крім того, ОСОБА_3 з корисливих мотивів, продовжуючи свою злочинну діяльність, діючи умисно, повторно, з метою прикриття незаконної діяльності та отримання неконтрольованого державою доходу, не маючи намірів здійснювати легальну підприємницьку діяльність, використовуючи у своїх злочинних цілях підставних (фіктивних) засновників та директорів, діючи на території Донецької області, в період з 21.01.2005 по 21.02.2012 створив та зареєстрував в органах державної реєстрації інші суб'єкти підприємницької діяльності (юридичні особи), а саме: ТОВ «Панатест - Україна»(код ЄДРПОУ 33371519), зареєстрованого як платник податку в ДПІ у Ленінському районі м. Донецька, ТОВ «Стройеко-трейд»(код ЄДРПОУ 35711595), зареєстрованого як платник податку в ДПІ у Куйбишевському районі м. Донецька, ТОВ «Юніонвей»(код ЄДРПОУ 35705466), зареєстрованого як платник податків в Жовтневій МДПІ м. Маріуполя, ТОВ «Корронада»(код ЄДРПОУ 36559194), зареєстрованого як платник податку в ДПІ у Ленінському районі м. Донецька, ТОВ «Компанія «Киприда»(код ЄДРПОУ 37842281), зареєстрованого як платник податку в ДПІ у Куйбишевському районі м. Донецька. Під час досудового розслідування встановлено, що гр. ОСОБА_3 в період 2010-2012р.р. з метою прикриття незаконної діяльності використовувались реквізити вищевказаних підприємств для незаконної мінімізації податкових зобов’язань, незаконного переведення безготівкових коштів в готівку шляхом здійснення безтоварних (фіктивних) фінансово-господарських операцій з метою подальшої легалізації (відмивання) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Так, послугами по формуванню незаконного податкового кредиту (завищення валових витрат) в період 2010-2012р.р. користувалася ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11.

Таким чином, в ході вказаних «безтоварних» (фіктивних) операцій ФОП ОСОБА_5 незаконно сформовано податковий кредит та валові витрати на суму понад 269,0 тис. грн., що привело до несплати податків та обов’язкових платежів до бюджету держави.

12.12.2012 до Центрально-Міського районного суду м. Макіївки Донецької області надійшло клопотання начальника СВ Макіївської ОДПІ Донецької області ДПС підполковника податкової міліції ОСОБА_2 про надання тимчасового доступу до речей та документів, в якому слідчий просив винести рішення, яким надати тимчасовий доступ до оригіналів документів, що підтверджують факт здійснення фінансово-господарських взаємовідносин ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1) з підприємствами, які входили до складу «конвертаційного центру», а саме: ПП «Торгсервіс»(код ЄДРПОУ 30364912), ТОВ «Панатест - Україна»(код ЄДРПОУ 33371519), ТОВ «Єтройеко-трейд»(код ЄДРПОУ 35711595), ТОВ «Юніонвей»(код ЄДРПОУ 35705466), ТОВ «Карронада»(код ЄДРПОУ 36559194), ТОВ «Компанія «Кіпріда»(код ЄДРПОУ 37842281, в тому числі: договорів (додатків, специфікацій), актів прийому виконаних робіт (послуг), бухгалтерських, платіжних, податкових, товарних документів (накладних, податкових накладних, рахунків-фактур), тендерної документації, а також інших документів, за весь період фінансово-господарських взаємовідносин та документи щодо подальшого розпорядження таких товарів (робіт, послуг) отриманих від вищевказаних ЄГД, які зберігаються у ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11, та можливість їх вилучити за період 2010-2012 рр.

Зокрема в клопотанні зазначено, що враховуючи данні, що містяться в матеріалах кримінального провадження, з метою проведення судових експертиз (економічна, технічна), позапланової документальної перевірки, а також враховуючи ті обставини, що в цілях повного та об’єктивного досудового розслідування по кримінальному провадженню необхідне документальне підтвердження діяльності вказаного підприємства, а також те, що слідство має точні данні, які свідчать про те, що документи фінансово - господарської діяльності, які мають значення для досудового розслідування, знаходяться в певному місці, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію по вищенаведеним фінансово - господарським операціям та можливість їх вилучити, які перебувають у ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11.

Клопотання мотивовано тим, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, що містять вищезазначену інформацію, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять інформацію по вищенаведеним фінансово - господарським операціям та можливість їх вилучити, які перебувають у ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11, та отримати можливість їх вилучити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого та думку прокурора, які підтримали клопотання, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, дійшов висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

20 листопада 2012 року набрав чинності Кримінальний процесуальний кодекс України (далі КПК України).

Згідно вимогам ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За приписами ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні в тому числі зазначаються: речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Крім того слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи (ч. 5 ст. 163 КПК України).

Оскільки наявні достатні підстави вважати, що зазначені у клопотанні документи знаходяться у володінні ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11, та містять відомості, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також в подальшому можуть бути використані як докази, і неможливо іншими способами отримати ці відомості, тому заявлене клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 395 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Надати начальнику СВ Макіївської ОДПІ Донецької області ДПС підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 тимчасовий доступ до оригіналів документів, що підтверджують факт здійснення фінансово-господарських взаємовідносин ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1) з підприємствами, які входили до складу «конвертаційного центру», а саме: ПП «Торгсервіс»(код ЄДРПОУ 30364912), ТОВ «Панатест - Україна»(код ЄДРПОУ 33371519), ТОВ «Стройеко-трейд»(код ЄДРПОУ 35711595), ТОВ «Юніонвей»(код ЄДРПОУ 35705466), ТОВ «Карронада»(код ЄДРПОУ 36559194), ТОВ «Компанія «Кіпріда»(код ЄДРПОУ 37842281, в тому числі: договорів (додатків, специфікацій), актів прийому виконаних робіт (послуг), бухгалтерських, платіжних, податкових, товарних документів (накладних, податкових накладних, рахунків-фактур), тендерної документації, а також інших документів, за весь період фінансово-господарських взаємовідносин та документи щодо подальшого розпорядження таких товарів (робіт, послуг), отриманих від вищевказаних ЄГД, які зберігаються у ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11, та можливість їх вилучити за період 2010-2012 р.р.

Зобов’язати ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11, надати начальнику СВ Макіївської ОДПІ Донецької області ДПС підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів, а також можливість їх вилучити.

Відповідно до статті 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали про надання тимчасового доступу до документів визначити до двадцять четвертої години 18 січня 2013 року.

Надати начальнику СВ Макіївської ОДПІ Донецької області ДПС підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 оригінал ухвали про надання тимчасового доступу до документів для пред’явлення, а копію -для вручення ФОП ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1), яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, б. 22 кв. 11.

Слідчий суддя: Р.О. Кузнецов

Дата ухвалення рішення17.12.2012
Оприлюднено23.01.2014
Номер документу31726055
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів

Судовий реєстр по справі —0552/7132/2012

Ухвала від 17.12.2012

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Макіївки

Кузнецов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні