Постанова
від 10.06.2013 по справі 805/7575/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2013 р. Справа №805/7575/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 09:10 год.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Логойди Т.В.,

при секретарі судового засідання Бікшиєва О.М.,

з участю представника позивача Калиновської М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Донецько-Ясинуватського прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в інтересах Управління Укртрансінспекції у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Дон Транс Автобус» про стягнення коштів,

в с т а н о в и в :

У травні 2013 року Донецько-Ясинуватський прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в інтересах Управління Укртрансінспекції у Донецькій області звернувся до суду з вказаним адміністративним позовом, в якому зазначав, зокрема, що, постановою Управління Укртрансінспекції у Донецькій області від 27 листопада 2012 року №147344 на підставі акту перевірки від 05 жовтня 2012 року №075012 щодо товариства з обмеженою відповідальністю «Дон Транс Автобус» на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» застосовані фінансові санкції в розмірі 1700 грн.

В установлений законом строк суми штрафу сплачені не були, у зв'язку з чим просив стягнути їх з відповідача.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги з підстав, наведених в позовній заяві. Просив задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Причин неявки суду не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не надсилав.

Враховуючи наведене суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів.

Судом встановлено, що за результатами проведеної Територіальним управлінням Головної державної інспекції на автомобільному транспорті у Донецькій області (правонаступником якого є Управлінням Укртрансінспекції у Донецькій області) рейдової перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом складено акт від 10 жовтня 2012 року №075012, в якому вказувалося на те, що під час здійснення нерегулярних пасажирських перевезень на транспортному засобі марки VOLKSWAGEN LT 46, номерний знак АН 4864 АК, серія і номер свідоцтва про реєстрацію ДАП 135862, що належить товариству з обмеженою відповідальністю «Дон Транс Автобус», перевізник не забезпечив наявності у водія транспортного засобу визначених ст. 39 Закону України «Про автомобільний транспорт» документів, а саме: документа що засвідчує оплату транспортних послуг, страхових полюсів обов'язкового страхування пасажирів від нещасних випадків на транспорті. З актом водія відповідача ознайомлено в день його складання.

На адресу відповідача листом від 16 жовтня 2012 року направлено повідомлення про призначення розгляду справ про порушення на 20 листопада 2012 року.

Розгляд справ відбувся без участі перевізника.

Постановою Управлінням Укртрансінспекції у Донецькій області від 27 листопада 2012 року №147344 щодо товариства з обмеженою відповідальністю «Дон Транс Автобус» на підставі абз. 3 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» застосовані фінансові санкції в розмірі 1700 грн.

Постанову направлено на адресу відповідача, однак штраф сплачено не було.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Статтею 6 Закону України «Про автомобільний транспорт» встановлено, що державний контроль автомобільних перевізників здійснюється шляхом проведення планових, позапланових і рейдових перевірок.

Пунктом 3 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 листопада 2006 року №1567, визначено, що органами державного контролю на автомобільному транспорті є Укртрансінспекція, її територіальні органи - управління в Автономній Республіці Крим, обласні, Київське та Севастопольське міські, районні управління.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про автомобільний транспорт» автомобільні перевізники, водії, пасажири повинні мати і пред'являти особам, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, документи, на підставі яких виконуються пасажирські перевезення.

Документами для нерегулярних пасажирських перевезень для водія автобуса - посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, ліцензійна картка, договір із замовником транспортних послуг, документ, що засвідчує оплату транспортних послуг, інші документи, передбачені законодавством України.

Згідно з п. 15 Порядку під час проведення рейдової перевірки перевіряється, зокрема, наявність визначених статтями 39 і 48 Закону України «Про автомобільний транспорт» документів, на підставі яких здійснюються перевезення автомобільним транспортом.

Відповідно до п.п. 20 й 27 Порядку за результатами планової або позапланової перевірки за місцезнаходженням суб'єкта господарювання складається акт за відповідною формою.

Виявлені під час перевірки порушення вимог законодавства та норм і стандартів щодо організації перевезень автомобільним транспортом зазначаються в акті з посиланням на порушену норму.

За наявності підстав керівник органу державного контролю або його заступник виносить постанову про застосування фінансових санкцій.

Пунктом 28 Порядку визначено, що фінансова санкція повинна бути перерахована суб'єктом господарювання на зазначений у постанові рахунок не пізніше ніж протягом п'ятнадцяти днів після отримання ним копії постанови про застосування фінансових санкцій, про що повідомляється орган державного контролю, посадовою особою якого винесено відповідну постанову.

Згідно з п. 29 Порядку копія постанови видається не пізніше ніж протягом трьох днів після її винесення уповноваженій особі суб'єкта господарювання під розписку чи надсилається рекомендованим листом із повідомленням.

У разі оскарження постанови про застосування фінансових санкцій стягнення сплачується не пізніше ніж протягом п'ятнадцяти днів після отримання повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються санкції, зокрема, за надання послуг з перевезень пасажирів та вантажів без оформлення документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 цього Закону, - штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За порушення норм законодавства про автомобільний транспорт, що знайшло підтвердження в ході розгляду справи, суб'єктом владних повноважень щодо відповідача правомірно застосовані санкції у вигляді штрафу в порядку та розмірах, що відповідали вимогам законодавства.

Оскільки протягом встановленого законом строку та на час розгляду справи сума штрафу сплачена не була, тому вона підлягає стягненню з відповідача.

Керуючись статтями 23, 94, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

Позов Донецько-Ясинуватського прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в інтересах Управління Укртрансінспекції у Донецькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Дон Транс Автобус» про стягнення коштів задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Дон Транс Автобус» (ідентифікаційний номер 37544681) на користь державного бюджету (розрахунковий рахунок 31112106700002 в ГУ ДКСУ в Донецькій області, код платежу 21081100, МФО 834016, ЄДРПОУ 23977045, одержувач бюджет міста Донецька) фінансові санкції в сумі 1700 (одна тисяча сімсот) грн.

Постанова набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції у порядку, визначеному статтею 186 КАС України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Логойда Т. В.

Дата ухвалення рішення10.06.2013
Оприлюднено13.06.2013
Номер документу31783373
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/7575/13-а

Постанова від 10.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні