Постанова
від 28.05.2013 по справі 805/4453/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2013 р. Справа № 805/4453/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Ткаченко Т.С., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до Повного товариства "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія" про стягнення штрафу у розмірі 3400,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, звернулися до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Повного товариства "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія" про стягнення штрафу у розмірі 3400,00 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що при перевірці звітних даних Товариства за 2011 рік Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, було встановлено, що відповідачем порушені вимоги ст. 14 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо обов'язку фінансових установ надавати звітність; пунктів 2.2, 2.3 розділу 2 Порядку складання та подання звітності ломбардами до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 04.11.2004 № 2740, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.11.2004 за № 1482/10081, щодо неподання звітних даних у строки, встановлені цим Порядком. Також, Товариством, в порушення пункту 2.6 розділу 2 Порядку, не було подано копії оприлюдненої річної фінансової звітності за 2011 рік. Разом з тим, відповідачем не надано звітні дані за перший квартал 2012 року та друге півріччя в електронній формі, а саме в он-лайн режимі за допомогою програмного забезпечення "Комплексна інформаційна система", про що складено акт про правопорушення законодавства про фінансові послуги від 31.08.2012 року № 54/16/03/-ЛБ. На підставі акту позивачем було прийнято постанову № 54/16/03/01-ЛБ про накладення штрафу за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг від 20.09.2012 року, якою до відповідача застосовано фінансову санкцію у вигляді штрафу в розмірі 3400 гривень. У своїй позовній заяві позивач просив стягнути з відповідача в дохід бюджету вказану суму фінансових санкцій, оскільки відповідачем у встановлений термін добровільно штраф не сплачено, а вищевказану постанову оскаржено не було.

У своєму адміністративному позові позивач просив суд розглянути справу у відсутності повноважного представника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

У судове засідання представники позивача та відповідача не з'явились.

При цьому, від відповідача до суду повернувся поштовий конверт з відміткою про повернення поштового відправлення «За закінченням терміну зберігання».

Оскільки ухвала про відкриття провадження у справі, направлена відповідачу рекомендованим листом за адресою його реєстрації, а саме: 83001, м. Донецьк, вул. Щорса, буд. 10, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про судовий розгляд справи виходячи з того, що частиною 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Приймаючи до уваги положення ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якої у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, та ч. 1 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом, а також ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження на підставі наявних в ній доказів.

З'ясовуючи чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, а також чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, суд встановив наступне.

Відповідач - Повне товариство "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія", є юридичною особою (код ЄДРПОУ 36513484).

Як свідчать матеріали справи, позивачем було проведено перевірку звітних даних Товариства за 2011 рік, що надійшли до Нацкомфінпослуг, про що складено акт про правопорушення законодавства про фінансові послуги від 31.08.2012 року № 54/16/03/-ЛБ.

Як вбачається з акту про правопорушення законодавства про фінансові послуги від 31.08.2012 року № 54/16/03/-ЛБ, товариством порушено вимоги чинного законодавства у сфері надання фінансових послуг України, а саме порушення:

1. статті 14 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (далі - Закону) щодо обов'язку фінансових установ надавати звітність відповідно до законів та нормативно - правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та регулювання ринків фінансових послуг;

- пунктів 2.2, 2.3 розділу 2 Порядку складання та подання звітності ломбардами до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 04.11.2004 № 2740. зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.11.2004 за № 1482/10081 (далі - Порядок) щодо неподання звітних даних у строки, встановлені Порядком, а саме: звітність за 2011 рік направлена на адресу Нацкомфінпослуг 25.04.12 (від 27.04.12 за вх. № 8128);

Суть допущених порушень полягає в тому, що Товариством не надано звітних даних у строки, встановлених Порядком, а саме: звітність за 2011 рік направлена на адресу Нацкомфінпослуг 25.04.12 (від 27.04.12 за вх. № 8128).

2. статті 14 Закону щодо обов'язку фінансових установ надавати звітність відповідно до законів та нормативно - правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та регулювання ринків фінансових послуг;

- пункту 2.6 розділу 2 Порядку, в частині неподання Товариством копії оприлюдненої річної фінансової звітності за 2011 рік, достовірність та повнота якої має бути підтверджена аудитором, інформація про якого внесена до реєстру аудиторів, що ведеться Нацкомфінпослуг, та який має право проводити аудиторські перевірки фінансових установ.

Суть допущених порушень полягає в тому, що Товариством не надано копії оприлюдненої річної фінансової звітності за 2011 рік на адресу Нацкомфінпослуг.

Разом з тим, Товариством не надано звітні дані за перший квартал 2012 року та друге півріччя в електронній формі. а саме в он-лайн режимі за допомогою програмного забезпечення "Комплексна інформаційна система".

Вищевказаний акт отримано відповідачем 12.09.2012 р., про що свідчить підпис посадової особи Товариства на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення, що міститься в матеріалах справи.

Розглянувши акт про порушення законодавства про фінансові послуги Повним товариством "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія" від 31.08.2012 р. № 54/16/03-ЛБ, в.о. директора департаменту регулювання та нагляду за фінансовими компаніями Жигінас В.В., діючого від імені Нацкомфінпослуг, винесено постанову від 20.09.2012 року № 54/16/03/01-ЛБ про накладення штрафу за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, якою до Повного товариства "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія" застосовано штраф у розмірі 3400,00 грн.

Вирішуючи справу по суті, до спірних правовідносин суд застосовує нижченаведені правові норми.

Загальні правові засади створення правових основ для захисту інтересів споживачів фінансових послуг, правове забезпечення діяльності і розвитку конкурентоспроможного ринку фінансових послуг в Україні, правове забезпечення єдиної державної політики у фінансовому секторі України встановлює Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі - Закон № 2664-ІІІ від 12.07.2001).

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664-ІІІ від 12.07.2001, фінансова установа - юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов'язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом, та внесена до відповідного реєстру в установленому законом порядку. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, а у випадках, прямо визначених законом, - інші послуги (операції), пов'язані з наданням фінансових послуг.

Відповідно до ст. 14 Закону № 2664-ІІІ від 12.07.2001, фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Згідно із п. 2.1 розд. 2 Порядку складання та подання звітності ломбардами до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 04.11.2004 р. № 2740, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.11.2004 р. за № 1482/10081 (далі - Порядок), ломбарди складають та подають до Нацкомфінпослуг звітність за формами:

- Загальна інформація про ломбард;

- Звіт про склад активів та пасивів ломбарду;

- Звіт про діяльність ломбарду.

Пунктом 2.2. розділу 2 Порядку встановлено, що звітним періодом для складання звітності, яка подається до Нацкомфінпослуг, є календарний рік. Проміжна звітність складається щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного року. Ломбарди складають звітність за станом на кінець останнього дня кварталу (року).Звітність за квартал подається не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, звітність за рік - не пізніше 20-го лютого року, наступного за звітним.

Відповідно до п. 2.3. Порядку, ломбард подає до Нацкомфінпослуг звітність, передбачену цим Порядком, у паперовій та електронній формах. Паперова та електронна форми звітності подаються з дотриманням вимог щодо строків, обсягів та формату, що установлюються Нацкомфінпослуг.

До 1 липня року, наступного за звітним, ломбард подає до Нацкомфінпослуг копію оприлюдненої річної фінансової звітності (п. 2.6 розділу 2 Порядку).

Державний контроль за своєчасністю, повнотою та правильністю подання звітності ломбардами здійснює Нацкомфінпослуг (п. 5.1 розділу 5 Порядку).

Відповідно до ст. 39 Закону № 2664-ІІІ від 12.07.2001, у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, обирає та застосовує заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення, враховуючи наслідки порушення та наслідки застосування таких заходів.

Так, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 40 Закону № 2664-ІІІ від 12.07.2001, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 41 Закону № 2664-ІІІ від 12.07.2001, уповноважений орган застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з ч. 1 ст. 42 Закону № 2664-ІІІ від 12.07.2001, штрафи, передбачені статтею 41 цього Закону, накладаються Головою Уповноваженого органу, його заступниками, директорами департаментів чи головою відповідного територіального управління після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення.

Відомостей щодо оскарження відповідачем постанови про накладення штрафу за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг від 20.09.2012 р. № 54/16/03/01/-ЛБ немає, при цьому, суму штрафу у встановлений законом строк відповідачем сплачено не було.

За таких обставин, не сплачена сума штрафу у загальному розмірі 3400,00 гривень підлягає стягненню у судовому порядку, відтак, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та, відповідно, їх задоволення у повному обсязі.

Згідно ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2-11, 33-36, 69-71, 94, 98, 122, 128, 158-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Донецький окружний адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Повного товариства "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія" про стягнення штрафу у розмірі 3400,00 грн. - задовольнити.

Стягнути з Повного товариства "Автомобільний ломбард Павловський і Компанія" (83001, м. Донецьк, вул. Щорса, буд. 10; код ЄДРПОУ 36513484) в дохід Державного бюджету України (ГУДКСУ в Донецькій області, балансовий рахунок 3111 "Надходження до загального фонду державного бюджету", код бюджетної класифікації за доходами 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ звітності 106) штраф у розмірі 3400 (три тисячі чотириста) грн. 00 коп.

Постанова прийнята, складена і підписана у нарадчій кімнаті 28 травня 2013 року.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький кружний адміністративний суд у порядку, визначеному ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом ч.3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Ткаченко Т.С.

Дата ухвалення рішення28.05.2013
Оприлюднено13.06.2013
Номер документу31787215
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4453/13-а

Постанова від 28.05.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ткаченко Т.С.

Ухвала від 30.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ткаченко Т.С.

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ткаченко Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні