Рішення
від 12.06.2013 по справі 912/650/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2013 рокуСправа № 912/650/13 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Глушкова М.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "ЮЛЯНА", Луганська область, м. Сєвєродонецьк

до відповідача: приватного підприємства "Оберон РО", Кіровоградська область, Новгородківський район, смт. Новгородка

про стягнення 14600,04 грн.,

Представники сторін:

від позивача - участі не брав;

від відповідача - участі не брав.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЮЛЯНА" (надалі - ТОВ "ЮЛЯНА") звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовом про стягнення з приватного підприємства "Оберон РО" (надалі - ПП "Оберон РО") заборгованості в сумі 15515,04 грн., з яких 14006,04 грн. безпідставно отримані кошти та 915,00 грн. проценти за користування безпідставно отриманими грошовими коштами, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Ухвалою господарського суду від 22.04.2013 року позов прийнято до розгляду та порушено провадження у справі. Від сторін витребувано необхідні для розгляду справи докази.

Ухвалою від 21.05.2013 року розгляд справи відкладався.

06.06.2013 року на адресу господарського суду надійшли заяви ТОВ "ЮЛЯНА" про зміну підстав позову та про зменшення розміру позовних вимог, відповідно до змісту яких позивач просить стягнути з відповідача суму попередньої оплати товару по рахунку №240 від 12.06.2012 року в розмірі 14600,04 грн., з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

На підставі ст. 22 Господарського процесуального кодексу України вказані заяви прийняті господарським судом до розгляду.

Представники сторін у судове засідання не з'явились, проте 06.06.2013 року від позивача надійшла заява про розгляд справи за відсутністю представника ТОВ "ЮЛЯНА" за наявними в ній матеріалами.

Господарський суд вважає за можливе задовольнити вказану заяву позивача та розглядати справу за відсутності представника останнього.

Відповідач належним чином повідомлений про дату час та місце розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення від 23.05.2013 року №0057385 7, проте відзив на позов не подав, позовні вимоги не заперечив.

Станом на час проведення судового засідання відзив на позов, заяви та клопотання від ПП "Оберон РО" до господарського суду не надходили.

Правом на змагальність, передбаченим ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України, відповідач не скористався з власної ініціативи.

Згідно з ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В:

12.06.2012 року відповідач виставив позивачу рахунок №240 про оплату товару загальної вартістю 14600,04 грн. (а.с.9). Вказаний рахунок містить номенклатуру (асортимент) товару, кількість та ціну, містить підпис представника відповідача та відтиск печатки останнього.

ТОВ "ЮЛЯНА", в свою чергу, перерахувало на поточний рахунок ПП "Оберон РО" попередню оплату за товар вказаний в рахунку №240 від 12.06.2012 року в розмірі 14600,04 грн., що підтверджується платіжним дорученням №725 від 13.06.2012 року на суму 5000,00 грн. та платіжним дорученням №731 від 14.06.2012 року на суму 9600,04 грн. (а.с.10-11).

Представник позивача пояснив, що договір поставки (купівлі-продажу) у формі єдиного документу між сторонами не укладався.

Відповідач товар зазначений в рахунку №240 від 12.06.2012 року позивачу не поставив, у зв'язку з чим, з метою досудового врегулювання спору, ТОВ "ЮЛЯНА" направило на адресу ПП "Оберон РО" лист №39 від 08.08.2012 року про повернення суми попередньої оплати у розмірі 14600,04 грн. (а.с.40).

Оскільки вказаний лист залишений відповідачем поза увагою, позивач направив на адресу відповідача претензію №59 від 22.10.2012 року з вимогою повернути суму попередньої оплати в сумі 14600,04 грн. перерахованих платіжним дорученням №725 від 13.06.2012 року та платіжним дорученням №731 від 14.06.2012 року (а.с.19-20).

Станом на 03.06.2013 року ПП "Оберон РО" не перерахувало на поточний рахунок ТОВ "ЮЛЯНА" суму попередньої оплати в розмірі 14600,04 грн., що підтверджується відповідною довідкою ТОВ "ЮЛЯНА" (а.с.47).

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України передбачено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

За правилами статей 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається .

Частинами 1, 2 ст. 180 Господарського кодексу України передбачено, що зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 ГК України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Судом встановлено, що між сторонами був укладений договір поставки у спрощений спосіб шляхом виставлення рахунку на оплату товарів та його безпосередньої оплати. Відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання параграфа 1 глави 30 Господарського кодексу України та глави 54 Цивільного кодексу України (поставка, купівля-продаж).

Частинами 1, 6 ст. 265 Господарського кодексу України передбачено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. Реалізація суб'єктами господарювання товарів не господарюючим суб'єктам здійснюється за правилами про договори купівлі-продажу. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Аналогічні положення містяться і у ст. 712 Цивільного кодексу України, згідно з якою за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (ч. 1). Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу (ч. 2). Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань (ч. 7).

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Сторонами не було визначено строків виконання зобов'язання, оскільки рахунок на оплату товару № 240 не містить строку виконання зобов'язання по поставці.

Відповідно до ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Претензія №59 від 22.10.2012 року направлена ТОВ "ЮЛЯНА" відповідачу 23.10.2012 року та отримана останнім 27.10.2012 року, проте залишена боржником без реагування.

Відповідно до норм ст. 693 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до ст. 530 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Оскільки відповідач не виконав зобов'язань щодо поставки товарів визначених в рахунку № 240 від 12.06.2012 року, не надав господарському суду доказів повернення на рахунок позивача суми здійсненої останнім попередньої оплати, господарський суд вважає позовні вимоги ТОВ "ЮЛЯНА" про стягнення з ПП "Оберон РО" суми попередньої оплати в розмірі 14600,04 грн. обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору в сумі 1720, 50 покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 22, 32, 33, 43, 44, 49, 75, 64, 82, 84, 85, 87, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Оберон РО" (28200, Кіровоградська область, Новгородківський район, смт. Новгородка, вул. Дзержинського, 65, кв. 1; ідентифікаційний код 35490928) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ЮЛЯНА" (93408, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Гагаріна, 70В; ідентифікаційний код 36804161) 14600,04 грн. заборгованості, а також 1720,50 грн. судового збору.

Наказ видати позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Дніпропетровським апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу, протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Засвідчений примірник рішення направити позивачу за адресою: 93408, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Гагаріна, 70В; відповідачу за адресою: 28200, Кіровоградська область, Новгородківський район, смт. Новгородка, вул. Дзержинського, 65, кв. 1.

Повне рішення складено 12.06.2013 року.

Суддя М.С. Глушков

Дата ухвалення рішення12.06.2013
Оприлюднено13.06.2013
Номер документу31794273
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 14600,04 грн

Судовий реєстр по справі —912/650/13

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Рішення від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні