Рішення
від 11.06.2013 по справі 320/4338/13-ц
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 11.06.2013

справа № 320/4338/13-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2013 року. м. Мелітополь

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Пономаренко Л.Е.,

при секретарі Хричовій М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно, в якому просить: встановити факт родинних відносин, а саме, що вона, ОСОБА_1, є двоюрідною сестрою ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1; визнати за нею, ОСОБА_1, у порядку спадкування право власності на земельну ділянку розміром 6,3100 га, розташовану на території Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, яка належала ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, р.№ 2/82 від 28.12.2010 року.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що вона ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_1), народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Пришиб Михайлівського району, Запорізької області.

ЇЇ матір'ю була ОСОБА_3, в графі «батько» стоїть прочерк, що підтверджується копією свідоцтва про моє народження НОМЕР_1 від 18.05.1956 року.

У її матері була рідна сестра ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме на земельну ділянку розміром 6,3100 га, розташовану на території Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, яка належала їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 314128 від 02.03.2004 року.

Єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 був її син ОСОБА_2, який у встановлений законом строк і в встановленому закону порядку прийняв спадщину. 28.12.2010року ОСОБА_2 отримав в Мелітопольській районній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом, за реєстровим № 2/82, на підставі якого право власності на земельну ділянку перейшло до нього, що підтверджується відповідною відміткою нотаріуса на державному акті. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, і, відповідно, після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме на вищезазначену земельну ділянку.

Спадкоємців за законом першої - четвертої черги після смерті ОСОБА_2 немає. Вона, ОСОБА_1, є спадкоємицею п'ятої черги за законом відповідно до ст.1265 ЦК України, як двоюрідна сестра померлого.

У встановлений законом строк вона звернулась до Мелітопольської районної державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті свого брата ОСОБА_2 Але зараз вона не може оформити свої спадкові права, а саме отримати свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 з наступних підстав: по-перше , у неї немає всіх документів, які підтверджують їхні з ним родинні стосунки, а саме у неї відсутні свідоцтво про народження її матері ОСОБА_3 та свідоцтво про народження її рідної сестри ОСОБА_4. Поновити ці документи, або отримати довідку РАГС на підтвердження цього факту, не має можливості, тому що вони народились в Білорусії.

В зв'язку з цим 23.02.2013 року державний нотаріус Мелітопольської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_5 винесла Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Тому зараз вона змушена встановлювати факт родинних відносин між нею та ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

В судове засідання, призначене на 11.06.2013 позивачка не з'явилася, надала заяву, в якій просить розглянути справу без її участі, на позовних вимогах наполягає.

В судове засідання, призначене на 11.06.2013 відповідач не з'явився, надав заяву про слухання справи за його відсутністю, проти задоволення позову не заперечують.

У зв'язку з неявкою сторін у відповідності до п.2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснюється.

Суд вважає, що в справі є достатньо даних про права та взаємовідносини сторін для її розгляду за їх відсутності.

Відповідно до ч.4 ст.130 ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст.174 ЦПК України, згідно якої у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, враховуючи визнання позову відповідачем, вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_1), народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Пришиб Михайлівського району, Запорізької області. ЇЇ матір'ю була ОСОБА_3, в графі «батько» стоїть прочерк, що підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_2, актовий запис №48./а.с.8/

Рідною сестрою ОСОБА_3 була ОСОБА_4.

На підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого Мелітопольською районною державною адміністрацією, ОСОБА_4 є власником земельної ділянки розміром 6,3100 га, розташованої на території Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області./а.с.11/

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_3, актовий запис №126./а.с.10/

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме на земельну ділянку розміром 6,3100 га, розташовану на території Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області.

Єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 був її син ОСОБА_2, який у встановлений законом строк і в встановленому закону порядку прийняв спадщину.

28.12.2010року ОСОБА_2 отримав в Мелітопольській районній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом, за реєстровим № 2/82, на підставі якого право власності на земельну ділянку перейшло до нього, що підтверджується відповідною відміткою нотаріуса на державному акті.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_4, актовий запис №84./а.с.11/

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме на земельну ділянку розміром 6,3100 га, розташовану на території Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області.

Судом встановлено, що ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, є двоюрідним братом позивачки ОСОБА_1.

Вищезазначене підтверджується усіма наданими позивачкою документами та поясненнями свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7, які в судовому засіданні підтвердили той факт, що ОСОБА_2 є двоюрідним братом позивачки ОСОБА_1, пояснення яких в силу ст.63 ЦПК є доказами та мають значення для справи.

ОСОБА_1 є спадкоємицею п'ятої черги за законом відповідно до ст.1265 ЦК України, як двоюрідна сестра померлого ОСОБА_2. Спадщину прийняла шляхом фактичного вступу в управління та володіння даним майном. Але коли в шестимісячний строк вона звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, то отримала відмову, оскільки відсутні документи які підтверджували б родинні відносини позивачки з її померлим братом ОСОБА_2.

За інформацією Мелітопольської державної нотаріальної контори після смерті ОСОБА_2, який помер 16.12.2011 заведена спадкова справа, заяви про прийняття спадщини надійшли від ОСОБА_1.

Таким чином, визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за законом не може вплинути на права та інтереси інших осіб.

У відповідності до ч.1 п.1 ст.256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ст.316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 317 Цивільного Кодексу України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Відповідно до ст.328 Цивільного Кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.1296 Цивільного Кодексу України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008р. № 7 роз'яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Виходячи із наведеного, суд дійшов висновку про те, що факт родинних відносин підтверджено матеріалами справи та поясненнями свідків, позивач правомірно володіє спадковим майном, фактично вступив в управління та володіння ним, є його спадкоємцем п'ятої черги за законом, від спадкування не усувався, відповідач проти задоволення позову не заперечує, а тому позов підлягає задоволенню. .

Керуючись ст.ст. 15, 57-61, 213-215, 256 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_2, є двоюрідною сестрою ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на земельну ділянку розміром 6,3100 га, розташовану на території Терпінівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області, кадастровий номер земельної ділянки 2323085100:05:004:0005 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Запорізької області через Мелітопольський міськрайонний суд протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Л.Е.Пономаренко

Дата ухвалення рішення11.06.2013
Оприлюднено17.06.2013
Номер документу31812908
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —320/4338/13-ц

Ухвала від 22.04.2013

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Пономаренко Л. Е.

Рішення від 11.06.2013

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Пономаренко Л. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні