Рішення
від 10.06.2013 по справі 296/851/13- ц
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/851/13- ц

2/296/1256/13

Рішення

Іменем України

"10" червня 2013 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира у складі:

головуючого судді - Рожкової О.С.,

секретарів - Маковей О.М., Каторжинської Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Житомирі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція Житомир Інфо" про захист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною та її спростування, відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до суду із зазначеним позовом, в обгрунтування вимог якого зазначила, що 03.03.2012року на веб-сайті www.zhitomir.info розміщено інформацію під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_1». В коментарях до вказаної інформації під надуманим ім»ям «ОСОБА_7» розміщено наклепницьку інформацію щодо позивача, яка є негативною, недостовірною, її поширення ганьбить її честь, гідність та ділову репутацію. Просить визнати недостовірними відомості, розміщенні на www.zhitomir.info, зобов'язати відповідача спростувати відомості, поширені ним, у спосіб близький до способу їх поширення, шляхом розміщення на веб-сайті відповідного повідомлення, зобов'язати відповідача вилучити з веб-сайта недостовірну інформацію, яка порочить честь, гідність та ділову репутацію, стягнути з відповідача 32 000 грн. спричиненої моральної шкоди, судові витрати.

В судовому засіданні позивач, представник позивача позовні вимоги підтримали з підстав, викладених у позовній заяві.

Представник ТОВ "Рекламна агенція Житомир Інфо" зазначив, що позивач не надала суду належних доказів поширення товариством недостовірної інформації проти неї. Вказав, що відомості в коментарях до розміщеної на веб-сайті www.zhitomir.info статті викладені анонімними користувачами сайту, є оціночними судженнями. Позов не визнав, просив відмовити в його задоволенні за безпідставністю.

Суд, заслухавши пояснення позивача, представників сторін, пояснення свідків, дослідивши матеріали справи приходить до висновку, що позов задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Право на повагу до гідності і честі кожної людини закріплено в ст. 28 Конституції України, ст. 297 ЦК України. Гідність і честь фізичної особи є недоторканими. Відповідно до ст. 34 Конституції України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Разом з тим відповідно до ст. 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватись Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Праву на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов'язок не поширювати про особу недостовірну інформацію та таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

У відповідності до ч.3 ст. 297 ЦК України фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі.

Згідно з положеннями ст. 277 ЦК України і ст. 10 ЦПК України обов'язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, проте позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації. Позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права.

ТОВ "Рекламна агенція Житомир Інфо" є належним відповідачем у справі, оскільки являється власником веб-сайту www.zhitomir.ihfo, що узгоджується з п.12 Постанови Пленуму Верховного суду України № 1 від 27.02.2009 року "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи" .

Судом встановлено та не заперечувалось представником відповідача, що 03.03.2012 року на веб-сайті www.zhitomir.info розміщено інформацію під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_1».

Позивач по справі, є головою будинкового комітету будинків АДРЕСА_1, займає активну громадську позицію і відіграє певну роль у суспільному житті смт. Гуйва. А тому, відповідно до п.21 вищезазначеної Постанови Пленуму Верховного суду України № 1 від 27.02.2009 року, позивач є публічною особою та підлягає ретельному громадському контролю і потенційно може зазнати гострої та сильної громадської критики у засобах масової інформації з приводу того, як вона виконувала і виконує свої функції. При цьому законодавство не передбачає більшого захисту своєї репутації та інших прав для таких осіб порівняно з іншими особами.

Згідно правової позиції, висловленої в Постанові Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009 року "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи", п.19, вирішуючи питання про визнання поширеної інформації недостовірною, суди повинні визначати характер такої інформації та з'ясовувати, чи є вона фактичним твердженням, чи оціночним судженням.

Відповідно до частини другої статті 30 Закону України "Про інформацію" (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) оціночними судженнями, за винятком наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, зокрема критика, оцінка дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів, зокрема гіпербол, алегорій, сатири. Оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Суд визначає, що інформація, викладена в коментарях і розміщена на сайті www.zhitomir.info до спірної статті є оціночними судженнями, критичною оцінкою, поглядами анонімних авторів - користувачів сайту, яка не підлягає спростуванню та доведенню правдивості, а саме:

«... темная лошадка- олигофреничка ОСОБА_1 й остальная им подвластная шакалья свора, продолжают методично терроризировать жителей пгт. Гуйва, не давая нормально им жить ... вот лицо дибилов-олигофренов...»

«На каком основании закрыта школа на Гуйве?! К этому тоже была приложена рука все тех же ОСОБА_6 и ОСОБА_1, а так же ОСОБА_5, распространявшие слух о ненужности Гуйвинской школы... кому готовилось помещение школы, стадион и для каких целей?»

«...поздравляю...ОСОБО ОСОБА_1 с прошедшим их праздником -международным днем дауна..»

«...да еще раз повторюсь по поводу ОСОБА_2- они с ОСОБА_1 подписали ему смертельный приговор, а мусорки зтот приговор привели в исполнение...»

«пока ОСОБА_1 тут не нарисовалась.. Кстати, так и не понятно откуда эта ОСОБА_1 появилась на Гуйве и куда исчез бывший хозяин квартиры, где она теперь своё логово устроила...???»

«... либо помогаете ОСОБА_1 строить коварные планы по захвату сельсовета))))»

«Вообще, пока на Гуйве не появилась эта ОСОБА_1, все жили нормально и без ругни, но эта стерва ОСОБА_1 разделила Гуйву на два лагеря.. кстати ОСОБА_1 состоит на учете в психушке... ее давно нужно было изолировать от общества, как потенциально опасный элемент во всех отношениях... ОСОБА_2 на ее совести и совести ОСОБА_6 й это бесспорный факт...»

«...они с ОСОБА_1 спровадили на тот свет ОСОБА_2... Зло надо наказывать ибо следующим в списке ушедшим на тот свет по наговору этих баб, может стать любой им неугодный житель Гуйвы...»

«...как они вместе с ОСОБА_1 (сука еще та... прошу прощения) поступили с ОСОБА_2, единственным сыном у матери (пусть не сложиласть у него судьба, но он никогда не был мразью и тварью как твои мама с папой й выше упомянутая ОСОБА_1, который будет приходить к ним по ночам долгое время. И поэтому у вас єсть два выхода: сдаться властям, (с повинной, что оговорили человека и таким, образом отправили его на тот свет, или бежать "огородами ")»

«...чтобы ОСОБА_1 й ОСОБА_6 на братской могиле поставили еще одну стеллу, куда будут вписывать имена тех, кто благодаря им ушел из жизни, и первым пусть туда впишут ОСОБА_4...»

«...особое внимание уделить ОСОБА_1, которая загадочным образом появилась на Гуйве, и живет в квартире, загадочно исчезнувшего хозяина этой квартиры...»

Зокрема, в даних коментарях автор використовує такі висловлювання, як "темная лошадка","шакалья свора", "подписали ему смертельный приговор", "загадочным образом появилась", "пока ОСОБА_1 тут не нарисовалась", "строить коварные планы" не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, з огляду на характер використання мовних засобів, припущень.

Відповідно до статті 277 ЦК України такі оціночні судження, переконання, критична оцінка певних фактів, які будучи вираженням суб'єктивної думки і поглядів користувачів сайту, не можуть бути предметом судового захисту і не підлягають спростуванню.

Якщо особа вважає, що оціночні судження або думки, поширені в засобі масової інформації, принижують її гідність, честь чи ділову репутацію, а також інші особисті немайнові права, вона вправі скористатися наданим їй частиною першою статті 277 ЦК України та відповідним законодавством правом на відповідь, а також на власне тлумачення справи (30 Закону України "Про інформацію") у тому ж засобі масової інформації з метою обґрунтування безпідставності поширених суджень, надавши їм іншу оцінку, про що позивач вказує в своїй позовній заяві, однак цим правом він не скористався. Матеріали справи також не містять даних щодо того, що позивач бажає скористатися правом на відповідь.

В свою чергу представник відповідача не надав суду доказів на підтвердження того факту, що розповсюджена на вищевказаному веб-сайті інформація про позивача: "…кстати ОСОБА_1 состоит на учете в психушке...", «помогаете психически больной ОСОБА_1» є достовірною, що відповідно до ч. 2 ст. 60 ЦПК України є його обов'язком, а тому суд приходить до висновку, що зазначена інформація є недостовірною, такою, що порушує особисті немайнові права позивача і підлягає спростуванню, оскільки не підтверджена належними у справі доказами (медичними довідками, рішенням суду, тощо).

Поряд з цим, суд вважає, що такі висловлювання, як "…олигофреничка ОСОБА_1", "…стерва ОСОБА_1" висловлено в принизливій, непристойній формі, що принижує гідність та честь позивача і є підставою для стягнення з відповідача на її користь моральної шкоди (п.19 Постанови Пленуму Верховного Суду України №1 від 27.02.2009 року).

Визначаючи розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди, суд виходить з характеру та обсягу душевних та психічних страждань, яких зазнав позивач, зважаючи на те, що розповсюджена недостовірна інформація завдала позивачу моральної шкоди, порушує його особисті немайнові права, виходячи з засад розумності, виваженості та справедливості, суд стягує з ТОВ "Рекламна агенція Житомир Інфо" на користь позивача 500 грн. моральної шкоди.

Керуючись ст.ст.270, 277 ЦК України, ст. ст. 3, 4, 10, 11, 60, 88, 209, 212-215, 292, 294 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція Житомир Інфо" задовольнити частково.

Визнати недостовірною, негативною та такою, що ганьбить честь та гідність інформацію щодо ОСОБА_1, а саме:

"…олигофреничка ОСОБА_1"

"…помогаете психически больной ОСОБА_1"

"…стерва ОСОБА_1"

"…кстати ОСОБА_1 состоит на учете в психушке...", зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція Житомир Інфо" спростувати вказану інформацію шляхом розміщенняна веб-сайті www.zhitomir.info повідомлення про те, що поширена інформація є недостовірною, такою, що не відповідає дійсності, порушує право на повагу до честі та гідності ОСОБА_1.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція Житомир Інфо" на користь ОСОБА_1 500 (п'ятсот) гривень 00 коп. на відшкодування моральної шкоди.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція Житомир Інфо" (ідентифікаційний код 33732896) на користь ОСОБА_1 на судовий збір в сумі 458, 80 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Житомирської області через Корольовський районний суд м. Житомира протягом десяти днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя О. С. Рожкова

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення10.06.2013
Оприлюднено04.10.2013
Номер документу31828814
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/851/13- ц

Рішення від 10.06.2013

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

Рішення від 10.06.2013

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

Ухвала від 01.02.2013

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

Ухвала від 13.02.2013

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні