Рішення
від 03.03.2009 по справі 27/76/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

27/76/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.03.09                                                                                        Справа №  27/76/09

   Дроздова С.С.    За позовом: Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція”, м. Енергодар Запорізької області    

до Приватного підприємства “Аванті”, м. Енергодар Запорізької області

про стягнення 13 грн. 93 коп.

                                                                                                                 Суддя     Дроздова С.С.

                                                                           

Представники:

Від позивача: Кузьменко В.Ю., дов. № 3279 від 29.10.08 р.

Від відповідача:  не з'явився

Ухвалою господарського суду від 16.02.09 р. розгляд справи відкладався, на підставі ст. 77 ГПК України, у зв'язку з неявкою у судове засідання уповноваженого представника відповідача.

На підставі статті 85 ГПК України –03 березня 2009 року прийнято рішення та оголошено суддею у судовому засіданні після закінчення розгляду справи.

Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція”, м. Енергодар Запорізької області звернулося до суду з позовною заявою до Приватного підприємства “Аванті”, м. Енергодар Запорізької області про стягнення 9 грн. 48 коп. заборгованості по сплаті наданих послуг з прийняття, перекачки та переробки господарсько-побутових стоків, 2 грн. 66 коп. пені за прострочення платежів, 0 грн. 66 коп. штрафу, 0 грн. 93 коп. витрат від інфляційних процесів, 0 грн. 20 коп. 3 % річних за весь час прострочення.

           Ухвалою господарського суду від 09.01.2009р. порушено провадження у справі № 27/76/09 та призначено судове засідання на 16.02.2009 р.

Представник відповідача у судове засідання, відкрите 16.02.09 р. не з'явився. Про час та місце розгляду справи був попереджений належним чином.

У зв'язку з неявкою у судове засідання уповноваженого представника відповідача, ухвалою господарського суду від 16.02.09 р. розгляд справи відкладався, на підставі ст. 77 ГПК України. Судове засідання призначено на 03.03.09 р.

03.03.2009 р. до початку розгляду справи представник позивача заявив письмове клопотання щодо відмови від здійснення технічної фіксації судового процесу.

Представник позивача у судовому засіданні, відкритому 03.03.2009 р. підтримав позовні вимоги, на підставах, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача у судові засідання, відкриті 16.02.09 р. та 03.03.09р. не з'явився. Проти позову не заперечив, письмового відзиву не надав. Про час та місце розгляду справи був попереджений належним чином. Поважні причини своєї неявки суду не повідомив. Клопотань про розгляд справи за відсутності представника відповідача або про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило.

Проаналізувавши матеріали та фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, вислухавши представника позивача, суд вважає вимоги позивача такими, що  підлягають  задоволенню з наступних підстав.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути –визнання права.

В обґрунтування позовної заяви позивач посилається на той факт, що 05.07.07 р. між  Державним підприємством Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” та Приватним підприємством “Аванті” укладений договір № 12С-07 про прийняття, перекачку та переробку господарсько-побутових стоків.

Відповідно до п. 1.1 та п. 1.2 договору № 12С-07 Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” зобов'язується забезпечити приймання, перекачку та переробку господарсько-побутових стоків, а Приватне підприємство “Аванті” зобов'язується своєчасно оплачувати надані йому послуги.

Відповідно до п. 3.5 договору № 12С-07, до 5-го числа місяця, наступного за звітним,  Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” направляє на адресу Приватного підприємства “Аванті” оформлений зі свого боку двосторонній акт про надання послуг.

З моменту отримання акту про надання послуг, відповідач повинен підписати його та направити на адресу позивача, у разі не підписання надати мотивовану відмову.  

Відповідно до п. 4.4 договору № 12С-07, на підставі акту про надання послуг Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” виставляє Приватному підприємству “Аванті” рахунок.

На підставі п. 4.5 договору № 12С-07 оплата щомісячних об'ємів наданих послуг здійснюється ПП “Аванті” протягом десяти днів з моменту пред'явлення рахунку, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок ВП ЗАЕС.

Відповідно до п. 3.5 договору № 12С-07  ДП Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” складений акт про надання послуг, який був підписаний обома сторонами за договором. На підставі акту ПП “Аванті” наданий для оплати рахунок-фактура № 989 від 30.11.07 р. на суму 9 грн. 48 коп.

Рахунок-фактура  № 989 від 30.11.07 р. оплачений відповідачем не був, на підставі чого виникла заборгованість перед ДП Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” у сумі 9 грн. 48 коп.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання  та  інші  учасники  господарських відносин  повинні  виконувати  господарські  зобов'язання належним чином відповідно до закону,  інших правових актів,  договору, а за відсутності   конкретних   вимог  щодо  виконання  зобов'язання  - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

          До    виконання    господарських   договорів   застосовуються відповідні положення Цивільного  кодексу  України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським Кодексом України.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів,  необхідних  для належного  виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо  у  зобов'язанні  встановлений  строк  (термін)  його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою гарантією, заставою, при триманням, завдатком.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.  

Відповідно до п. 4.6 договору № 12С-07 від 05.07.07 р., за несвоєчасну оплату послуг з приймання, перекачки та переробки господарсько-побутових стоків ПП “Аванті” сплачує  ДП Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція” пеню за прострочення платежу  розмірі 0,1 % від суми, яка підлягає сплаті, за кожний день прострочення, а за прострочення більше 30 днів ПП “Аванті” додатково сплачує штраф у розмірі 7 % від простроченої суми.

Згідно ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого  індексу інфляції за весь час прострочення,  а також три проценти річних  від  простроченої  суми,  якщо  інший  розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 3 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань” розмір   пені  не може перевищувати  подвійної  облікової  ставки   Національного   банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до розрахунків, розмір пені, нарахованої ПП “Аванті” за невиконання грошових зобов'язань, складає 2 грн. 66 коп., розмір штрафу 0 грн. 66 коп., сума втрат від інфляційних процесів складає 0 грн. 93 коп., розмір трьох процентів річних –0 грн. 20 коп.  

14.03.08 р. на адресу ПП “Аванті” була направлена претензія № 28-22/4835/772, щодо необхідності виконання грошових зобов'язань за договором № 12С-07 від 05.07.07 р., яка залишилася без відповіді та задоволення.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням   умов,   визначених  змістом  зобов'язання  (неналежне виконання).

Відповідач не надав доказів сплати суми заборгованості, вимогу про сплату боргу не виконав.

Відповідно до ч. 5 ст. 55 Конституції України кожен має право будь-якими, не забороненими законом засобами, захищати свої права від порушень.                                                         Враховуючи це, а також положення статті 19 Конституції України, власник вправі звернутись за захистом своїх прав у будь-який спосіб, не заборонений законом.

Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електростанція”, м. Енергодар Запорізької області правомірно звернулося до господарського суду, позовні вимоги є такими, що підтверджуються фактами, встановленими судом, та відповідають нормам діючого законодавства України.

Враховуючи вищевикладене, пояснення представника позивача та наявні матеріали справи, господарський суд дійшов висновку щодо задоволення позову у повному обсязі.

Судові витрати: державне мито України та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають віднесенню на відповідача, тому як спір доведений до суду з його вини.

Керуючись  ст. ст. 530, 546, 549, 610, 612, 625 ЦК України, ст. 193 ГК України, ст.ст. 22,49, 82 - 85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства “Аванті” (71502 Запорізька область м. Енергодар вул. Набережна, б. 14, кв. 37, ЄДРПОУ 30150712 р/р 26001301190483 в Енергодарському відділенні ПІБ МФО 313098) на користь Державного підприємства “Національна  атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (71504 Запорізька область  м. Енергодар ЄДРПОУ 19355964 р/р 260002673 в ЗОД ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”, МФО 313827) 9 (дев'ять) грн. 48 коп. заборгованості по сплаті наданих послуг з прийняття, перекачки та переробки господарсько-побутових стоків, 2 (дві) грн. 66 коп. пені за прострочення платежів, 0 (нуль) грн. 66 коп. штрафу, 0 (нуль) грн. 93 коп. витрат від інфляційних процесів, 0 (нуль) грн. 20 коп. трьох процентів річних за весь час прострочення, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита, 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

(Рішення оформлено відповідно до вимог ст. 84 ГПК України та підписано 03.03.2009р.)

Рішення господарського суду набирає  законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

          

                   Суддя                                                                                       С.С. Дроздова                                                                                                              

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення03.03.2009
Оприлюднено24.03.2009
Номер документу3192726
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/76/09

Рішення від 03.03.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні