Рішення
від 20.06.2013 по справі 300/471/13-ц
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа 300/471/13-ц

20.06.2013 смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в особі судді:

Софілканич О. А.

при секретарі с/з -Балецькому С.М.

з участю прокурора Горвата А.А.,

представника відділу Держземагенства у Воловецькому районі-Повідайчик М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Воловець цивільну справу за позовом прокурора Воловецького району Закарпатської області в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області до Воловецької районної державної адміністрації, ОСОБА_4, третьої особи- Держземагенства у Воловецькому районі про скасування розпоряджень голови районної державної адміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Воловецького району Закарпатської області звернувся в суд в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області з позовом до Воловецької районної державної адміністрації, ОСОБА_4, третьої особи- Держземагенства у Воловецькому районі про скасування розпоряджень голови районної державної адміністрації, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації.

Позов обґрунтовано тим, що під час перевірки з дотримання вимог земельного законодавства Воловецькою райдержадміністрацією при прийнятті розпоряджень стосовно регулювання земельних відносин Державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області було встановлено, що розпорядженнями голови Воловецької РДА від 01.04.2010 року №119 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку" та №288 від 09.08.2010 року "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку", передано безоплатно у власність відповідачу ОСОБА_4 0,2000 га земельної ділянки за межами населених пунктів на території Розтоцької сільської ради для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, а також видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ №088275. Позивач вважає, що розпорядження голови Воловецької РДА прийняті з порушенням вимог земельного законодавства, а тому просить їх скасувати, визнати недійсним виданий на їх підставі державний акт та зобов'язати відділ Держкомзему у Воловецькому районі скасувати державну реєстрацію.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав повністю посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Представник позивача- державної інспекції сільського господарства в судове засідання не з"явився, про причини неявки не повідомив, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник Закарпатської обласної державної адміністрації на розгляд справи не з"явився, надав суду письмові заперечення проти позову, мотивуючи їх тим, що порушення прав та інтересів адміністрації чи настання негативних наслідків через винесення оскаржуваних розпоряджень голови Воловецької РДА- немає, у зв"язку з чим просив у задоволенні позову відмовити.

Представник відповідача Воловецької районної державної адміністрації Чеснек С.О. - завідувач юридичним сектором Воловецької районної державної адміністрації в судове засідання не з"явився, надав суду письмові запереення проти позову, вважає ухвалені Воловецькою РДА розпорядження щодо землі та виданий на їх підставі державник акт законними.

В судовому засідання представник третьої особи Повідайчик М.В.- головний спеціаліст - юрисконсульт відділу Держземагенства у Воловецькому районі (правонаступник відділу Держкомзему) висловилася про законність рішень та державного акта на право приватної власності на землю ОСОБА_4, вважає позов безпідставним.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не з"явився, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення позову заперечує.

Заслухавши пояснення сторін їх представників, дослідивши письмові докази суду дійшов висновку, що позов задоволенню не підлягає з таких підстав.

Встановлено, що розпорядженням голови Воловецької РДА від 01.04.2010 року №119 «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку", відповідачу ОСОБА_4 надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, яка перебуває у його користуванні площею 0,2000 га, за межами населених пунктів на території Розтоцької сільської ради Воловецького району, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та рекомендовано ОСОБА_4 подати на розгляд та затвердження до райдержадміністрації матеріали технічної документації із землеустрою (а.с.10).

Згідно з розпорядження голови Воловецької державної адміністрації від 09.08.2010 року №288 "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку", затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку ОСОБА_4 площею 0,2000 га за межами населених пунктів на території Розтоцької сільської ради, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, та передано ОСОБА_4 безоплатно у власність земельну ділянку площею 0,2000 га за межами населених пунктів на території Розтоцької сільської ради для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (а.с.9).

На підставі вищезазначеного розпорядження голови Воловецької РДА, відповідачу ОСОБА_4 було виготовлено державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,2000 га, розташованої за межами населеного пункту Розтоцької сільської ради з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд серії ЯЛ№088275 від 29.09.2010 року, зареєстрованому у відділі держкомзему у Воловецькому районі, кадастровий номер 2121585000:01:002:0002 (а.с.11,12)

Як встановлено положеннями статті 118 Земельного кодексу України, які діяли на момент прийняття оскаржуваних розпоряджень голови Воловецької районної державної адміністрації, тобто на 2010 рік, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення індивідуального дачного будівництва, має право подавати заяву до відповідної районної державної адміністрації за місцезнаходженням земельної ділянки. Відповідна місцева державна адміністрація розглядає заяву і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на розробку проекту її відведення та у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність чи про відмову.

Таким чином, виходячи з положень даної статті, Воловецька районна державна адміністрація при прийнятті оскаржуваний розпоряджень, діяла відповідно до наданих їй законом повноважень і не виходила за їх межі та не порушувала права облдержадміністрації.

Даної позиції в своїх запереченнях проти позову дотримується і Закарпатська обласна державна адміністрація, в інтересах якої звернулася до суду прокуратура Воловецького району, в яких чітко та однозначно зазначено, що розпорядженнями голови Воловецької РДА жодним чином не порушуються інтереси облдержадміністрації.

Окрім цього, Порядком зміни цільового призначення земель, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 року №502 передбачено, що зміна цільового призначення земельної ділянки проводиться за поданням заяви (клопотання) її власника до районної державної адміністрації, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту. Районна державна адміністрація розглядає заяву і в разі згоди на зміну цільового призначення земельної ділянки, дає дозвіл на підготовку проекту її відведення. У разі незгоди власника земельної ділянки з рішенням про відмову у зміні цільового призначення спір вирішується у судовому порядку.

Проте, як вбачається з матеріалів справи, власник земельної ділянки ОСОБА_4, ніяких заяв щодо порушення його прав на земельну ділянку не надавав.

Відповідно до положень п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці другому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

У відповідності до норми частини 1 статті 321 ЦК України право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року. Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції» № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року ратифіковано Конвенцію про захист прав і основних свобод людини 1950 року. Перший протокол та протоколи № 2, 4, 7, 11 до Конвенції. Згідно із статтею 1 Першого протококу Конвенції кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Доводи, наведенні прокурором в позові з вищенаведених обставин не можуть бути взяті до уваги, оскільки такі базуються на невірному тлумаченні норм матеріального права, які регулюють спірні правовідносини.

За відсутності підстав для скасування відповідного рішення органу виконавчої влади на підставі якого виданий державний акт на право власності на земельну ділянки, останній також не може бути визнаний недійсним та скасований.

Враховуючи вищенаведене, в задоволенні позову прокурора Воловецького району Закарпатської області в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області слід відмовити.

Керуючись ст. ст.10, 11, 60, 209, 213-215, 218 ЦПК України, ст.118 Земельного кодексу України, Порядком зміни цільового призначення земель, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 року №502 суд, -

В И Р І Ш И В :

У задоволенні позову прокурора Воловецького району Закарпатської області в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації, Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області до Воловецької районної державної адміністрації, ОСОБА_4, третьої особи- Держземагенства у Воловецькому районі про скасування розпоряджень голови районної державної адміністрації від 01.04.2010 року №119 "Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку" та №288 від 09.08.2010 року "Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку", визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку загальною площею 0,2000 га, кадастровий номер 2121585000:01:002:0004 серії ЯЛ №088275 і скасування його державної реєстрації - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Закарпатської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя: Софілканич О. А.

СудВоловецький районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.06.2013
Оприлюднено25.06.2013
Номер документу31954768
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —300/471/13-ц

Рішення від 20.06.2013

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Рішення від 20.06.2013

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 30.05.2013

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 20.05.2013

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні