Постанова
від 17.06.2013 по справі 813/1063/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2013 року № 813/1063/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Лунь З.І.

за участю

секретаря судового засідання Івашків В.І.

представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова до Відкритого акціонерного товариства «Львівагромашпроект» про стягнення заборгованості в сумі 15 072 грн. 36 коп.,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді в Львівському окружному адміністративному суді знаходиться справа за позовом Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова до Відкритого акціонерного товариства «Львівагромашпроект» про стягнення заборгованості в сумі 15 072 грн. 36 коп. по фінансуванню різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" за період роботи на державному підприємстві ГСКТБ «Сільгоспхіммаш», правонаступником якого є ВАТ «Львівагромашпроект», призначені пенсії наступним науковим працівникам: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15 Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом. Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", п. 4 Порядоку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року були направлені повідомлення з розрахунками про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсії обчисленою відповідно до інших законодавчих актів. Згідно даних розрахунків за ВАТ «Львівагромашпроект» числиться заборгованість, яку позивач і просить стягнути.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, викладених в позовній заяві, посилається на те, що відповідачем не сплачено заборгованість з відшкодування Пенсійним фондом України різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсії, призначеної відповідно до інших законодавчих актів у розмірі 15 072,36 грн. за період з 01.01.2012 р. до 31.12.2012 року, просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, у поданому суду письмовому запереченні (вх. № 16718 від 15.05.2013 року) представник відповідача проти позову заперечив, вважає, що ВАТ «Львівагромашпроект» не є правонаступником державного підприємства ГСКТБ «Сільгоспхіммаш», відтак вважає позов Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова про стягнення коштів у розмірі 15 072,36 грн. на виплату пенсії науковим працівникам безпідставним.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступне.

Відповідач - Відкрите акціонерне товариство «Львівагромашпроект» перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова.

Відповідачу ВАТ «Львівагромашпроект» були направлені повідомлення з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про науково-технічну діяльність» і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів» № 738/04-32 від 13.01.2012 року, № 1331/04-32 від 26.04.2012 року, № 3505/04-36 від 06.03.2012 року, № 4004/04-32 від 24.02.2012 року, відповідно до яких всього відшкодуванню підлягає 15 072 грн. 16 коп.

При прийнятті постанови суд виходив з наступного.

Згідно з ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" вiд 13.12.1991 року №1977-XII держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року, № 1788-XII пенсійне забезпечення здійснюється органами Пенсійного фонду України. Виплата пенсій відповідно до статті 8 цього Закону здійснюється з коштів Пенсійного фонду України. Статтею 81 передбачено, що призначення пенсій, оформлення документів для їх виплати здійснюється органами Пенсійного фонду.

При цьому, згідно з ч.9 ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

- для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

- для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

- для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи визначає Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року (далі - Порядок).

Відповідно до п. 2 Порядку, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Відповідно до пункту 4 Порядку у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу III - IV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприємств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Як встановлено постановою Львівського апеляційного господарського суду від 19.12.2006 року у справі № 2/670-21/334 (2/958-27/169) державне майно ГСКТБ «Сільгоспхіммаш» як цілісний структурний підрозділ передано (100%) в оренду організації орендарів ГСКТБ «Сільгоспхіммаш» і на підставі наказу № 2485 від 09.10.1996 року РВ ФДМ у Львівській області на базі орендованого підприємства шляхом перетворення орендного підприємства ГСКТБ «Сільгоспхіммаш» створене ВАТ «Львівагромашпроект». З моменту реєстрації товариства, договір оренди вважається розірваним, діяльність підприємства, господарського товариства створеного на базі орендного майна припиняється, товариство стає правонаступником прав і обов'язків створеного орендарем підприємства. ВАТ «Львівагромашпроект» (нова назва орендованого підприємства) залишається правонаступником.

Відповідно до ч.1 ст.72 КАС України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Таким чином, встановлені постановою Львівського апеляційного господарського суду від 19.12.2006 року у справі № 2/670-21/334 (2/958-27/169) факти не потребують доказування. Відтак, наведеним вище спростовуються заперечення відповідача, що ВАТ «Львівагромашпроект» не є правонаступником державного підприємства ГСКТБ «Сільгоспхіммаш».

Відповідно до ч.5 ст.124 Конституції України судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно з розрахунком боргу з відшкодування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про науково-технічну діяльність» і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів заборгованість ВАТ «Львівагромашпроект» перед Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова за 2012 рік складає 15072 грн. 36 коп.

Таким чином, на підставі наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 7-11, 14, 69-71, 86, 87, 128, 158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити адміністративний позов повністю.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Львівагромашпроект» (місцезнаходження: 79015, м. Львів, вул. Городоцька, 205, ідентифікаційний код 00237593) на користь Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова (місцезнаходження: 79034, м. Львів, вул. П. Мирного, 24а, ідентифікаційний код 20847402) 15 072 (п'ятнадцять тисяч сімдесят дві) грн. 36 коп. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в строк та в порядку, передбаченому ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Постанова в повному обсязі складена 21.06.2013 року.

Суддя Лунь З.І.

Дата ухвалення рішення17.06.2013
Оприлюднено25.06.2013
Номер документу31964902
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/1063/13-а

Постанова від 17.06.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 12.02.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні