Постанова
від 17.06.2013 по справі 809/1723/13-а
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" червня 2013 р. Справа № 809/1723/13-a

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Микитюка Р.В.

при секретарі Дущак С.М.

за участю:

представника позивача - Матейчук Г.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі

до відповідача: Приватного агропромислового підприємства "Вітамир"

про стягнення заборгованості в сумі 1476,19 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

управління Пенсійного фонду України в в Снятинському районі Івано-Франківської області (надалі-позивач) звернулося в суд з позовною заявою до приватного агропромислового підприємства "Вітамир" (надалі-відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 1476,19 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач по справі в порушення вимог Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" неналежно сплачував фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, в зв'язку з чим у нього утворилась заборгованість перед бюджетом Пенсійного фонду в сумі 1476,14 грн.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити. Окрім того уточнила, що сума, яка підлягає до стягнення становить1476,19 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, оскільки на адресу суду повернулася поштова кореспонденція, з відміткою «адресат за зазначеною адресою не значиться», яка відправлялася відповідачу за адресою, вказаною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - вул. Винниченка, 33, м. Снятин, Івано-Франківської області, 78300, а саме копія ухвали суду про відкриття провадження в даній адміністративній справі.

Згідно частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. З огляду на вказане відповідача належним чином повідомлено про відкриття судом провадження у справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Снятинському районі до приватного агропромислового підприємства "Вітамир" про стягнення заборгованості в сумі 1476,19 грн. та про можливість подання заперечення проти адміністративного позову.

За змістом частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону від 17.11.2011 року) у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Судом, за умови належного повідомлення відповідача про розгляд справи у відповідності до вимог частини 3 статті 33 та частини 3 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, продовжено розгляд справи за відсутності відповідача на підставі частини 4 статті 128 коментованого Кодексу.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши і оцінивши докази, судом встановлено наступне.

Приватне агропромислове підприємство "Вітамир " 05.05.2005 року зареєстроване Снятинською районною державною адміністрацією, як суб'єкт підприємницької діяльності-юридична особа. Об'єктом оподаткування для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Так, деяким працівникам відповідача було призначено пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Як встановлено в судовому засіданні та вбачається з матеріалів справи, у відповідача станом на момент розгляду справи наявна заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Снятинському районі по витратах на виплату та доставку пільгових пенсій призначених колишнім працівникам відповідача по списку №2 за період з липня 2012 року по квітень 2013 року в сумі 1476,19 грн.

Виключно Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначаються: принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; перелік платників страхових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків; стягнення заборгованості за цими внесками.

Згідно ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України підприємства зобов'язані відшкодовувати витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

При цьому об'єктом оподаткування для вищезазначених платників збору є, окрім іншого, фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення" і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів.

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування"№ 400/97-ВР від 26.06.1997р. є, зокрема, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Ставка збору на обов'язкове державне пенсійне страхування щодо фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" для платників збору-суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, встановлюється статтею 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування"№ 400/97-ВР від 26.06.1997р. та складає 100 відсотків від об'єкта оподаткування.

Так, статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за №21-1, встановлює обов'язок підприємств здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пунктом 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління ПФУ, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України N 64/8663 від16.01.2004 року, встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень "Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом десяти днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

У відповідності до припису відповідачу супровідними листами від 18.07.2012 року №1388/04, від 16.08.2012 року №/04, від 18.09.2012 року №5143/04, від 23.10.2012 року №5676/04, від 19.11.2012 року №6061/04, від 19.12.2012 року №6504/04, від 29.01.2013 року №439/04, від 18.02.2013 року №836/04, від 19.03.2013 року №1310/04, від 19.04.2013 року №1937/04 надсилаляся розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по списку №2 за період з липня 2012 року по квітень 2013 року, який залишений ним без виконання.

Згідно із пунктом 6.8. Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Отже, відповідач зобов'язаний відшкодовувати позивачу витрати на виплату та доставку пільгових пенсій призначених його колишнім працівникам відповідно до пунктів „б"-„з" статті 13 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Однак, відповідачем таке відшкодування не було здійснено, в зв'язку з чим в останнього утворилась заборгованість перед позивачем по витратах на виплату та доставку пільгових пенсій за період з липня 2012 року по квітень 2013 року в сумі 1476,19 грн.

Заборгованість відповідача підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б""з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період з липня 2012 року по квітень 2013 року (а.с.7,9,11,13,15,17,19,21,23,25,27), карткою особового рахунку відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2 (а.с.7), заявою про уточнення позовних вимог та іншими матеріалами справи.

Враховуючи наведене, а також те, що вищевказана заборгованість відповідачем на момент розгляду справи не сплачена та не спростована, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного агропромислового підприємства "Вітамир" 78300, вул. Винниченка, 33, м. Снятин, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 32636395 на користь Управління Пенсійного фонду в Снятинському районі заборгованість в сумі 1476,19 (одна тисяча чотириста сімдесят шість гривень) 19 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Микитюк Р.В.

Постанова складена в повному обсязі 25.06.2013 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2013
Оприлюднено26.06.2013
Номер документу32003910
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/1723/13-а

null від 17.06.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Постанова від 17.06.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 30.05.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні