Рішення
від 25.06.2013 по справі 920/829/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.06.2013 Справа № 920/829/13

За позовом: Комунального підприємства "Ромникомунтепло"

Роменської міської ради

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій ЛТД",

м. Ромни

про стягнення 12 318 грн. 37 коп.

СУДДЯ ЗРАЖЕВСЬКИЙ Ю.О.

Представники сторін:

від позивача: Говенько Ю.В.

від відповідачів: Іващенко В.І.

при секретарі судового засідання Логоші О.М.

В судовому засіданні, розпочатому 12.06.2013р. о 10 год.00 хв., оголошена судом перерва до 10 год. 20хв. 25.06.2013р.

Суть спору : позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь 12 318 грн. 37 коп., з яких 6 323 грн. 51 коп. заборгованості за теплопостачання, 5 941 грн. 58 коп. пені, 4 грн. 31 коп. інфляційних збитків, 48 грн. 97 коп. 3 % річних.

Відповідач у відзиві на позовну заяву просить суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог з посиланням на те, що відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

24.09.2008р. між КП «Ромникомунтепло» РМР» та ТОВ «Меркурій» ЛТД

укладено договір № 109 про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Згідно з умовами зазначеного договору КП «Ромникомунтепло» РМР» зобов'язується надавати вчасно та відповідної якості послуги з централізованого опалення приміщення за адресою: Сумська обл., м. Ромни, вул. Руденка, 31, що перебуває у власності (користуванні, володінні) відповідача.

Договір є підставою виникнення господарського зобов'язання, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 629, 530 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з вимогами чинного законодавства України відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі вносити оплату за комунальні послуги.

Даний обов'язок закріплений наступними нормативними актами України:

пунктом 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630 - споживач зобов'язаний оплачувати послуги в установлені договором або законом строки;

підпунктом 5 пункту 3 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» - споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні платежі у строки, встановлені договором або законом;

абзацом 6 статті 19 Закону України «Про теплопостачання» - споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Згідно п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630 розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

Пункт 8 договору зазначає, що платежі вносяться не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Згідно п. 2 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку, при цьому, тарифи та норми споживання теплової енергії затверджуються органами місцевого самоврядування (ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 20 Закону України «Про теплопостачання», ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Будинок, в якому знаходиться приміщення відповідача, не обладнаний засобом обліку теплової енергії.

Згідно п. 21 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної, гарячої води і водовідведення у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги з централізованого опалення справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання - з розрахунку за І кв. метр (куб. метр) опалювальної площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) та додатково за перевищення розрахункової потужності приладів опалення (радіаторів) згідно із законодавством.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що відповідач за весь період отримання послуг (з жовтня 2005 р.) послуги по опаленню житлового приміщення оплачував з певними затримками, внаслідок чого періодично виникала заборгованість перед КП «Ромникомунтепло».

Як підтверджується матеріалами даної справи, станом на 13.05.2013 р. заборгованість відповідача перед позивачем за надані в жовтні 2012 р. - квітні 2013 р. включно послуги з централізованого опалення становить 6 323 грн. 51 коп.

Відповідач у відзиві на позовну заяву просить суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог. В якості обґрунтування своїх заперечень відповідач посилається на те, що відпуск енергії у відповідності до ч. 2 ст. 275 ГК України, без оформлення договору енергопостачання не допускається. Крім того, відповідач зазначає у відзиві, що в преамбулі договору не вказано прізвища, імені та по-батькові, посади особи, яка підписала договір, розділ адреси та підписи особи, яка підписала договір та адреси товариства; а тому, вважається, на думку відповідача, не підписаним, а тому ніж ним та позивачем не існує ніяких зобов'язань.

Господарський суд, відхиляє заперечення відповідача, вважаючи їх не правомірними, оскільки вказаними вище нормами зазначено протилежне.

Господарський суд, заперечення відповідача відхиляє оскільки викладені вище судом норми права свідчать протилежне.

Відповідно до ст. 22-24 Господарського процесуального кодексу України, сторони мають право…подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду..., а також користуватися іншими процесуальними правами.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і відповідно до умов договору. Не виконуючи належним чином свої зобов'язання, відповідач порушив вимоги ст. 526 Цивільного кодексу України - допустив прострочення грошового зобов'язання.

Оскільки відповідачем не подано суду ні доказів сплати боргу, ні аргументованих заперечень проти вимог позивача, тому суд позовні вимоги щодо стягнення 6 323 грн. 51 коп. основного боргу за надані послуги по опаленню житлового приміщення вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню на підставі ст. 526 Цивільного кодексу України.

Не виконуючи належним чином свої зобов'язання, відповідач допустив прострочення грошового зобов'язання, тому позивачем, згідно зі ст. 611 Цивільного кодексу України, ст.ст. 230-232 Господарського кодексу України та ст.ст. 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», на підставі п. 2 розділу «Відповідальність сторін» вказаного договору нарахована відповідачу пеня за період з 14.11.2012р. по 10.12.2012р. в сумі 5 941 грн. 58 коп.

Відповідно до зазначеного договору за несвоєчасне внесення плати зі споживача стягується пеня у розмірі 1% від суми простроченого платежу за кожен прострочений день.

Пеня у розмірі 1% від суми простроченого платежу за кожен прострочений день встановлена Законом України «Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій» від 20.05.1999 р.

Згідно ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі. Про це ж говорить п. 49 листа Вищого господарського суду України від 07.04.2008 р. «Про деякі питання практики застосування норм Цивільного та Господарського кодексів України», а також постанова Верховного Суду України від 16.04.2013 р. по справі № 3-6гс13, рішення № 30900149.

Пунктом 6 ст. 232 ГК України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Оскільки, права позивача щодо стягнення з відповідача пені в загальній сумі 5 941 грн. 58 коп. передбачені умовами договору, пеня нарахована в межах строку позовної давності, з урахуванням вимог Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», тому позовні вимоги в зазначеній частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Позивачем заявлені до суду вимоги про стягнення з відповідача 48 грн. 97 коп. річних, 4 грн. 31 коп. інфляційних збитків за прострочення виконання грошового зобов'язання за період з 11.11.2012р. по 10.12.2012р.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимоги кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором, або законом.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги стосовно стягнення 48 грн. 97 коп. річних, 4 грн. 31 коп. інфляційних збитків за порушення терміну виконання грошових зобов'язань є обґрунтованими, правомірними та підлягають задоволенню на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України.

Згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати позивача по сплаті судового збору в сумі 1720 грн. 50 коп. покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44,49,80,82-85 ГПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити .

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій» ЛТД» (42000, Сумська обл., м. Ромни, вул. Руденка, 31, ідентифікаційний код 14010031) на користь Комунального підприємства «Ромникомунтепло» Роменської міської ради» (42000, Сумська обл., м. Ромни, вул. Коржівська, 90, ідентифікаційний код 33219263) 6 323 грн. 51 коп. боргу, 5 941 грн. 58 коп. пені, 48 грн. 97 коп. річних, 4 грн. 31 коп. інфляційних збитків, 1720 грн. 50 коп . витрат по сплаті судового збору.

Повне рішення складене 26.06.2013р.

СУДДЯ Ю.О. ЗРАЖЕВСЬКИЙ

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.06.2013
Оприлюднено27.06.2013
Номер документу32055886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/829/13

Рішення від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Ухвала від 23.05.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні