Вирок
від 27.06.2013 по справі 234/6985/13-к
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/6985/13-к

Провадження № 1-кп/234/247/13

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2013 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області

у складі: головуючого судді Карпенко О.М.

при секретарі Аксеніної В.М.

за участю прокурора Коршикова А.Г.

захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Краматорську кримінальне провадження № 3201305039000037, за обвинуваченням:

ОСОБА_2, 22.02.1981року народження, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_1, українця, громадянина України, одруженого, має на утриманні неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, не працює, мешкає за адресою: Донецька область, м.Харцизьк, вул..Клари Цеткін, б.№23, кв№33

раніше постановою Харцизького міського суду від 05.11.2003 року звільненого від кримінальної відповідальності за ст.309 ч.1 КК України згідно п. «б» ст..1, ст..6 Закону України «Про амністію» від 11.07.2003 року.

у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Частиною 1 ст. 42 Господарського кодексу України визначено, що підприємництво є самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до ч. 1 ст. З Господарського кодексу України, під господарською діяльністю розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

ОСОБА_2 в період з червня 2010 року, точної дати початку злочинної діяльності встановити не надалося можливим, по 09 липня 2010 року, знаходячись на території міста Донецька, в порушення вище вказаних статей Господарського кодексу України, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності та без наміру здійснювати підприємницьку діяльність, через підставну особу здійснив реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності -TOB «ТПК «Астрея» при наступних обставинах:

В середині червня 2010 року, точної дати початку злочинної діяльності встановити не надалося можливим, ОСОБА_4, перебуваючи на території міста Донецька, будучи організатором та виконавцем фіктивного підприємництва, діючи навмисно, з метою зайняття незаконною підприємницькою діяльністю, надав підставному засновнику ОСОБА_5 грошові кошти в сумі 1000 грн. в якості Статутного капіталу та ініціював реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи у Виконавчому комітеті Донецької міської ради, куди ОСОБА_5 надала підписані нею установчі документи та заяву на реєстрацію TOB «ТПК «Астрея», які в подальшому були зареєстровані в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб розпорядженням Виконавчого комітету Донецької міської ради від 09 липня 2010 року за № 12661020000036559, чим створив юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю «Торгівельно-промислова компанія «Астрея», як суб'єкт підприємницької діяльності з ідентифікаційним кодом юридичної особи № 37217385 та юридичною адресою -Донецька область, м. Донецьк, проспект Партизанський, буд. 1«а».

08 липня 2010 року за ініціативою ОСОБА_4 ОСОБА_5 склала та підписала протокол загальних зборів TOB «ТПК «Астрея», яким документально призначила себе директором TOB «ТПК «Астрея», не будучи при цьому обізнаною про фактичні протиправні наміри ОСОБА_4 про здійснення незаконної діяльності шляхом використання реквізитів підприємства. Підготовлені та підписані нею документи TOB «ТПК «Астрея» ОСОБА_5 подала до ДПІ у Київському районі міста Донецька, на підставі яких 12 липня 2010 року TOB «ТПК «Астрея» поставлено на податковий облік в ДПІ у Київському районі міста Донецька за № 8332 в якості платника податків та 07 листопада 2011 року ОСОБА_5 у зазначеному контролюючому податковому органі отримано свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість TOB «ТПК «Астрея» № 200009271. 20 липня 2010 року згідно виданого органами дозвільної системи ОСОБА_5 дозволу було виготовлено кліше круглої печатки суб'єкта підприємницької діяльності TOB «ТПК «Астрея».

Після реєстрації TOB «ТПК «Астрея» ОСОБА_4, контролюючи фінансово-господарську діяльність підприємства, перебуваючи у місті Дружківка Донецької області в офісному приміщенні TOB «ТПК «Астрея», фактично розташованому в квартирі АДРЕСА_1, діючи умисно, з корисливих мотивів, систематично в період з 16 березня по 31 липня 2012 року втілював свої злочинні наміри здійснення незаконної підприємницької діяльності, сутність якої полягала у тому, що недостовірними (фіктивними) первинними бухгалтерськими документами оформлювалися неіснуючі (вигадані) господарські операції з продажу на адресу TOB ТОРГОВИЙ БУДИНОК «Ферріт» металевих виробів, з дотриманням та відображенням усіх необхідних для оформлення таких документів процедур і реквізитів підприємства-постачальника TOB «ТПК «Астрея», після чого вище вказані недостовірні первинні бухгалтерські документи передавалися на адресу підприємства - покупця TOB ТБ «Ферріт» з метою завищення податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат останнього. Продовжуючи здійснення незаконної підприємницької діяльності у вище зазначений період часу, ОСОБА_4 з метою конвертації грошових коштів із безготівкової форми в готівкову, володіючи інформацією про надходження коштів з банківського рахунку TOB ТБ «Ферріт» № 26000053600761 в Краматорській філії ПАТ КБ «ПриватБанк» на банківський рахунок TOB «ТПК «Астрея» № 260018836 в ПАТ «Укрбізнесбанк» під виглядом оплати за реалізацію товару (металевих виробів), поставку якого, фактично, TOB «ТПК «Астрея» не здійснювало, давав вказівки ОСОБА_5 на зняття з вище зазначеного банківського рахунку TOB «ТПК «Астрея» готівкових коштів. В подальшому, отримавши від ОСОБА_5 готівку, ОСОБА_4 передавав зазначені гроші службовим особам TOB ТБ «Ферріт», залишаючи собі заздалегідь обумовлену частину «конвертованих» грошових коштів у розмірі до 3% від перерахованих з TOB ТД «Ферріт» і знятих в готівці сум, як винагороду за вчинені протиправні дії.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_2 свою провину визнав повністю та суду пояснив, що дійсно незаконно зареєстрував фірму на ОСОБА_5 У скоєному щиро покаявся.

Крім показань самого обвинуваченого, його провина в скоєні описаного злочину підтверджується і іншими перевіреними судом доказами:

Наказом про призначення на посаду директора ТОВ «ТПК» «Астерея» ОСОБА_6

Наказом про зміну прізвища керівника з ОСОБА_6 на ОСОБА_5

Протоколом загальних зборів ТОВ «Астерея» та копією про державну реєстрацію юридичної особи.

Згідно витягу з кримінального провадження, дане кримінальне правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 3201305039000037 від 29.03.2013 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

Допитавши обвинуваченого, дослідивши матеріали кримінального провадження в повному обсязі, суд вважає, що подія злочину мала місце, провина обвинуваченого ОСОБА_2 доведена повністю та його дії правильно кваліфіковані за ч.1 ст. 205 КК України, як фіктивне підприємництво, тобто створення суб’єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Призначаючи покарання, суд керується положеннями ст. 65 КК України, відповідно до якої особі, що скоїла злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

При призначенні покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, які пом'якшують та обтяжують покарання.

Обвинувачений ОСОБА_2 раніше не судимий, не працює, одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, перебуває на диспансерному обліку у лікаря нарколога, в інших диспансерах на обліку не перебуває, за місцем мешкання характеризується позитивно.

Обставинами, які пом’якшують покарання, суд визнає знаходження на утриманні неповнолітньої дитини, повне визнання своєї провини обвинуваченим, щире каяття.

Обставин, які обтяжують покарання, судом не встановлено.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе в умовах без ізоляції його від суспільства та що йому слід призначити покарання у вигляді сплати штрафу в доход держави.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази, які перелічені в постановах про визнання речових доказів від 13.04.2013 року, 15.04.2013 року, 17.04.2013 року та зберігаються в матеріалах кримінального провадження №3201305039000037 досудового розслідування залишити зберігати в матеріалах вказаного провадження.

Керуючись ст. ст. 127-129, 368-370, 373- 374, 392, 395 КПК України, суд,-

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_2 визнати винними у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі п’ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто в сумі 8500 грн.

Речові докази які перелічені в постановах про визнання речових доказів від 13.04.2013 року, 15.04.2013 року, 17.04.2013 року та зберігаються в матеріалах кримінального провадження №3201305039000037 досудового розслідування залишити зберігати в матеріалах вказаного провадження.

Запобіжний захід не обирався.

Вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На вирок може бути подана апеляція до Апеляційного суду Донецької області через Краматорський міський суд Донецької області на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Копію вироку не пізніше наступного дня після його ухвалення надіслати учасникам судового провадження, які не були присутніми в судовому засіданні.

Суддя:

Вирок складений і видрукуваний у єдиному екземплярі в нарадчій кімнаті.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу32084133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —234/6985/13-к

Вирок від 27.06.2013

Кримінальне

Краматорський міський суд Донецької області

Карпенко О. М.

Ухвала від 18.06.2013

Кримінальне

Краматорський міський суд Донецької області

Карпенко О. М.

Ухвала від 01.06.2013

Кримінальне

Краматорський міський суд Донецької області

Карпенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні