Рішення
від 17.06.2013 по справі 195/197/13-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/197/13-ц

2/195/201/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.06.2013 року смт.Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Скрипченко Д.М., при секретарі - Давидової М.Ю., за участю позивача, представника відповідача,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Томаківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ В«ГарантВ»

про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача ТОВ «Гарант» про зобов'язання ТОВ «Гарант» видати їй в рахунок орендної плати за 2012 рік за користування земельною ділянкою по договору оренди від 30.09.2008 р., зареєстрованого у Дніпропетровській регіональній філії Центру державного земельного кадастру за №040913401326, - 200 кг. насіння соняшнику; 50 кг. борошна; 50 кг. цукру; 500 кг. продовольчого зерна; 1500 кг. фуражного зерна, а також доставити, за власний рахунок ТОВ «Гарант» до місця проживання ОСОБА_1 одну автомашину води та один причеп соломи, а також про стягнення з ТОВ «Гарант» сплачений судовий збір при зверненні з даною заявою до суду у розмірі 114,70 грн., посилаючись на наступні обставини.

На підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого 20.08.2012 р. державним нотаріусом ОСОБА_2, позивач у справі, ОСОБА_1, є власником земельної ділянки площею 6,370 гектарів, розташованої на території Чумаківської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Право власності у встановленому законом порядку зареєстровано у відділі Держкомзему в Томаківському районі Дніпропетровської області, про що у Державному акті про право власності на землю зроблено відповідні відмітки.

До цього земельна ділянка належала спадкодавцю - ОСОБА_3.

За життя, 30.09.2008 р., ОСОБА_3 уклав договір оренди належної йому на праві власності земельної ділянки з Товариством з обмеженою відповідальністю «Гарант».

Вказаний договір оренди був зареєстрований у Дніпропетровській регіональній філії Центру державного земельного кадастру 30.07.2009 р. за №040913401326.

16.10.2011 р. ОСОБА_3 помер.

Після його смерті позивач набула прав та обов'язків орендодавця за вищевказаним договором від 30.09.2008 р., який відповідно до п.38 договору розірвано чи змінено не було.

Відповідач виявив бажання продовжити орендні відносини та користується вищевказаною земельною ділянкою.

Після смерті ОСОБА_3, на вимогу керівництва ТОВ «Гарант», позивач надала копію свідоцтва про право на спадщину, а також копію Державного акту про право власності на землю, з відповідними відмітками щодо реєстрації за нею права власності.

Не зважаючи на продовження орендних відносин внаслідок зміни орендодавця земельної ділянки, відповідач, який користувався землею, за 2012 рік не розрахувався з позивачем по орендній платі, зокрема, не видав 200 кг. насіння соняшнику, 50 кг борошна, 50 кг цукру, 500 кг продовольчого зерна, 1500 кг фуражного зерна, не завіз один причеп соломи та одну машину води.

В силу ст.1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Ст.13 Закону України «Про оренду землі»: «Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства».

Однією з істотних умов договору оренди, визначених ст.15 Закону України «Про оренду землі» є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до п. 9.3 договору від 30.09.2008 р. ТОВ «Гарант» (орендар) сплачує орендодавцю за користування землею орендну плату у натуральній формі.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

ОСОБА_1 неодноразово зверталася до керівництва ТОВ «Гарант» з приводу проведення розрахунку за укладеним договором оренди землі від 30.09.2008 р., їй обіцяли, що найближчим часом з нею розрахуються.

11.04.2013 р. ТОВ «Гарант» отримало від позивача ще одну вимогу щодо проведення розрахунку за оренду земельної ділянки. Однак, до цього часу повний розрахунок по орендній платі за 2012 рік проведено не було.

Заборгованість відповідача по орендній платі підтверджується листом Нікопольської ОДПІ від 05.04.2013 р., в якому зазначено, що згідно поданих сум розрахунків ТОВ «Гарант» за 2012 рік, позивачу не були нараховані та не були утримані суми податку за здачу в оренду землі.

В зв'язку з неможливістю вирішити спір в позасудовому порядку, позивач змушена звернутись до суду з даним позовом.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача проти позовних вимог ОСОБА_1 заперечував та просив суд відмовити у задоволенні позову, нічим не обґрунтувавши своє заперечення.

Допитана в якості свідка ОСОБА_4, яка підтвердила суду той факт, що ТОВ «Гарант» дійсно не розрахувався з ОСОБА_1 за 2012 рік за користування земельною ділянкою по договору оренди від 30.09.2008 р.

Заслухавши пояснення позивача, представника відповідача, свідка та дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню, посилаючись на наступне.

Судом встановлено, що на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого 20.08.2012 р. державним нотаріусом ОСОБА_2, позивач у справі, ОСОБА_1, є власником земельної ділянки площею 6,370 гектарів, розташованої на території Чумаківської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Право власності у встановленому законом порядку зареєстровано у відділі Держкомзему в Томаківському районі Дніпропетровської області, про що у Державному акті про право власності на землю зроблено відповідні відмітки.

До цього земельна ділянка належала спадкодавцю - ОСОБА_3.

За свого життя, 30.09.2008 р., ОСОБА_3 уклав договір оренди належної йому на праві власності земельної ділянки з Товариством з обмеженою відповідальністю «Гарант».

Вказаний договір оренди був зареєстрований у Дніпропетровській регіональній філії Центру державного земельного кадастру 30.07.2009 р. за №040913401326.

16.10.2011 р. ОСОБА_3 помер.

Після його смерті позивач набула права та обов'язків як орендодавця за вищевказаним договором від 30.09.2008 р. Даний договір ні розірвано ні змінено не було.

Як вбачається з копії Державного акту про право власності на землю, державним нотаріусом Томаківської державної нотаріальної контори , ОСОБА_2 20.08.2012 року за реєстрованим №1383 було видано Свідоцтво про право на спадщину за законом, на підставі якого право власності на земельну частку /пай №495/, яка належала ОСОБА_3, переходить до ОСОБА_1, тобто, з цього виходить, що до позивача перейшло право розпорядження даною земельною ділянкою.

Як зазначає у позові позивач, після смерті ОСОБА_3, на вимогу керівництва ТОВ «Гарант», вона надала копію свідоцтва про право на спадщину, а також копію Державного акту про право власності на землю, з відповідними відмітками щодо реєстрації за нею права власності.

Однак, не зважаючи на продовження орендних відносин внаслідок зміни орендодавця земельної ділянки, відповідач, який користувався землею, за 2012 рік не розрахувався з позивачем по орендній платі, зокрема, не видав 200 кг. насіння соняшнику, 50 кг борошна, 50 кг цукру, 500 кг продовольчого зерна, 1500 кг фуражного зерна, до того ж, не завіз один причеп соломи та одну машину води.

Тобто, з цього виходить, що взяті на себе зобов'язання зі сплати орендної плати за користування землею відповідач належним чином не виконав.

Згідно вищезазначеного Договору - орендар (відповідач) зобов’язаний у відповідності з цим договором своєчасно, якісно та в повному обсязі вносити орендну плату.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про оренду землі» , договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Однією з істотних умов договору оренди, визначених ст.15 Закону України «Про оренду землі» є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до п.9.3 договору від 30.09.2008 р. ТОВ «Гарант» (орендар) сплачує орендодавцю за користування землею орендну плату у натуральній формі.

Відповідно до ст. ст. 22, 23 Закону України В«Про оренду земліВ» орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Відповідно до ст.24 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.98 р. орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, а за ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору.

Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати.

З огляду на вищевикладене суд вбачає, що договір оренди укладений у письмовій формі, пройшов державну реєстрацію. Також судом встановлено, що на протязі дії вказаного договору оренди земельної ділянки сторонами не вирішувалось питання про зміну умови сплати орендної плати.

Відповідно до листа Нікопольської ОДПІ від 05.04.2013 року , ТОВ «Гарант» за 2012 рік позивачу не були нараховані та не були утримані суми податку за здачу в оренду землі, тобто, за 2012 рік ТОВ «Гарант» не провело повний розрахунок по орендній платі з позивачем у справі.

Виплата орендної плати за 2012 рік мала бути здійснена відповідачем не пізніше 1 грудня 2012 року відповідно до вимог Договору оренди земельної ділянки.

На підставі вимог ст. ст. 526, 530 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За ст.ст.24,32 Закону України В«Про оренду землі В» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Аналізуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Згідно з вимогами ст.88 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 114,70 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 3, 5, 7, 15, 27, 60, 88, 212-215, 218 ЦПК України, ст. ст. 203, 526,610,625,631 ЦК України, ст. ст. 22, 24 Закону України В«Про оренду земліВ» , постановою КМУ В«Про затвердження типового договору оренди земельної ділянки від 03.03.2004 р. № 220, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ТОВ В«ГарантВ» про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарант» код ЄДРПОУ 32280735, на користь ОСОБА_1, ІПН НОМЕР_1, заборгованість по орендній платі за 2012 рік за договором оренди від 30.09.2008 року, зареєстрованого у Дніпропетровській регіональній філії Центру державного земельного кадастру за №040913401326, у вигляді: 200 кг. насіння соняшнику, 50 кг борошна, 50 кг цукру, 500 кг продовольчого зерна, 1500 кг фуражного зерна.

Зобов'язати ТОВ «Гарант» за власний рахунок доставити до місця проживання ОСОБА_1 одну автомашину води та один причеп соломи.

Стягнути з ТОВ «Гарант» на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 114,70 грн.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Дніпропетровської області через Томаківський районний суд.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

ОСОБА_5

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.06.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу32107735
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/197/13-ц

Рішення від 17.06.2013

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 28.05.2013

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні