Постанова
від 27.06.2013 по справі 815/3371/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3371/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2013 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Балан Я.В.,

розглянувши в письмовому провадженні за наявними матеріалами справу за адміністративним позовом позову Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Комунального транспортного підприємства «Міська аварійно-санітарна служба» (код ЄДРПОУ 30914003) про стягнення заборгованості у сумі 3 733 грн. 64 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (УПФУ в Приморському районі м. Одеси) до Комунального транспортного підприємства «Міська аварійно-санітарна служба» (КТП «Міська аварійно-санітарна служба») про стягнення заборгованості на покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з урахуванням уточнень позовних вимог, у сумі 3 733 грн. 64 коп. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно отриманих повідомлень про суму відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсій (Список № 2), виплаченої пенсіонеру, який працював на КТП «Міська аварійно-санітарна служба», останнє повинно відшкодувати заборгованість, з урахуванням уточнень позовних вимог, на загальну суму 3 733 грн. 64 коп. за період з жовтня 2012 року по червень 2013 року. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем погашена не була, позивач просить стягнути вказану заборгованість.

Представник позивача до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином (аркуш справи 63). Через канцелярію Одеського окружного адміністративного суду за вхід. № 18886/13 від 27.06.2013 року від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, в якому також зазначив, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі (аркуш справи 64).

Відповідач до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи, відповідно до приписів ст. 33 Кодексу адміністративного судочинства України повідомлений належним чином (аркуші справи 58-62).

Згідно ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши обставини якими обґрунтовуються вимоги позивача, докази, якими вони підтверджуються, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

07.06.2000 року Одеським міськвиконкомом зареєстровано юридичну особу КТП «Міська аварійно-санітарна служба», ідентифікаційний код юридичної особи 30914003, місцезнаходження: 65010, м. Одеса, вул. Новаторів, 1 (аркуші справи 6, 8-9).

Як вбачається з матеріалів справи, на КТП «Міська аварійно-санітарна служба» виконуються роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Судом встановлено, що пенсіонер ОСОБА_1, який працював КТП «Міська аварійно-санітарна служба», має необхідний стаж роботи, зазначений у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що дає право на призначення пільгової пенсії (аркуш справи 38зв.).

З 01.01.2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який визначив принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Пунктом 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 року встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 року в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-ХІІ від 05.11.1991 року. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Судом встановлено, що на підставі довідки, про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, заяви про призначення пенсії, протоколу/розпорядження про призначення пільгової пенсії, розпорядження про перерахунок пенсії, ОСОБА_1 була призначена пенсія на пільгових умовах за Списком № 2 (аркуші справи 38-42).

Фактичне отримання пільгової пенсії ОСОБА_1 за період з жовтня 2012 року по червень 2013 року підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою (аркуш справи 43).

Таким чином, за період з жовтня 2012 року по червень 2013 року КТП «Міська аварійно-санітарна служба» по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 має заборгованість у сумі 3 733 грн. 64 коп., що підтверджується копією розрахунку боргу та карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 (аркуші справи 10, 12-13, 24, 25-26, 47, 48-49).

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 року, п. 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» № 21-1 від 19.12.2003 року підприємства, на яких працівники вийшли на пенсію на пільгових умовах, здійснюють відшкодування коштів Пенсійному фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем направлялись на адресу відповідача розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за спірний період з повідомленнями про відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій за Списком № 2 (аркуш справи 14-16, 29-34, 51-52).

Проте, відповідач не сплатив до управління Пенсійного фонду України зазначені в повідомленнях суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чим порушив пп. 6.8 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, відповідно до якого підприємства щомісяця до 25 числа зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином, станом на час розгляду справи відповідач має заборгованість перед позивачем по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 в розмірі 3 733 грн. 64 коп. Доказів сплати боргу відповідачем суду не надано.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно зі ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному та об'єктивному дослідженні.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

З огляду на зазначене, враховуючи, що відповідачем не погашено заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 3 733 грн. 64 коп., суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління пенсійного фонду України в Приморському районі Одеської області до КТП «Міська аварійно-санітарна служба» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій у розмірі 3 733 грн. 64 коп. є обґрунтованими, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 11, 69-71, 86, 159-164, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Комунального транспортного підприємства «Міська аварійно-санітарна служба» (код ЄДРПОУ 30914003, адреса: 65010, м. Одеса, вул. Новаторів, 1) про стягнення заборгованості у сумі 1 283 грн. 43 коп. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Комунального транспортного підприємства «Міська аварійно-санітарна служба» (код ЄДРПОУ 30914003, адреса: 65010, м. Одеса, вул. Новаторів, 1) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 3 733 (три тисячі сімсот тридцять три) грн. 64 (шістдесят чотири) коп. на користь управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси, код ЄДРПОУ 26302649, р/р 256013013705 в ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 328845.

Судові витрати розподілити відповідно до приписів ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Я.В. Балан

Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено02.07.2013
Номер документу32109875
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3371/13-а

Постанова від 27.06.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 29.05.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 26.04.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Федусик А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні