Постанова
від 25.06.2013 по справі 805/8681/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 червня 2013 р. Справа №805/8681/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 годин 33 хвилини

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Циганенка А.І., за участі секретаря судового засідання Зикун Ю.В., прокурора Хейфець Р.В., представника позивача Харланової О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Прокурора Совєтського району м. Макіївки Донецької області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Управління по гасінню, профілактиці териконів та рекультивації земель" Державного підприємства "Макіїввугілля") про стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 288747,79 гривень, -

В С Т А Н О В И В:

12 червня 2013 року Прокурор Совєтського району м. Макіївки Донецької області звернувся до суду в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області з адміністративним позовом до відповідача, Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Управління по гасінню, профілактиці териконів та рекультивації земель" Державного підприємства "Макіїввугілля"), про стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за лютий 2013 року в сумі 288747,79 гривень. Позовні вимоги вмотивовані тим, що відповідач є платником єдиного внеску, у зв'язку з чим згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» зобов'язаний самостійно здійснювати нарахування та сплату єдиного внеску у строки, встановлені цим Законом. З посиланням на статті 4, 6, 9, 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування», позивач просив стягнути з відповідача недоїмку з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за лютий 2013 року в сумі 288747,79 гривень.

Прокурор у судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним в позовній заяві та просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримала та просила задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином, через канцелярію суду надав клопотання про визнання позовних вимог в повному обсязі та просив розглянути справу у його відсутність.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Державне підприємство «Макіїввугілля» зареєстроване як юридична особа та внесено до ЄДРПОУ за кодом 32442295.

Відособлений підрозділ "Управління по гасінню, профілактиці териконів та рекультивації земель" Державного підприємства "Макіїввугілля" внесено до ЄДРПОУ за кодом 26391009 та взято на облік Управлінням Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області як платник єдиного внеску за номером 05-38-01-0774 (а.с. 15 - 16).

Відособленим підрозділом "Управління по гасінню, профілактиці териконів та рекультивації земель" Державного підприємства "Макіїввугілля" до Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області були подані в електронному вигляді звіти про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за лютий 2013 року, в яких самостійно визначив загальну суму єдиного внеску, що підлягає сплаті, в сумі 288747,79 гривень (а.с. 6 - 8).

2 квітня 2013 року позивачем винесена вимога № Ю-9/140-у, згідно якої загальна сума боргу платника єдиного внеску на 1 квітня 2013 року становить 974478,82 гривень, у тому числі недоїмка зі сплати єдиного внеску в сумі 820926,37 гривень та фінансові санкції (штрафи) в сумі 89881,21 гривень. Вимога від 02.04.2013 № Ю-9/140-у отримана відповідачем 10 квітня 2013 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 10).

Згідно розрахунку суми позову, заборгованість відповідача за лютий 2013 року складає 288747,79 гривень (а.с. 9).

Картка особового рахунку відповідача підтверджує наявність заборгованості за лютий 2013 року в сумі 288747,79 гривень (а.с. 25 - 26).

При прийнятті постанови суд виходив з наступних мотивів та керувався такими положеннями законодавства.

Статтею 92 Конституції України встановлено, що виключно законами України визначаються, зокрема, основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення, і виключно законами України встановлюються, зокрема, система оподаткування, податки і збори.

Відповідно до статті 121 Конституції України Прокуратура України становить єдину систему, на яку покладаються представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

Позивач, управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області, є органом виконавчої влади, який у спірних правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010, «Положенням про Пенсійний фонд України», затвердженим Указом Президента України від 6 квітня 2011 року №384/2011.

Згідно з пунктом 1 «Положення про Пенсійний фонд України», затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року N 384/2011 (далі «Положення), Пенсійний фонд України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення та збору, ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначаються Законом України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі Закон №2464-VI).

Згідно пункту 2 частини 1 статті 1 Закону №2464-VI єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У відповідності до пункту 1 частини 1 статті 4 Закону №2464-VI платниками єдиного внеску є: роботодавці - підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Обов'язком платника єдиного внеску, згідно Закону №2464-VI, являється своєчасність, повність нараховування, обчислення та сплата єдиного внеску. Єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно частини 8 статті 9 Закону №2464-VI платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

У відповідності до частини 12 статті 9 Закону №2464-VI єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Недоїмкою відповідно до статті 1 Закону №2464-VI вважається сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом.

Відповідно до частини 4 статті 25 Закону №2464 територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

Відповідно до частини 4 вказаної статті Закону №2464-VI територіальний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Суд приймає визнання відповідачем позову, оскільки ці дії не суперечать закону і не порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

З урахуванням наведеного та встановлених обставин у справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Прокурора Совєтського району м. Макіївки Донецької області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області до Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Управління по гасінню, профілактиці териконів та рекультивації земель" Державного підприємства "Макіїввугілля") про стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за лютий 2013 року в сумі 288747,79 гривень підлягають задоволенню.

Питання розподілу судових витрат вирішити у відповідності до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись статтями 2, 8-12, 17-20, 69-72, 86, 94, 122, 158-164, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Макіїввугілля" (Відособлений підрозділ "Управління по гасінню, профілактиці териконів та рекультивації земель" Державного підприємства "Макіїввугілля") (місцезнаходження: 86141, Донецька область, м. Макіївка, вул. Кірова, б. 1, код ЄДРПОУ 26391009) на користь Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі м. Макіївки Донецької області заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 288747 (двісті вісімдесят вісім тисяч сімсот сорок сім) гривень 79 копійок.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 25 червня 2013 року.

Постанова в повному обсязі складена 26 червня 2013 року.

Постанова набирає законної сили за правилами, встановленими статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду в порядку і строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, через Донецький окружний адміністративний суд.

Суддя Циганенко А.І.

Дата ухвалення рішення25.06.2013
Оприлюднено03.07.2013
Номер документу32122341
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/8681/13-а

Постанова від 25.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Постанова від 25.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

Ухвала від 14.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Циганенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні