Постанова
від 01.07.2013 по справі 908/1807/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 23/41/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.07.2013 Справа 908/1807/13

За заявою боржника - Приватного підприємства «ФАНТОМ» (71101, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Кабельників, буд. 140, кв. 7, ідент. код юридичної особи - 23879957; адреса для листування: 71108, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Правди, 5-А )

про визнання банкрутом

Суддя Шевченко Т.М.

Представники сторін та інших учасників судового процесу:

від боржника: Митрофанова А.Л., голова ліквідаційної комісії (виписка з ЄДР від 17.10.2012);

Приватне підприємство «ФАНТОМ» (далі - ПП «ФАНТОМ», боржник у справі) звернулось до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство.

Ухвалою суду від 27.05.2013 заяву прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання суду на 06.06.2013.

В судовому засіданні 06.06.2013 представник боржника (голова ліквідаційної комісії) підтримала заяву про порушення справи про банкрутство ПП «Фантом».

Ухвалою господарського суду від 06.06.2013 р. порушено провадження у справі № 908/1807/13 про банкрутство ПП «Фантом», присвоєно справі номер провадження - 23/41/13, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, слухання справи в засіданні господарського суду призначено на 01.07.2013 р.

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксування судового процесу.

Дослідивши подані документи, вислухавши доводи представника боржника, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство ПП «Фантом» порушено за заявою боржника, з врахуванням приписів статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство).

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України .

Відповідне правило передбачено ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, які містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури «добровільної ліквідації» юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з чим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо «добровільної ліквідації» юридичної особи.

Так, враховуючи вимоги ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», зокрема, є: повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи; внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи; здійснення публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи; встановлення строку заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, який не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи; повідомлення податкового органу, в якому боржник перебуває на обліку (подання заяви форми № 8-ОПП), та інших відповідних фондів про прийняття рішення щодо припинення юридичної особи; здійснення інвентаризації та оцінки вартості наявного майна боржника; складання проміжного ліквідаційного балансу за наслідком проведених дій в ліквідаційній процедурі тощо.

Як вбачається з матеріалів справи, боржник (ПП «Фантом») зареєстрований 24.02.1997 р. як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, за ідентифікаційним кодом юридичної особи - 23879957 (Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 220267, Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 24.02.1997 р., Довідка з ЄДР, тощо, а.с. 13-18, т.1).

Відповідно до п. 1.1 статуту ПП «Фантом» засновником та власником приватного підприємства є громадянин Хангалдян Славик Ваганович ( а.с. 18-19).

21.09.2012р. власником підприємства прийнято рішення про припинення діяльності ПП «Фантом» шляхом його ліквідації, створено ліквідаційну комісію у складі 3 осіб, головою ліквідаційної комісії -призначено Митрофанову О.Л.

В Єдиному державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (згідно витягу від 17.10.2012 р.) внесено запис, що юридична особа перебуває у стані припинення підприємницької діяльності.

28.09.2012 р. в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації «Бюлетень державної реєстрації» № 226 (26) 2012 рік опубліковано повідомлення (№ 3288) про ліквідацію ПП «Фантом» (том 1 а.с.15).

Крім того, боржник повідомив орган державної податкової служби (Бердянську ОДПІ в Запорізької області), в якому він перебуває на обліку, про припинення юридичної особи та подав заяву про припинення платника податків за формою № 8-ОПП.

Згідно з довідкою УПФУ в м. Бердянську та Бердянському районі № 111 від 05.03.2013 р. у боржника відсутня заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування м. Бердянську та Бердянському районі (том 1 а.с. 46)

За інформацією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у боржника також відсутня заборгованість перед вказаним Фондом ( т.1 а.с.47).

Після публікації повідомлення з вимогами до боржника звернулись:

- ПрАТ «Приазовкурорт» з вимогами в розмірі 408422,26 грн.;

- Бердянська ОДПІ з вимогами в сумі 363417,54грн.

Згідно з даними обліку боржника, за ПП «Фонтом» рахується заборгованість перед фізичною особою Потаніної К.І. у розмірі 2 595 003,00 грн. З кредиторськими вимогами до боржника Потаніна К.І., після публікації повідомлення про припинення підприємницької діяльності, не звернулась.

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна № 39099833 від 03.12.2012 відділом ДВС Бердянського МУЮ, на виконання рішення господарського суду Запорізької області про стягнення с боржника на користь ПрАТ «Приазовкурорт» заборгованості, накладено арешт на все майно боржника (том 1 а.с.79).

Ліквідаційною комісією проведено інвентаризацію майна товариства, за результатами якої не виявлено майна, дебіторська заборгованість відсутня.

Згідно із довідкою АТ «ОТП Банк» грошові кошти на рахунку боржника у вказаному банку відсутні ( том 1 а.с.45).

Проміжний ліквідаційний баланс ПП «Фантом», складений станом на 06.04.2013 р., свідчить про перевищення пасиву над активом (а.с.26.). Проміжний ліквідаційний баланс затверджений рішенням власника ПП «Фантом» № 3 від 06.04.2013 р.

11.04.203 р. ліквідаційна комісія прийняла рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство та про призначення ліквідатором у справі голову ліквідаційної комісії Митрофанову О.Л. (протокол засідання ліквідаційної комісії № 4 від 11.04.2013, а.с. 23 т.1).

Отже, з поданих боржником документів, в тому числі даних проміжного ліквідаційного балансу, вбачається, що у боржника - юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, відсутнє майно для задоволення кредиторських вимог.

Дослідження зазначених вище обставин дає підстави для висновку про наявність визначених законом підстав для порушення та здійснення провадження у справі про банкрутство відносно боржника, який ліквідується, за правилами статті 95 Закону про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Суд покладає обов'язки ліквідатора у справі на голову ліквідаційної комісії Митрофанову О.Л.

Частиною 3 ст. 38 Закону про банкрутство передбачено, що з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Повідомлення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури мають містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію) - ч. 4 ст. 38 Закону про банкрутство.

Водночас, абзацом 3 пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону про банкрутство встановлено, що положення щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет, які набирають чинності через два роки з дня опублікування цього Закону. До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»).

Враховуючи викладене, господарський суд зобов'язує ліквідатора подати до офіційного друкованого органу - «Голос України» або «Урядовий кур'єр», оголошення про визнання боржника банкрутом, яке має містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 37, 38, 40, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Запорізької області

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Приватне підприємство «ФАНТОМ» (71101, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Кабельників, буд. 140, кв. 7, ідент. код юридичної особи - 23879957; адреса для листування: 71108, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Правди, 5-А ) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута призначити Митрофанову Олександру Лук'янівну (адреса: 71116, Запорізька область, м. Бердянськ, Піонерська, буд.67 кв.59; ідентифікаційний номер - 1886910660).

Зобов'язати ліквідатора подати до офіційного друкованого органу - «Голос України» або «Урядовий кур'єр», оголошення про визнання боржника банкрутом, яке має містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію). Докази опублікування оголошення (примірник газети) подати до суду до 15.07.2013 р .

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження.

Завірені примірники постанови надіслати: банкруту; ліквідатору; Бердянській ОДПІ Запорізької області; ВДВС Бердянського МУЮ Запорізької області, державному реєстратору виконавчого комітету Бердянської міської ради; Головному управлінню статистики у Запорізькій області.

Суддя Шевченко Т.М.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.07.2013
Оприлюднено03.07.2013
Номер документу32137204
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1807/13

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 16.09.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 01.07.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні