Постанова
від 01.07.2013 по справі 813/4584/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 липня 2013 року № 813/4584/13-а

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого - судді Сасевича О.М.

за участю секретаря судового засідання Чижук М.М.,

за участю сторін:

представника позивача Малярчин З.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мирос» про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

12 червня 2013 року Львівське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду (надалі - Львівське обласне відділення ФСС з ТВП) звернулося до Львівського окружного адміністративного суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мирос» (надалі - ТзОВ «Мирос»), в якому просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 241,60 грн. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач своєчасно не здійснив розрахунки з Львівським обласним відділенням ФСС з ТВП, внаслідок чого і виникла заборгованість по страхових внесках на суму 241,60 грн.

Згідно ухвали судді від 13.06.2013 року, провадження у даній адміністративній справі відкрито.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з підстав, наведених у позовній заяві, просила позов задовольнити повністю.

Відповідач у судове засідання, призначене на 01.07.2013 року явку уповноваженого представника не забезпечив, хоча своєчасно та належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи. Із матеріалів справи вбачається, що поштовий конверт із судовими документами, відправлений судом за зареєстрованим місцем знаходження відповідача, органами поштового зв'язку повернений з відміткою «за закінченням терміну зберігання». У встановлений строк заперечень чи пояснень ТзОВ «Мирос» щодо даного адміністративного позову до суду не надходило.

З урахуванням вимог ч.11 ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України та враховуючи факт повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, суд вважає, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ч.4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Приписи Кодексу адміністративного судочинства України не передбачають з'ясування судом або стороною у справі фактичного місцезнаходження іншої сторони та здійснення її розшуку.

Таким чином, суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про розгляд справи та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів. За таких обставин, суд приходить до переконання, що справа може бути розглянута по суті за наявними у ній доказами, оскільки при підготовці справи до розгляду дотримано вимоги Кодексу адміністративного судочинства України щодо належного повідомлення сторін у справі про розгляд справи, а відсутність представника відповідача, відповідно до ст.128 КАС України, не перешкоджає вирішенню спору.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований у якості юридичної особи, про що свідчить копія довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організації України №4844 від 29.10.2001 року.

Окрім того, ТзОВ «Мирос» зареєстроване за №460050001472 як страхувальник в органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (відповідно до заяви про реєстрацію від 10.01.2002 року та картки страхувальника від 10.01.2002 року).

Як вбачається із матеріалів справи, ТзОВ «Мирос» було подано до Львівського обласного відділення ФСС з ТВП Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за І півріччя 2010 року (форма Ф4-ФСС з ТВП), де ним самостійно у таблиці ІІІ «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування» відображено заборгованість у сумі 241,60 грн. При цьому, зазначена заборгованість пов'язана з невиплатою заробітної плати.

Згідно надісланого управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м.Львова від 02.04.2013 року №2827/04-32 на адресу позивача листа, заборгованість по заробітній платі за ТзОВ «Мирос» (код ЄДРПОУ 31729876) станом на 01.12.2010 року відсутня.

Отже, у зв'язку із несплатою відповідачем узгоджених сум страхових внесків у встановлені законодавством терміни, у нього виникла прострочена заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 241,60 грн.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей регулює Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року №2240-III (надалі - Закон України №2240, в редакції, що була чинною на час вчинення спірних правовідносин).

Підприємства, установи, організації - роботодавці, які використовують працю найманих працівників та зареєстровані або взяті на облік в органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як страхувальники, до 01.01.2011 р. зобов'язані були сплачувати до Фонду страхові внески у порядку, визначеному ст.ст.21, 23 Закону України №2240 та розмірах, визначених Законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 року №2213 та своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність.

Страхувальники до 01.01.2011 року повинні були сплачувати до Фонду різницю між нарахованими страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Згідно абз.2 ч.1 ст.23 Закону України №2240, перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснювалось страхувальниками один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Спори, що виникають з правовідносин за Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», вирішуються в судовому порядку (ст.8 Закону України №2240).

Статтею 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» із змінами, внесеними згідно із Законом України від 08.07.2010 року №2464-VI, визначено, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

У відповідності до абз.5 п.7 Розділу VІІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

В силу частини 2 статті 30 Закону України №2240, строк давності щодо стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій не застосовується. Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку.

Отже, згідно з долучених до справи документів заборгованість відповідача станом на дату судового засідання становить 241,60 грн. і належних доказів в підтвердження сплати ним боргу суду не надано.

За наведених обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, документально підтвердженими і такими, що підлягають до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.7-14, 69-71, 86, 87, 94, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Мирос» (юридична адреса: м.Львів, вул.Гетьмана Мазепи, 3А/44) на користь Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість по сплаті страхових внесків у сумі 241 (двісті сорок один) 60 коп.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Сасевич О.М.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 02 липня 2013 року.

Дата ухвалення рішення01.07.2013
Оприлюднено03.07.2013
Номер документу32140532
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4584/13-а

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 26.03.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Постанова від 01.07.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 13.06.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 13.06.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні