Рішення
від 27.06.2013 по справі 908/1964/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 18/35/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.06.2013 Справа № 908/1964/13

за позовом: комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради (69035, місто Запоріжжя, вулиця 40 років Радянської України, 57-А)

до відповідача: Державної організації Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" (69057, місто Запоріжжя, проспект Леніна, будинок 164)

про усунення перешкод в користуванні нежитловим приміщенням, що знаходиться на балансі КП "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради, шляхом виселення

Суддя Носівець В.В.

Представники сторін:

від позивача: Коломоєць І.В., довіреність № 013 від 29.04.2013 р.

від відповідача: не з'явився;

СУТНІСТЬ СПОРУ:

До господарського суду Запорізької області 05.06.2013 року звернувся комунальних заклад "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради до відповідача - Державної організації Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" про усунення перешкод в користуванні нежитловим приміщенням загальною площею 22,1 кв. м., розташованого на другому поверсі будівлі комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради за адресою: місто Запоріжжя, пр. Леніна, 145, що знаходиться на балансі комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради, шляхом виселення Державної організації Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією". В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилався на ст. 27 Закону України «Про оренду державного і комунального майна», ст. 291 ГК України, ст. 785 ЦК України.

Ухвалою суду від 06.06.2013 року порушено провадження у справі № 908/1964/13, справі присвоєно номер провадження 18/35/13, судове засідання призначене на 27.06.2013 р.

У судовому засіданні 27.06.2013 р. представник позивача підтримав позовні вимоги, з підстав, що зазначені у позові, просив суд позов задовольнити.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судове засідання за викликом не з'явився; про час та місце судового засідання відповідача повідомлено належним чином, в порядку ст. 64 ГПК України. Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 26.06.2013 р. № 16718485 адреса Державної організації Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" - 69057, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 164. Саме на цю адресу надсилалась кореспонденція. Крім того, матеріали справи містять поштове повідомлення від 06.06.2013 р., відповідно до якого копію ухвали про порушення провадження у справі та призначення судового засідання було отримано уповноваженим представником відповідача - 13.06.2013 р. Зазначене свідчить, що судом були вжиті всі заходи повідомлення відповідача про порушення провадження у справі та призначення судового засідання.

Справа розглянута в порядку ст. 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

В судовому засіданні 27.06.2013 р. розгляд справи був закінчений, судом оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

Згідно зі ст. 11.2 Статуту комунального закладу «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради майно Інститут є спільною власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Запорізької області і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Інститут володіє, користується та розпоряджається майном, з обмеженням правомочності розпорядження щодо основних фондів відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту. Основними фондами Інститут має право розпоряджатися лише з дозволу Уповноваженого органу відповідно до встановленого порядку.

Так, на підставі розпорядження голови Запорізької обласної ради від 02.02.2010 р. за № 11-св «Про надання дозволу комунальним підприємствам, установам та закладу виступати орендодавцями нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області комунальний заклад «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради (орендодавець, позивач у справі) та Державна організація Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" (орендар, відповідач у справі) 22.01.2010 р. уклали договір оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Запорізької області, що знаходяться на балансі комунального закладу «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради.

Пунктом 1.1 договору встановлено, що орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Запорізької області, приміщення для розміщення офісу, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 145, яке знаходиться на балансі КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради, вартість якого визначена відповідно до Акту оцінки вартості нерухомого майна і становить 58 948,00 грн. станом на 13.10.2009 р.

Відповідно до п. 2.1 договору вступ орендаря у користування майном настає одночасно із підписанням сторонами цього договору та акта приймання-передачі вказаного майна.

На виконання умов договору 22.01.2010 р. сторони підписали акт прийому-передачі нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 145 переданого в оренду.

Пунктом 2.4 договору встановлено, що у разі припинення цього договору майно повертається орендарем орендодавцю. Орендар повертає майно орендодавцю аналогічно порядку, встановленому при передачі майна орендарю цим договором.

Обов'язок по складанню акту приймання-передачі покладається на сторону, яка передає майно іншій стороні договору (п. 2.5 договору).

Пунктом 10.1 договору сторонами узгоджений строк його дії - 2 роки 364 дні, а саме з 22 січня 2010 р. по 20 січня 2013 р. включно.

Цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини (ст. 11 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 193 ГК України, ст. 526 ЦК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Нормами ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

На виконання умов договору 22.01.2010 р. сторони підписали акт прийому-передачі нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Леніна, 145 переданого в оренду.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено, що термін договору оренди визначається за погодженням сторін. Термін договору оренди не може бути меншим, ніж п'ять років, якщо орендар не пропонує менший термін.

Як було зазначено вище, враховуючи вказівки розпорядження Запорізької обласної ради від 02.02.2010 р. за № 11-св «Про надання дозволу комунальним підприємствам, установам та закладу виступати орендодавцями нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, сторонами був погоджений строк дії договору оренди з 22.01.2010 р. по 20.01.2013 р.

Приписами ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Матеріали справи містять лист КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради від 14.12.2012 р. № 436, яким адміністрація позивача повідомила орендаря про сплив строку дії договору 20 січня 2013 р. та про відсутність наміру укладання нового договору оренди у зв'язку із використання приміщення для власних потреб. Лист отримано орендарем 14.12.2012 р., про що міститься відповідна відмітка (ар. с. 41).

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частина 2 ст. 291 ГК України встановлює, що договір оренди припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу (приватизації) об'єкта оренди; ліквідації суб'єкта господарювання - орендаря; загибелі (знищення) об'єкта оренди.

Статтею 785 ЦК України встановлено, що у разі припинення договору найму, наймач зобов'язаний негайно повернути наймачеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Так, відповідно до умов договору (п. 2.4, 2.5) орендар після припинення дії договору повинен самостійно скласти акт прийому-передачі об'єкту оренди та повернути майно орендодавцю аналогічно порядку встановленому при передачі майна орендарю.

Разом з тим, як було встановлено судом, відповідач прийняті на себе зобов'язання належним чином не виконав, акт приймання-передачі об'єкта оренди після спливу строку дії договору не склав, будь-яких письмових пояснень стосовно неможливості виконати свої обов'язки позивачу не направляв, майно в добровільному порядку не повернув.

Таким чином, починаючи з 21 січня 2013 р. у відповідача відсутні правові підстави для використання об'єкту оренди для власних потреб і наявний факт порушення прав та законних інтересів позивача бездіяльністю відповідача.

Глава 50 ЦК України передбачає підстави та умови припинення зобов'язання. Зобов'язання відповідача скласти акт приймання-передачі та повернути об'єкт оренди не припинено.

На день розгляду спору відповідач належне виконання прийняти х на себе зобов'язань за договором від 22.01.2010 р. не довів, тому приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо усунення перешкод в користуванні нежитловим приміщенням загальною площею 22,1 кв. м., яке розташоване на другому поверсі будівлі комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради за адресою: місто Запоріжжя, пр. Леніна, 145, що знаходиться на балансі комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради, шляхом виселення Державної організації Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" є нормативно обґрунтованими, документально доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, Запорізька обласна рада 24.11.2011 р. на шостому скликанні одинадцятої сесії прийняла рішення № 26 «Про нормативно-правові документи з питань орендних відносин для об'єктів, що відносяться до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області», згідно з яким (п. 2) Запорізьку обласну раду було уповноважено бути орендодавцем нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області щодо орендованого нерухомого майна загальна площа якого перевищує 200 кв.м. на одне комунальне підприємство, бюджетний заклад (установу).

Також цим рішенням затверджено Порядок передачі в оренду нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області та обліковуються на балансах комунальних підприємств та бюджетних закладів (установ чи організацій), а також іншого окремого індивідуального визначеного майна.

Відповідно до п. 1.2 Порядку передачі в оренду нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області та обліковуються на балансах комунальних підприємств та бюджетних закладів (установ чи організацій), а також іншого окремого індивідуального визначеного майна, орендодавцями щодо цілісних майнових комплексів комунальних підприємств, їх структурних підрозділів, та нерухомого майна, яке не обліковується на балансах комунальних підприємств, бюджетних закладів (установ), нерухомого майна спільної власності територіальних громад області, що обліковується на балансах комунальних підприємств, бюджетних закладів (установ) і загальна площа якого 200 кв.м. і більше на одне комунальне підприємство, установу, заклад, можуть виступати, зокрема, обласна рада.

Аналіз вищевикладеного свідчить про те, що починаючи з 25.11.2011 р. питання щодо укладання (зміни, розірвання) договорів оренди нерухомого майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області та обліковуються на балансах комунальних підприємств та бюджетних закладів (установ чи організацій) делеговане саме Запорізькій обласній раді, а комунальний заклад "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради є лише балансоутримувачем об'єкта оренди.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідач доказів, які б спростовували позицію позивача, суду не надав.

З огляду на вищевикладене, позов задовольняється в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судовий збір покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 33, 44, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Виселити Державну організацію Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" (69057, м. Запоріжжя, пр. Леніна, буд. 164, код ЄДРПОУ 20523912) на користь комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради (69035, м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, 57-А, код ЄДРПОУ 02136146) з нежитлового приміщення вбудованого на другому поверсі будинку, розташованого за адресою місто Запоріжжя, проспект Леніна, 145, загальною площею 22,1 кв.м., відповідно до експлікації та викопіровки з технічного паспорту, приміщення літера «А-5», № 207. Видати наказ.

5. Стягнути з Державної організації Науково-редакційного підрозділу по підготовці та випуску серії книг "Реабілітовані історією" (69057, м. Запоріжжя, пр. Леніна, буд. 164, код ЄДРПОУ 20523912) на користь комунального закладу "Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти" Запорізької обласної ради (69035, м. Запоріжжя, вул. 40 років Радянської України, 57-А, код ЄДРПОУ 02136146) 1 147,00 грн. (одну тисячу сто сорок сім грн. 00 коп.) судового збору. Видати наказ.

Суддя В.В.Носівець

Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення оформлено і підписано, згідно із вимогами ст. 84 ГПК України, 02 липня 2013 р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено04.07.2013
Номер документу32157357
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1964/13

Рішення від 27.06.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні