Рішення
від 19.06.2013 по справі 482/949/13-ц
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.06.2013

Справа № 482/949/13-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

19 червня 2013 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді - Ітріна М.В.,

при секретарі - Шведовій Я.О., за участю представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача Шелудченка В.Я., третьої особи ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Новоодеської міської ради Миколаївської області, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача ОСОБА_3, про визнання права власності на частку земельної ділянки у порядку спадкування за заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

04 червня 2013 року позивач звернувся до суду з зазначеним позовом до відповідача. В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабка - ОСОБА_5, після смерті якої за лишилася йому у спадок за заповітом земельна ділянка площею 5,52 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Новоодеської районної ради Миколаївської області.

Зазначив, що своєчасно отримав свідоцтво про право власності на ? частки спадкового майна, що складається з 364 простих іменних акцій СЗАТ «Південний колос», а у видачі свідоцтва про право власності на земельну ділянку нотаріус відмовив у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу.

З посиланням на ст. 1268 ЦК України просив визнати право власності у порядку спадкування за заповітом на ? частки земельної ділянки.

У судовому засіданні представник позивача вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача заявлені вимоги визнав і не заперечував проти їх задоволення.

Третя особа ОСОБА_3 не заперечує проти задоволення позовних вимог, пояснила, що також є спадкоємцем майна від померлого батька - ОСОБА_6, який успадкував від своєї матері (ОСОБА_5.) ? частку майна.

Заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача та третьої особи, дослідивши обставини справи і перевіривши їх письмовими доказами, оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що позовна заява ОСОБА_4 підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи і встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Нова Одеса Миколаївської області померла - ОСОБА_5, яка за життя, а саме, 18 березня 2005 р. залишила нотаріально посвідчений заповіт, яким заповіла на випадок смерті все належне їй майно ОСОБА_4, тобто позивачу, який приходився їй онуком.

22 грудня 2009 року державним нотаріусом Новоодеської державної нотаріальної контори Миколаївської області видано ОСОБА_4 свідоцтво про право на спадщину за заповітом на ? частки майна, що складається з простих іменних акцій сільськогосподарського закритого акціонерного товариства «Південний колос», в кількості 364 шт.

Судом з'ясовано, що решта ? частки цього майна успадкована в обов'язковій долі сином померлої - ОСОБА_6, який також помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Нова Одеса Миколаївської області, так і не отримавши свідоцтво про право власності за законом на свою частку у цьому майні.

Спадкоємцем померлого ОСОБА_6 є його донька - ОСОБА_3, тобто третя особа у справі.

З копії державного акту на право власності на земельну ділянку видно, що цей акт видано ОСОБА_5 на підставі розпорядження Новоодеської райдержадміністрації Миколаївської області від 11 червня 2004 р. за № 553-р, який свідчить про її право власності на земельну ділянку площею 5,52 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах території Новоодеської районної ради Миколаївської області, нормативно грошова оцінка якої становить 60 037,87 грн.

З письмового роз'яснення державного нотаріуса Новоодеської державної нотаріальної контори від 15 травня 2013 р. випливає, що останнім відмовлено ОСОБА_4 у видачі свідоцтва про право власності у порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на спірну земельну ділянку.

З огляду на викладене, ураховуючи відсутність оригіналу правовстановлюючого документа на земельну ділянку, що є перешкодою для успадкування майна померлої у встановленому законом порядку, суд дійшов висновку про наявність правових підстав щодо визнання права власності на частину цієї земельної ділянки за позивачем у порядку спадкування за заповітом.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 79, 88, 212-215 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_4 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_4 право приватної власності у порядку спадкування за заповітом на ? частки земельної ділянки площею 5,52 га (кадастровий номер 4824810000:04:002:0094), що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і розташована на території Новоодеської районної ради Миколаївської області.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий

.

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення19.06.2013
Оприлюднено05.07.2013
Номер документу32160639
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/949/13-ц

Рішення від 19.06.2013

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні