Постанова
від 26.06.2013 по справі 812/5556/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

26 червня 2013 року Справа № 812/5556/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Мирончук Н.В.

при секретарі судового засідання Калашнікова Д.О.

за участю представників сторін:

від позивача - Непарідзе Д.Н., доручення від 13.12.2012р.

від відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Луганська Луганської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна мережа "Норд" про стягнення коштів за податковим боргом в сумі 4401,85грн., з усіх розрахункових рахунків у банках, що обслуговують платника податків,-

ВСТАНОВИВ:

18 червня 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов зазначений адміністративний позов.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельна мережа "Норд" зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності виконавчим комітетом Луганської міської ради 20.06.2008 року, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців №13821020000015057.

У ДПІ відповідача взято на облік платником податків 23.06.2008 року за № 06635, зареєстровано платником податку на додану вартість.

Відповідач є юридичною особою, має самостійний баланс та розрахункові рахунки.

Відповідач станом на час звернення до суду має податкову заборгованість по податку на додану вартість в сумі 4401,85 грн..

З метою погашення боргу позивачем вживалися заходи, а саме: було направлено податкову вимогу №746 від 23.11.2012 року.

Проте, вжиті заходи не призвели до погашення податкового боргу.

Позивач просив суд стягнути кошти в сумі 4401,85грн. з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна мережа "Норд" на користь Державного бюджету з усіх рахунків платника у банках, які належать такому платнику.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, надав пояснення, аналогічні викладеному в позові.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неприбуття не повідомив, заперечення проти позову не надав.

Відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин, розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, відповідно до приписів статті 128 КАС України, суд здійснює розгляд справи на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст. 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов наступного.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до вимог частини 1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Згідно із статтею 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16); подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право визначати у визначених цим Кодексом випадках суми податкових та грошових зобов'язань платників податків (підпункт 20.1.27 пункту 20.1); застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом (підпункт 20.1.28 пункту 20.1); звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пункт 20.1.18 пункту 20.1).

Згідно пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно із пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України регламентовано, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно із п.95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, провадиться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги та здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (підпункти 95.2 та 95.3 статті 95 Податкового кодексу України).

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що відповідач -

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельна мережа "Норд" зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності виконавчим комітетом Луганської міської ради 20.06.2008 року, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців №13821020000015057. (а.с.7-9).

Ідентифікаційний код відповідача - 36005988. (а.с.7).

У ДПІ відповідача взято на облік платником податків 23.06.2008 року за № 06635, зареєстровано платником податку на додану вартість. (а.с.12).

Відповідач є юридичною особою, має самостійний баланс та розрахункові рахунки.

Відповідач станом на час звернення до суду має податкову заборгованість по податку на додану вартість в сумі 4401,85 грн., яка встановлена актом перевірки. (а.с.15-16).

Згідно розрахунку податкового боргу відповідача, податковий борг відповідача складає 4401,85 грн. (арк. справи 13-14).

Податковий борг відповідача зі сплати податку на додану вартість у сумі 4401,85 грн. підтверджується також обліковою карткою. (а.с.21).

З метою погашення боргу, позивачем вживалися заходи, а саме: було направлено податкову вимогу №746 від 23.11.2012 року.(а.с.19).

Вказана вимога була вручена уповноваженій особі відповідача 03.12.2012р. (а.с.19).

Оскільки, податкова вимога №746 від 23.11.2012 року, є чинною (доказів про відкликання або скасування податкових вимог суду не надано), суд дійшов висновку, що органом державної податкової служби при зверненні до адміністративного суду з позовом про стягнення коштів за податковим боргом, дотримані вимоги пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України.

Таким чином, суд вважає встановленим, що за відповідачем дійсно існує податковий борг у зазначеній сумі, про який він був повідомлений.

Податковий борг у добровільному порядку відповідачем не було сплачено.

На підставі викладеного, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що слід задовольнити.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись статтями 2, 6, 7, 17, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Луганська Луганської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна мережа "Норд" про стягнення коштів за податковим боргом в сумі 4401,85грн., з усіх розрахункових рахунків у банках, що обслуговують платника податків, задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна мережа "Норд" (ідентифікаційний код 36005988, місцезнаходження: 91057, м. Луганськ, кв. Волкова, 2/а) з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, податковий борг в сумі 4401 грн. 85 коп. (чотири тисячі чотириста одну гривню вісімдесят п'ять копійок) на користь Державного бюджету України на р/р 31119029700004, ГУДКСУ у Луганській області, одержувач: Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Луганська Луганської області, код 37991477, МФО 804013, код платежу 14010100.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції.

Суддя Н.В. Мирончук

Дата ухвалення рішення26.06.2013
Оприлюднено04.07.2013
Номер документу32162315
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/5556/13-а

Постанова від 26.06.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

Ухвала від 19.06.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Мирончук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні